Θέλοντας να ρίξουν τους τόνους και να βρεθεί κοινό σημείο αναφοράς η Τουρκία και η Αίγυπτος παίρνουν θέσεις γύρω απ’ το τραπέζι του διαλόγου με τους υφυπουργούς Εξωτερικών να έχουν διερευνητικές επαφές σήμερα και αύριο στο Κάιρο.

Σύμφωνα με το Reuters, στόχος των δύο χωρών είναι η ομαλοποίηση των σχέσεων. Την Αίγυπτο εκπροσωπεί ο υφυπουργός Εξωτερικών Χάμντι Σάναντ Λόζα ενώ την Τουρκία ο ομόλογός του Σεντάτ Ονάλ. Οι διερευνητικές επαφές θα λάβουν χώρα σήμερα και αύριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ενδεχόμενο διμερών συνομιλιών είχε προαναγγείλει, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Υπενθυμίζεται πως, οι σχέσεις Τουρκίας-Αιγύπτου παραμένουν τεταμένες από το 2013 όταν ο στρατός της Αιγύπτου ανέτρεψε τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο και ηγετικό στέλεχος των Μουσουλμανική Αδελφότητας, Μοχάμεντ Μόρσι, που διατηρούσε στενές σχέσεις με την Άγκυρα, με την τουρκική ηγεσία να το χαρακτηρίζει ως στρατιωτικό πραξικόπημα.

Οι διαβουλεύσεις που θα έχουν στο Κάιρο οι υφυπουργοί Εξωτερικών Τουρκίας και Αιγύπτου θα είναι οι πρώτες σε αυτό το επίπεδο από το 2013, όπως ανέφεραν Τούρκοι αξιωματούχοι.

Πάντως, πριν από δύο μήνες, η Τουρκία είχε κάνει δειλά-δειλά μία προσπάθεια εκτόνωσης της κρίσης.