Το βίντεο το οποίο προβλήθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης με την απόφαση του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν να εισβάλλει στην Ουκρανία αποτελεί θέμα μεγάλης συζήτησης, σε σχέση με τη στρατηγική που ακολουθεί στο εν λόγω ζήτημα.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει ο Guardian, η ρωσική εφημερίδα Novaya Gazeta διαπίστωσε ότι τα μεταδεδομένα στο αρχείο βίντεο που ανέβηκε στον ιστότοπο του Κρεμλίνου δημιουργήθηκαν στις 7 το απόγευμα της 21ης Φεβρουαρίου, σχεδόν τρεις ημέρες πριν ο Πούτιν ανακοινώσει την έναρξη της στρατιωτικής του επιχείρησης το πρωί της Πέμπτης.

Οι ομοιότητες μεταξύ της σημερινής εμφάνισης του Πούτιν και νωρίτερα αυτή την εβδομάδα είχαν ήδη εγείρει ερωτήματα σχετικά με το εάν κινηματογράφησε την κήρυξη του πολέμου εκ των προτέρων. Όπως σημειώνει ο Guardian, ο Ρώσος πρόεδρος φοράει την ίδια γραβάτα και κάθεται στο ίδιο γραφείο όταν ανακοίνωσε την αναγνώρισή των εδαφών που ελέγχονται από τη Ρωσία τη Δευτέρα, αλλά και όταν ανακοίνωσε την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης την Πέμπτη. Χαρακτηριστικό είναι το tweet παρακάτω στο οποίο η χρήστης παραθέτει δύο εικόνες του Πούτιν με τις ανακοινώσεις που έγιναν στις 21 και στις 24 Φεβρουαρίου.

Το Κρεμλίνο και οι σύμμαχοί του έχουν ήδη «συλληφθεί» για προκαταγραφή άλλων γεγονότων που υποτίθεται ότι μεταδόθηκαν ζωντανά, όπως η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Κρεμλίνου ή ανακοινώσεις για εκκενώσεις από τα εδάφη του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ. Όπως σχολιάζει ο Guardian, αν αληθεύει ότι έγινε προκαταγραφή της κήρυξης πολέμου από τον Πούτιν, αυτό θα έδειχνε ότι το Κρεμλίνο δεν πήρε ποτέ στα σοβαρά τη διπλωματική οδό και πάντα ετοιμαζόταν να εξαπολύσει μια εισβολή στην Ουκρανία.