Στις 11:00 το πρωί ξεκινάει στη βουλή της Βόρειας Μακεδονίας, η κρίσιμη συζήτηση της πρότασης μομφής που κατέθεσε κατά της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ η αντιπολίτευση, υπό το εθνικιστικό VMRO-DPMNE. Σύμφωνα με τον κανονισμό η διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα και όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως θα εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης, αν και το μικρό αλβανικό κόμμα «Βesa» που συμμετείχε έως πρότινος στον κυβερνητικό συνασπισμό μεταπήδησε, με τους τρεις βουλευτές του, στο στρατόπεδο της αντιπολίτευσης.

Στελέχη των δύο μεγάλων κυβερνητικών κομμάτων (SDSM, DUI) αισιοδοξούν πως θα διατηρηθεί η πλειοψηφία στη βουλή, ενώ εάν δεν συμβεί αυτό θεωρούν πως η νέα κυβέρνηση, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, θα προκύψει εκ νέου από το SDSM.

Σημειώνεται πως την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ συναντήθηκε με τους επικεφαλής των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση του, εκτός από το «Besa» που αποχώρησε πρόσφατα, εκφράζοντας αισιοδοξία για την έκβαση της σημερινής μάχης.

Σύμφωνα με ΜΜΕ των Σκοπίων, οι κυβερνητικοί εταίροι συζήτησαν το ενδεχόμενο να μην παραστούν στη συνεδρίαση οι βουλευτές της κυβέρνησης, προκειμένου να διαπιστωθεί από την αρχή της διαδικασίας πως η αντιπολίτευση δεν διαθέτει απαρτία 61 βουλευτών που θα της επιτρέψει να εγκρίνει την ημερήσια διάταξη.

Το VMRO-DPMNE ισχυρίζεται πως διαθέτει πλειοψηφία 61 βουλευτών, από τους 120 συνολικά του σώματος, που θα καταψηφίσουν την κυβέρνηση Ζάεφ ανοίγοντας τον δρόμο για τον πρόεδρο του κόμματος Χρίστιαν Μίτσκοσκι να σχηματίσει νέα κυβέρνηση ή να πάει η χώρα σε πρόωρες εκλογές.