Μέχρι τις 2 Μαΐου 2021 είχαν παραδοθεί από τις παρασκευάστριες φαρµακευτικές εταιρείες 187.490.581 δόσεις εµβολίων κατά του νέου κορονοϊού στο σύνολο των κρατών-µελών της Ε.Ε. και του Ευρωπαϊκού Οικονοµικού Χώρου (ΕΟΧ), µε το 65,6% αυτών των δόσεων να είναι των εταιρειών Pfizer - BioNTech, το 23,8% της AstraZeneca και του Πανεπιστηµίου της Οξφόρδης, το 8,9% της Moderna και το 1,1% της εταιρείας Johnson & Johnson.

Μάλιστα, από τις δόσεις των εµβολίων που είχαν παραδώσει µέχρι τις 2 Μαΐου 2021 οι παρασκευάστριες φαρµακευτικές εταιρείες είχαν ήδη χορηγηθεί στους Ευρωπαίους πολίτες 153.770.592 δόσεις εµβολίων ή το 82% επί του συνόλου των παραδοθεισών δόσεων, οι οποίες αντιστοιχούσαν στο 90,3% των παραδοθεισών δόσεων των εταιρειών Pfi zer - BioNTech, στο 67,9% των παραδοθεισών δόσεων της AstraZeneca και του Πανεπιστηµίου της Οξφόρδης, στο 69,1% των δόσεων της Moderna και στο 22,7% των παραδοθεισών δόσεων της Johnson & Johnson.

Παρά το γεγονός ότι µόλις δύο χώρες της Ε.Ε. και του ΕΟΧ, η Νορβηγία και η ∆ανία, έχουν ήδη αφαιρέσει το εµβόλιο της εταιρείας AstraZeneca και του Πανεπιστηµίου της Οξφόρδης από τα εµβολιαστικά προγράµµατά τους, δεν υπάρχει µέχρι σήµερα καµία κοινή γραµµή ή κοινή συνισταµένη µεταξύ όλων των κρατών-µελών της Ε.Ε. και του ΕΟΧ σχετικά µε τη χορήγηση του εµβολίου της AstraZeneca και του Πανεπιστηµίου της Οξφόρδης. Ως αποτέλεσµα, κάθε χώρα εφαρµόζει τη δική της, ιδιαίτερη στρατηγική για το θέµα και η σύγχυση, αλλά και εύλογη ανησυχία, έχει καταλάβει πλείστους όσους από τους πολίτες της Ε.Ε. και του ΕΟΧ, καθώς και της χώρας µας, για ένα εµβόλιο που έχει αδειοδοτηθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισµό Φαρµάκων (EMA) ως απολύτως ασφαλές και αποτελεσµατικό... Αυτά προκύπτουν από την πρόσφατη σχετική, εκτεταµένη και εµπεριστατωµένη έκθεση-αναφορά του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου των Νόσων (ECDC), την οποία παρουσίασε η εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ».

Οσον αφορά τις ιδιαίτερες στρατηγικές που εφαρµόζουν στα εµβολιαστικά προγράµµατά τους οι χώρες της Ε.Ε. και του ΕΟΧ σχετικά µε τη χορήγηση του εµβολίου της AstraZeneca και του Πανεπιστηµίου της Οξφόρδης, η εν λόγω έκθεση-αναφορά του ECDC σηµειώνει τα εξής:

• Το Βέλγιο χορηγεί το AstraZeneca στις ηλικιακές κατηγορίες από τα 41 έτη και άνω.
• Η Βουλγαρία δεν το χορηγεί στις γυναίκες ηλικίας έως 60 ετών.
• Η Εσθονία χορηγεί το εµβόλιο στις ηλικιακές κατηγορίες από τα 50 έτη και άνω.
• Η Φινλανδία το χορηγεί στις ηλικιακές κατηγορίες από τα 65 έτη και άνω.
• Η Γαλλία το χορηγεί στις ηλικιακές κατηγορίες από τα 55 έτη και άνω.
• Η Γερµανία το χορηγεί στις ηλικιακές κατηγορίες από τα 60 έτη και άνω.
• Η Ελλάδα το χορηγεί στις ηλικιακές κατηγορίες από τα 30 έτη και άνω.
• Η Ισλανδία το χορηγεί στις ηλικιακές κατηγορίες από τα 60 έτη και άνω.
• Η Ιρλανδία το χορηγεί στις ηλικιακές κατηγορίες από τα 50 έτη και άνω.
• Η Ιταλία το χορηγεί στις ηλικιακές κατηγορίες από τα 60 έτη και άνω.
• Το Λουξεµβούργο το χορηγεί στις ηλικιακές κατηγορίες από τα 55 έτη και άνω, ενώ και στην ηλικιακή κατηγορία των 30-54 ετών, µε υποκείµενο νόσηµα επίφοβο για σοβαρή νόσηση από COVID-19, η χώρα συστήνει να χορηγείται εµβόλιο των Pfi zer-BioΝTech ή της Moderna.
• Η Μάλτα το χορηγεί στις ηλικιακές κατηγορίες από τα 18 έτη έως τα 70 έτη.
• Η Ολλανδία το χορηγεί στις ηλικιακές κατηγορίες από τα 60 έτη και άνω.
• Η Πολωνία το χορηγεί στις ηλικιακές κατηγορίες από τα 69 έτη και κάτω.
• Η Πορτογαλία το χορηγεί στις ηλικιακές κατηγορίες από 60 ετών και άνω.
• Η Λετονία το χορηγεί στις ηλικιακές κατηγορίες από τα 60 έτη και άνω.
• Η Ισπανία το χορηγεί µόνο στην ηλικιακή κατηγορία 60-69 ετών.
• Η Σουηδία το χορηγεί στις ηλικιακές κατηγορίες 65 ετών και άνω.

Οι μεταλλάξεις... επηρεάζουν και την εµβολιαστική στρατηγική των χωρών

Σύµφωνα µε την ίδια έκθεση, οι µοναδικές χώρες-µέλη της Ε.Ε. και του ΕΟΧ που έχουν µεταβάλει την εµβολιαστική στρατηγική τους εξαιτίας της παρουσίας συγκεκριµένων µεταλλάξεων του νέου κορονοϊού στην επικράτειά τους είναι η Αυστρία, η Γερµανία, η Μάλτα και η Νορβηγία. Αµετάβλητες εµβολιαστικές στρατηγικές έναντι των µεταλλάξεων έχουν το Βέλγιο, η Κροατία, η Τσεχία, η ∆ανία, η Εσθονία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Ισλανδία, η Ιρλανδία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Ολλανδία, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Ρουµανία, η Σλοβενία και η Σουηδία. ∆ηµόσιο διάλογο για το θέµα διενεργούν ήδη το Λουξεµβούργο και η Ισπανία.

Επίσης, σύµφωνα µε την ίδια έκθεση του ECDC, 19 χώρες της Ε.Ε. και του ΕΟΧ προτίθενται να θέσουν σε εφαρµογή εθνικά πιστοποιητικά εµβολιασµού. Πρόκειται για την Αυστρία, το Βέλγιο, την Κροατία, την Τσεχία, τη ∆ανία, την Εσθονία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, τη Γερµανία, την Ελλάδα, την Ισλανδία, την Ιρλανδία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Ολλανδία, την Πολωνία, τη Ρουµανία, την Ισπανία και τη Σουηδία.
Τι αναφέρεται στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου των Νόσων για το κάθε κράτος που ακολουθεί τους δικούς του κανόνες σε όλα τα επίπεδα, για την ανησυχία σχετικά με το AstraZeneca και για τα πιστοποιητικά

Υπό δηµόσιο διάλογο βρίσκεται το θέµα των εθνικών πιστοποιητικών εµβολιασµού στο Λουξεµβούργο, την Πορτογαλία και τη Νορβηγία, ενώ δέκα είναι οι χώρες-µέλη της Ε.Ε. και του ΕΟΧ που θα εφαρµόσουν εθνικά πιστοποιητικά εµβολιασµού, αλλά αποκλειστικά για χρήση στις υπηρεσίες υγείας, καθώς και για δευτερεύουσες χρήσεις, όπως στα ταξίδια. Πρόκειται για την Αυστρία, τη ∆ανία, τη Γερµανία, την Ελλάδα, την Κροατία, τη Λιθουανία, την Ολλανδία, την Πολωνία, τη Φινλανδία και τη Σουηδία.

Τέλος, σύµφωνα πάντα µε την ίδια έκθεση, ο µέσος όρος του εµβολιασµού των υγειονοµικών στα κράτηµέλη της Ε.Ε. και του ΕΟΧ φτάνει σήµερα το 80,2% για την πρώτη δόση του εµβολίου, µε χαµηλότερο όριο το... 20,4% και ανώτερο το 100%, και το 53,7% για τον πλήρη εµβολιασµό, µε χαµηλότερο όριο το... 17,2% και ανώτερο το 100%. Οκτώ χώρες-µέλη της Ε.Ε. και του ΕΟΧ δηλώνουν ότι έχουν εµβολιάσει µε την πρώτη δόση του εµβολίου περισσότερο από το 80% των υγειονοµικών τους.

Το «μπέρδεμα» με τις δόσεις

Η σύγχυση και η έλλειψη κοινής στρατηγικής στις χώρες της Ε.Ε. και του ΕΟΧ φαίνονται επίσης όταν ελέγξει κανείς την πολιτική κάθε χώρας ως προς το χρονικό διάστηµα που απαιτείται µεταξύ της χορήγησης της πρώτης και της δεύτερης δόσης του εµβολίου.

Σύµφωνα µε την έκθεση, λοιπόν, το ενδιάµεσο χρονικό διάστηµα για τις δύο δόσεις του εµβολίου των εταιρειών Pfizer – BioNTEch είναι 28 ηµέρες για την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, 35 ηµέρες για το Βέλγιο, 42 ηµέρες για την Αυστρία, την Κροατία, την Τσεχία, την Εσθονία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, τη Νορβηγία και την Πολωνία, έως 42 ηµέρες σε έκτακτες περιστάσεις για τη Ρουµανία, 3-6 εβδοµάδες για τη ∆ανία, 6 εβδοµάδες για τη Σουηδία και 12 εβδοµάδες για τη Φινλανδία.

Για το εµβόλιο της AstraZeneca και του Πανεπιστηµίου της Οξφόρδης είναι το λιγότερο 9 εβδοµάδες για τη Νορβηγία, 9-11 εβδοµάδες για τη Σουηδία, 12 εβδοµάδες για την Κροατία, την Εσθονία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, την Ιρλανδία, την Πολωνία, την Πορτογαλία και τη Σλοβενία, καθώς και έως 12 εβδοµάδες για τη Λετονία.

Για το εµβόλιο της Moderna είναι 28 ηµέρες για την Ιταλία και την Πορτογαλία, έως 35 ηµέρες σε έκτακτες περιστάσεις για τη Ρουµανία, 42 ηµέρες για την Αυστρία, την Τσεχία, τη Γερµανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, τη Νορβηγία, την Πολωνία και τη Σουηδία, 4-6 εβδοµάδες για τη ∆ανία και 12 εβδοµάδες για τη Φινλανδία.