Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα υποβληθεί την Παρασκευή σε μια εξέταση κολoνοσκόπησης «ρουτίνας». Πρόκειται για μια εξέταση με γενική αναισθησία.

Έτσι, θα μεταβιβάσει προσωρινά τις εξουσίες του στην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ , Κάμαλα Χάρις, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Περισσότερες λεπτομέρειες της κατάστασης της υγείας του προέδρου, που κλείνει τα 79 το Σάββατο, θα δημοσιοποιηθούν το απόγευμα (ώρα ΗΠΑ), διευκρίνισε η αμερικανική κυβέρνηση.

«Ο πρόεδρος θα υποβληθεί σε κολονοσκόπηση ρουτίνας» στο ιατρικό κέντρο Γουόλτερ Ριντ, κοντά στην Ουάσινγκτον», δήλωσε ο Λευκός Οίκος.
Και συνέχισε: «Όπως είχε γίνει και όταν ο πρόεδρος Τζορτζ Γ. Μπους υποβλήθηκε στην ίδια επέμβαση το 2002 και το 2007, και σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπει το Σύνταγμα, ο πρόεδρος Μπάιντεν θα μεταβιβάσει τις εξουσίες του στην αντιπρόεδρο για μια σύντομη περίοδο, ενώ θα βρίσκεται υπό αναισθησία».

Σημειώνεται πως ο Μπάιντεν έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά του κοροναϊού, κι έλαβε την τρίτη δόση στα τέλη Σεπτεμβρίου. Είναι ο πιο γηραιός πρόεδρος των ΗΠΑ και μάλιστα, γνωστοποίησε δημόσια ότι σκοπεύει να διεκδικήσει μια νέα θητεία το 2024, ωστόσο η ηλικία του δημιουργεί σκέψεις πως θα μπορούσε να εγκαταλείψει τα σχέδια αυτά.