Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό καταδίκασε τη βία και τις αντισημιτικές ή ισλαμοφοβικές δηλώσεις που σηματοδότησαν αρκετές διαδηλώσεις το Σαββατοκύριακο στον Καναδά, κυρίως στο Μόντρεαλ όπου ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ φιλοπαλαιστινίων και φιλοϊσραηλινών διαδηλωτών.

Επιμένοντας στο «δικαίωμα της ειρηνικής συνάθροισης και της ελεύθερης έκφρασης στον Καναδά», ο Τριντό τόνισε σε μήνυμά του στο Twitter ότι δεν τίθεται θέμα ανοχής «στον αντισημιτισμό, την ισλαμοφοβία και το μίσος».

Ο πρωθυπουργός «καταδίκασε έντονα τα ποταπά λόγια και τη βία που είδαμε κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων» του Σαββατοκύριακου.

Διαδηλώσεις υπέρ του παλαιστινιακού λαού πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο σε αρκετές μεγάλες πόλεις του Καναδά και, την Κυριακή, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων στο Μόντρεαλ μετά τις συμπλοκές μεταξύ φιλοπαλαιστινίων και φιλοϊσραηλινών διαδηλωτών κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης υπέρ του εβραϊκού κράτους.

Εκατοντάδες διαδηλωτές με ισραηλινές σημαίες συγκεντρώθηκαν σε μια πλατεία στο κέντρο του Μόντρεαλ για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στο Ισραήλ.

Ωστόσο, η διαδήλωση, η οποία ξεκίνησε ήρεμα, εξετράπη με την άφιξη φιλοπαλαιστινίων διαδηλωτών, με αποτέλεσμα ν΄αυξηθεί η ένταση μεταξύ των δύο ομάδων.

Στη συνέχεια, η διαδήλωση κηρύχθηκε «παράνομη» από την Υπηρεσία της αστυνομίας της πόλης του Μόντρεαλ (SPVM) και δυνάμεις της αστυνομίας για την καταστολή των ταραχών παρενέβησαν και έκαναν χρήση δακρυγόνων για να χωρίσουν και να διαλύσουν τους διαδηλωτές των δύο ομάδων.

Η αστυνομική επιχείρηση συνεχίστηκε για αρκετές ώρες καθώς ομάδες φιλοπαλαιστινίων διαδηλωτών διασκορπίζονταν και μετά συγκεντρώνονταν σε εμπορικούς δρόμους στο κέντρο της πόλης.

Η αστυνομία ανακοίνωσε 15 συλλήψεις και περισσότερες από 70 «παραβάσεις».

Ομάδες συνέχισαν να επιδιώκουν την αντιπαράθεση μέχρι το βράδυ, δήλωσε εκπρόσωπος της SPVM, διευκρινίζοντας ότι διαπράχθηκαν βανδαλισμοί και εκτοξεύθηκαν βλήματα εναντίον αστυνομικών.

 Ένας διαδηλωτής και τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά

 Χιλιάδες φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί την προηγούμενη μέρα στην ίδια πλατεία του Μόντρεαλ για να καταγγείλουν την ισραηλινή καταστολή και τα «εγκλήματα πολέμου» που διαπράττει το Ισραήλ στη Γάζα, σύμφωνα με τους διαδηλωτές. «Ισραήλ τρομοκράτη», φώναζαν διαδηλωτές κι ένα πανό έγραφε «σταματήστε τη γενοκτονία των παιδιών της Παλαιστίνης».

Φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης το Σάββατο σε αρκετές πόλεις του Καναδά, όπως το Τορόντο, η Οτάβα και το Βανκούβερ.

Και η δήμαρχος του Μόντρεαλ Βαλερί Πλαντ αντέδρασε στις συγκρούσεις που σημειώθηκαν το απόγευμα στην πόλη της, υπογραμμίζοντας στον λογαριασμό της στο Twitter πως εάν «η διαδήλωση είναι δικαίωμα», «η μισαλλοδοξία, η βία και ο αντισημιτισμός δεν έχουν θέση στη χώρα μας», και ότι «το Μόντρεαλ είναι μια πόλη ειρήνης».