Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, έθεσε σε εφαρμογή τον νόμο περί έκτακτης ανάγκης τη χώρα του. Με αυτήν την απόφαση, επιχειρεί να βάλει ένα τέλος στα «κομβόι ελευθερίας», τις κινητοποιήσεις κατά των υγειονομικών μέτρων που οφείλονται για την εικόνα παράλυσης στις περισσότερες πόλεις.

Σημειώνεται πως ο νόμος αυτός χρησιμοποιείται στον Καναδά μόνον σε περιπτώσεις «εθνικής κρίσης» και παρέχει στην κυβέρνηση διευρυμένες εξουσίες ώστε να επιβάλλει μέτρα χωρίς να χρειάζεται να λάβει τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών Αρχών.

Ο νόμος περί μέτρων έκτακτης ανάγκης έχει ενεργοποιηθεί μόνο μία φορά στο παρελθόν σε καιρό ειρήνης (τότε ονομαζόταν νόμος μέτρων πολέμου), από τον πατέρα του Τζάστιν Τριντό, τον Οκτώβριο του 1970.

Η κυβέρνηση του Πιερ Έλιοτ Τριντό επικαλέστηκε αυτόν τον νόμο για να στείλει στρατό στο Κεμπέκ και να λάβει μια σειρά μέτρων μετά την απαγωγή, από το Απελευθερωτικό Μέτωπο του Κεμπέκ, του Βρετανού εμπορικού επιτετραμμένου Τζέιμς Ρίτσαρντ Κρος, καθώς και ενός υπουργού της τοπικής κυβέρνησης, του Πιερ Λαπόρτ. Ο Κρος απελευθερώθηκε έπειτα από διαπραγματεύσεις, αλλά ο υπουργός βρέθηκε νεκρός στο πορτ μπαγκάζ ενός αυτοκινήτου.