Ποικίλα σχόλια έχει αποσπάσει το, ύψους 2,7 μέτρων και βάρους 1,5 τόνου, επίχρυσο άγαλμα που ανήγειραν οι τοπικές αρχές του χωριού Έτσντορφ της Βαυαρίας για να τιμήσουν την Άνγκελα Μέρκελ, με αφορμή την αποχώρησή της από την Καγκελαρία έπειτα από 16 χρόνια.

Το αμφιλεγόμενο άγαλμα φιλοτέχνησε αφιλοκερδώς ο γερμανός καλλιτέχνης Βίλχελμ Κοχ με 3d εκτυπωτή. Ο γλύπτης δήλωσε πως ήθελε να φτιάξει ένα έργο τέχνης στο πνεύμα αγαλμάτων ηγετών άλλων εποχών τα οποία τους παρουσίαζαν σχεδόν πάντα έφιππους.

Παρόλα αυτά, η δημοσιοποίηση φωτογραφιών του αγάλματος έχει προκαλέσει ποικίλα σχόλια στα social media, με κάποιους να σχολιάζουν τα σταυρωμένα χέρια της Μέρκελ, που αποτελεί σήμα-κατατεθέν της, αλλά και στο αυστηρό της βλέμμα. Μάλιστα κάποιοι ισχυρίζονται ότι ο γλύπτης ειρωνεύεται με αυτή την απεικόνιση τη Γερμανίδα ηγέτιδα.



Επιπλέον, επισημαίνεται πως τόσο το χαλινάρι όσο και η σέλα λείπουν. «Προφανώς η Μέρκελ δεν το χρειάζεται, καθώς μπορεί να ελέγχει και χωρίς αυτά το άλογο» αναφέρουν χρήστες.

«Ο δημιουργός του έργου γνωρίζει πολύ καλά ότι η Καγκελάριος προτιμά να περπατά και πιθανότατα δεν μπορεί να καβαλήσει άλογο» αναφέρει, στο μεταξύ, με ειρωνική διάθεση η ιστοσελίδα BR24.



«Ο καλλιτέχνης δεν ενδιαφέρεται για την ιστορική αλήθεια. Αυτό που είναι σημαντικό για αυτόν είναι ότι το πρώτο και πιθανώς το μοναδικό άγαλμα της καγκελαρίου πάνω σε άλογο δεν βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, αλλά στο γρασίδι στο χωριό Έτσντορφ, ενώ η δημιουργία του δεν βασίστηκε σε δουλειά υψηλότερου επιπέδου, αλλά ήταν προϊον της δέσμευσης πολλών εθελοντών» γράφει, αφήνοντας αιχμές, η Sueddeutsche Zeitung.

Ανάλογες ήταν οι αντιδράσεις και στην Ελλάδα με το άγαλμα που παρουσιάστηκε πρόσφατα προς τιμήν της Μαρίας Κάλλας.