Δύο θετικά κρούσματα κοροναϊού εντοπίστηκαν στην ποδοσφαιρική ομάδα της Γαλατασαράι, τέσσερις ημέρες μετά το μπλόκο των ελληνικών αρχών στο «Ελ. Βενιζέλος».

Με ανακοίνωσή της στο Twitter, η τουρκική ομάδα γνωστοποίησε ότι δύο ποδοσφαιριστές της διαγνώστηκαν με κοροναϊό μετά από τεστ PCR. «Από τα PCR τεστ που πραγματοποιήθηκαν σήμερα σε ποδοσφαιριστές της Γαλατασαράι, το τεχνικό μας προσωπικό, τους υπαλλήλους μας, το διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό έδειξαν ότι δύο παίκτες μας είναι θετικοί σε κορωνοϊό», αναφέρει μεταξύ άλλων το tweet.

Η άφιξη της Γαλατασαράι στην Ελλάδα και η άρνηση να υποβληθούν σε ελέγχους

Η Γαλατασαράι έφτασε στην Αθήνα το απόγευμα της 12ης Ιουλίου για το φιλικό παιχνίδι ποδοσφαίρου με τον Ολυμπιακό στο Καραΐσκάκη. Εκεί, οι ελληνικές αρχές ζήτησαν από την τουρκική αποστολή να υποβληθεί σε ελέγχους rapid tests, όπως ορίζει η ΚΥΑ για όσους εισέρχονται στην Ελλάδα.

Η Γαλατασαράι αρνήθηκε, αντιδρώντας έντονα. Μετά από επικοινωνία με την τουρκική κυβέρνηση και την ομοσπονδία και αναμονή 2 ωρών στο αεροδρόμιο αποφάσισαν να επιστρέψουν στην Κωνσταντινούπολη.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η τουρκική ομάδα έκανε λόγο για διάκριση από την ελληνική πλευρά, χαρακτηρίζοντας τον τρόπο συμπεριφοράς «αλαζονικό και ακατάλληλο». Υπογράμμισαν, δε, ότι περιμένουν συγγνώμη από τις ελληνικές αρχές.

«Εξ ονόματος της χώρας μας, περιμένουμε μια συγγνώμη από τις ελληνικές αρχές και τους αξιωματούχους για την παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το κράτος και τους αξιωματούχους της τουρκικής δημοκρατίας, ειδικά το Υπουργείο Εξωτερικών που δεν μας άφησε μόνους από την πρώτη στιγμή του συμβάντος, ήταν σε επαφή με την αποστολή και προσπάθησε να λύσει το πρόβλημα με φιλικά και διπλωματικά μέσα», επισήμαναν μεταξύ άλλων.

Η Αγκυρα επιχείρησε να αναδείξει σε μείζον το ζήτημα, δίνοντάς του και πολιτική διάσταση. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου λίγα λεπτά μετά την άρνηση εισόδου στην Γαλατασαράι χαρακτήρισε απαράδεκτη τη στάση της Ελλάδας. «Η μεταχείριση, που απέχει πολύ από την καλή θέληση και την ευγένεια και αντιμετώπισε σήμερα η ομάδα ποδοσφαίρου στη Γαλατασαράι στην Ελλάδα, είναι απαράδεκτη», έγραψε.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, μάλιστα, όπως μετέδωσαν τουρκικά μέσα, τηλεφώνησε στον Ελληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια, προκειμένου να του εκφράσει τα παράπονά του. Σύμφωνα με το TRT, κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας τους, ο Τσαβούσογλου μίλησε για την ταλαιπωρία και την κακομεταχείριση που υπέστη η Γαλατασαράι στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Το «όχι» του Νίκου Χαρδαλιά στη Γαλατασαράι

Εξήγηση για το τι συνέβη με την Γαλατασαράι στο αεροδρομίο «Ελ. Βενιζέλος», έδωσε με ανακοίνωσή του, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, τονίζοντας ότι το QR code του PLF έδειξε υποχρεωτικό rapid test για όλη την αποστολή της Γαλατασαράι, η οποία αρνήθηκε να υποβληθεί σε rapid test.

«Ο φιλικός αγώνας ποδοσφαίρου μεταξύ των ομάδων του Ολυμπιακού και της Γαλατασαράι δεν γίνεται στο πλαίσιο κάποιας διεθνούς διοργάνωσης με εγκεκριμένο πρωτόκολλο εισόδου στη χώρα μας. Ως εκ τούτου, για την είσοδο της αποστολής της Galatasaray εφαρμόζονται όσα προβλέπονται στην ΚΥΑ 2978/τ.Β' 7-7-2021 και σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 3, όπου προβλέπεται ρητά ότι όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως ιθαγένειας και τρόπου εισόδου στη χώρα, υπόκεινται σε δειγματοληπτικό εργαστηριακό έλεγχο με τη μέθοδο PCR ή έλεγχο με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κοροναϊού covid 19 (rapid test) στη βάση υγειονομικού αλγορίθμου», αναφέρει η ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας.

«Στην περίπτωση της Γαλατασαράι, το QR code του PLF έδειξε υποχρεωτικό rapid test για όλους τους εισερχόμενους. Η Πολιτική Προστασία ενεργοποίησε τον μηχανισμό της, έτσι ώστε να υπάρχουν πρόσθετα συνεργεία για να μην ταλαιπωρηθεί με αναμονές η τουρκική αποστολή, η οποία όμως αρνήθηκε να υποβληθεί σε rapid test, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ισχύουσα ελληνική νομοθεσία.

Δεδομένης της άρνησής τους, με εντολή μου δεν επετράπη η είσοδος των μελών της αποστολής στη χώρα μας.