Πριν από πολλά χρόνια ο Προέδρος Ερντογαν έκανε την ευχή ότι η Τουρκία θα μπορεί καλύψει τις ανάγκες των ενόπλων της Δυνάμεων κατά 95 τοις εκατό. Μετα από αρκετές προσπάθειες και πολλές αντιξοότητες κατάφερε να φθάσει το ποσοστό των 70 τοις εκατό συνδρομής της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας στις ανάγκες των Τουρκικών ενόπλων Δυνάμεων.

Η Τουρκία πρόσφατα δαπάνησε 18,7 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες για τις δαπάνες εκσυγχρονισμού των ενόπλων δυνάμεων της. Στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Αμυντικής Βιομηχανίας συζητήθηκαν 22 έργα, μεταξύ των οποίων το σύστημα αεράμυνας, ο εκσυγχρονισμός δεξαμενών, τα ηλεκτρονικά συστήματα προστασίας και τα έργα κατασκευής πλοίων τα νέα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου κα.

Είναι χαρακτηριστικό πως την τελευταία 5ετία η Τουρκία έχει κατασκευάσει και πουλάει UAV’s Bayraktar και ΑΝΚΑ σε Ουκρανία, Κατάρ, Τυνησία, Λιβύη, Αζερμπαϊτζάν και πρόσφατα στην Πολωνία. Έχει εξοπλίσει με πλοία το Πακιστάν, με θωρακισμένα οχήματα την Τυνησία αλλά και με περιπολικά σκάφη, χώρες της Αφρικής όπως τη Νιγηρία.

Ανάμεσα στα προϊόντα της πολεμικής της βιομηχανίας αυτά που ξεχωρίζουν είναι βέβαια τα UAV’s με πιο πρόσφατο επίτευγμα το επιθετικό Akinci που έχει δυνατότητα να μεταφέρει βόμβες βάρους 1350 κιλών, το επιθετικό ελικόπτερο Τ-129, οι κορβέτες και φρεγάτες του εθνικού προγράμματος MILGEM, το εθνικό της τυφέκιο Mehmetzik, διόπτρες νυκτερινής όρασης φορητούς εκτοξευτές πυροβόλα πολλών τύπων το 4Χ4 τεθωρακισμένο όχημα Cobra II και σύντομα το τεθωρακισμένο άρμα μάχης Altay.

Νέο σύστημα αεράμυνας αναπτύχθηκε από τις Aselsan, Atılgan και Zıpkın έχει απαιτήσεις πολύ χαμηλού υψομέτρου και μικρής εμβέλειας, Hisar-A, το οποίο εξακολουθεί να δοκιμάζεται, θα τεθεί σε μαζική παραγωγή το 2022. Ο βαλλιστικός πύραυλος Bora, έχει μέγιστη ικανότητα χτυπήματος, έχει φτάσει το μέγιστο βεληνεκές 280 km και είναι προστέθηκε επίσης στο τουρκικό οπλοστάσιο.

Άλλα νέα ανεπτυγμένα προϊόντα είναι: Το αντιαρματικό πυραυλικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς που αναπτύχθηκε από τη Roketsan. Το UMTAS, είναι ένα αντιαρματικό οπλικό σύστημα μεγάλης εμβέλειας που μπορεί να ενσωματωθεί σε διάφορες πλατφόρμες όπως ελικόπτερο. Το OMTAS, που αναπτύχθηκε από τη Roketsan, είναι ένα αντιαρματικό πυραυλικό σύστημα που αναπτύχθηκε για να εκτοξεύει μέσω τρίποδου σε σύνθετο σωλήνα. Το Cirit, ένα σύστημα που παρέχει οικονομική λύση με υψηλή ακρίβεια έναντι σταθερών και κινούμενων στόχων, με ελαφριά θωράκιση.

Όλο και περισσότερες τουρκικές εταιρείες στο Top 100  της Άμυνας

Ο αριθμός των τουρκικών εταιρειών στη λίστα των 100 βιομηχανιών της Άμυνας αυξάνεται, η Roketsan είναι η πιο πρόσφατη είσοδος στην 98η θέση.

Επτά τουρκικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων δύο νέων συμμετοχών, μπήκαν στη λίστα με τις 100 κορυφαίες αμυντικές εταιρείες στον κόσμο, όπως κατατάσσονται από το Defense News.

Η ASELSAN, η μεγαλύτερη αμυντική εταιρεία της Τουρκίας, βρίσκεται στην 48η θέση, ανεβαίνοντας στην πρώτη 50άδα από την 52η θέση πέρυσι. Η εταιρεία μπήκε στη λίστα το 2006 στην 93η θέση. Ο ετήσιος κύκλος εργασιών της εταιρείας αυξήθηκε κατά 21% στα 2,172 δισεκατομμύρια δολάρια. Η εμπειρία της ASELSAN στα στρατιωτικά αμυντικά συστήματα περιλαμβάνει τεχνολογίες απεικόνισης και ηλεκτροπτικά καθώς και λύσεις προϊόντων που βασίζονται στην έρευνα και την ανάπτυξη.

TUSAS

Ένας από τους σημαντικούς προμηθευτές εξαρτημάτων κινητήρων σε εταιρείες όπως η Boeing, η Airbus, η Lockheed Martin, η Northrop Grumman, η Bombardier και η Leonardo, η TUSAS Engine Industries (TEI) ανέβηκε επίσης στη λίστα. Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας το 2020 ανήλθε σε 1,858 δισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 42 τοις εκατό από 1,307 δισεκατομμύρια δολάρια σε σύγκριση με πέρυσι.

Η BMC

Η BMC παράγει πολλά εμπορικά και στρατιωτικά οχήματα, από λεωφορεία έως τεθωρακισμένα οχήματα. Θα αναλάβει τη μαζική παραγωγή του γηγενούς άρματος μάχης της Τουρκίας «Altay».



ROKETSAN και STM στη λίστα

Η τουρκική εταιρεία παραγωγής πυραύλων ROKETSAN, με στόχο να είναι πρωτοπόρος στα συστήματα πυραύλων και πυραύλων, βρίσκεται στη λίστα και φέτος. Η ROKETSAN κλείδωσε στην 91η θέση. Ανάμεσα στα αξιόλογα προϊόντα της ROKETSAN είναι ο βαλλιστικός πύραυλος Bora.

Η STM Defense Technologies and Engineering Ltd κατέλαβε την 92η θέση στη λίστα, σε σύγκριση με την 85η πέρυσι. Στόχος της είναι να γίνει μία από τις 50 μεγαλύτερες αμυντικές εταιρείες στον κόσμο.

Η FNSS, παραγωγοί τεθωρακισμένων χερσαίων οχημάτων, μπήκε φέτος στην κατάταξη στην 98η θέση. Ο ετήσιος κύκλος εργασιών της FNSS ήταν 367 εκατομμύρια δολάρια το 2018 και πέρυσι, αυξήθηκε κατά 2 τοις εκατό στα 374 εκατομμύρια δολάρια. Σχεδιάζει και παράγει τροχοφόρα και τροχοφόρα οχήματα. Η HAVELSAN παράγει λύσεις λογισμικού για τις τουρκικές αμυντικές βιομηχανίες και αύξησε τον ετήσιο κύκλο εργασιών της κατά 6 τοις εκατό στα 295 εκατομμύρια δολάρια από 278 εκατομμύρια δολάρια.



Αξίζει επιπλέον να σημειωθεί ότι η Τουρκία τον τελευταίο χρόνο ήταν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας φορητών όπλων παντός είδους πιστόλια τυφέκια κυνηγητικά προς τις ΗΠΑ ύψους 1,2 δις ευρώ με ανοδική πορεία. Τώρα αν κάνουμε την σύγκριση με την Ελληνική πραγματικότητ