Μια νέα πειραματική θεραπεία έρχεται να προστεθεί στη μάχη κατά του κοροναϊού με τους επιστήμονες να ισχυρίζονται ότι με την συγκεκριμένη μέθοδο μπορούν να νικήσουν την πανδημία.

 Η προσέγγιση βασίζεται σε τεχνολογία RNA και επιτίθεται απευθείας στο γονιδίωμα του ιού σταματώντας τον πολλαπλασιασμό του στους πνεύμονες

 Χτύπημα απευθείας στον ιό

Τα παραδοσιακά αντι-ιικά φάρμακα όπως η ζαναμιβίρη και η ρεμδεσιβίρη μειώνουν την ένταση των συμπτωμάτων και βοηθούν στην ταχύτερη ανάρρωση των ασθενών με νέο κορωνοϊό. Ωστόσο η νέας γενιάς αντι-ιική προσέγγιση η οποία χρησιμοποιεί τεχνολογία RNA που αποσιωπεί γονίδια (siRNA, small interfering RNA, μικρά παρεμβαλλόμενα RNA) επιτίθεται απευθείας στο γονιδίωμα του ιού, σταματώντας τον πολλαπλασιασμό του. Η θεραπεία περιλαμβάνει επίσης ναονοσωματίδια λιπιδίων τα οποία λειτουργούν ως «οχήματα μεταφοράς» των siRNAs στους πνεύμονες, την κύρια «πληγείσα περιοχή» από τη λοίμωξη με τον νέο κορωνοϊό.

 Μείωση του ιικού φορτίου κατά 99,9%

«Η θεραπεία με siRNAs τα οποία στοχεύουν αποκλειστικά τον συγκεκριμένο ιό μειώνει το ιικό φορτίο κατά 99,9%. Αυτά τα ‘αόρατα’ νανοσωματίδια μπορούν να φθάσουν σε μια μεγάλη γκάμα κυττάρων των πνευμόνων και να αποσιωπήσουν τα ιικά γονίδια» ανέφερε ο Νάιτζελ ΜακΜίλαν, καθηγητής και διευθυντής του Προγράμματος για τις Μεταδιδόμενες Νόσους και την Ανοσολογία στο Ινστιτούτο Υγείας Menzies του Κουίνσλαντ που βρίσκεται στο Πανεπιστήμιο Γκρίφιθ, ο οποίος ήταν ένας εκ των δύο επικεφαλής μελέτης για τη νέα αντι-ιική θεραπεία που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Molecular Therapy».

 Επιτυχημένα πειράματα σε ποντίκια

Ο καθηγητής σημείωσε ότι μολυσμένα με SARS-CoV-2 ποντίκια τα οποία έλαβαν τη θεραπεία εμφάνισαν βελτίωση στην επιβίωση ενώ η νόσος τους εξαφανίστηκε – είναι χαρακτηριστικό ότι δεν υπήρχε ανιχνεύσιμος ιός στους πνεύμονές τους.

 Για όλους τους κοροναϊούς

Ο Κέβιν Μόρις, καθηγητής και αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου Γονιδιακής Θεραπείας στο City of Hope, ένα αμερικανικό κέντρο έρευνας και θεραπείας του καρκίνου, του διαβήτη και άλλων απειλητικών για τη ζωή νόσων, που ήταν ο έτερος επικεφαλής της μελέτης υπογράμμισε ότι «η θεραπεία είναι σχεδιασμένη ώστε να δρα ενάντια σε όλους τους βήτα κορωνοϊούς όπως ο ιός του SARS (SARS–CoV-1) καθώς και ο SARS–CoV-2 αλλά και οποιοδήποτε νέο στέλεχος μπορεί να αναδυθεί στο μέλλον καθώς στοχεύει περιοχές του γονιδιώματος των ιών που είναι άκρως σταθερές».

 Εύκολη συντήρηση και λογικό κόστος

Ο καθηγητής ΜακΜίλαν προσέθεσε ότι «δείξαμε πως τα νανοσωματίδια παραμένουν σταθερά στους 4 βαθμούς Κελσίου επί 12 μήνες και σε θερμοκρασία δωματίου για διάστημα μεγαλύτερο του ενός μήνα. Αυτό σημαίνει ότι η θεραπεία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν τα μέσα για συντήρηση των φαρμάκων σε ειδικές συνθήκες».

 Είναι επίσης σημαντικό, σύμφωνα με τον καθηγητή Μόρις ότι τα νανοσωματίδια δεν έχουν πολύ υψηλό κόστος και μπορούν να παραχθούν σε μεγάλη κλίμακα για χρήση στους ολοένα και περισσότερους ασθενείς με COVID-19 ανά τον κόσμο.