Το Κίεβο έχουν περικυκλώσει ρωσικά στρατεύματα με εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι το Κίεβο μπορεί να καταληφθεί εντός των επόμενων 96 ωρών.

Δημοσίευμα του Newsweek σημειώνει πως τρεις αξιωματούχοι των ΗΠΑ, οι οποίοι μίλησαν υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, αναφέρουν πως η επιχείρηση του Βλαντιμίρ Πούτιν έχει στόχο να περικυκλώσει τις ουκρανικές δυνάμεις και εντός 96 ωρών θα μπορούσε να ρίξει το Κίεβο, ενώ μέσα σε περίπου μία εβδομάδα μπορεί να καταληφθεί και η ηγεσία της Ουκρανίας.

Τη συγκεκριμένη άποψη εξέφρασε ένας πρώην ανώτερος αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, με μεγάλη εμπειρία σε σχέση με τη Ρωσία. «Αφού τελειώσουν οι εναέριες επιθέσεις και οι βομβαρδισμοί, και αρχίσει πραγματικά ο χερσαίος πόλεμος, νομίζω ότι το Κίεβο θα πέσει μέσα σε λίγες ημέρες», δήλωσε ο πρώην ανώτερος αξιωματικός των πληροφοριών των ΗΠΑ.

Oι χάρτες με τις περιοχές που έχουν καταληφθεί

Η επέλαση των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, η οποία ξεκίνησε από τα ξημερώματα της Πέμπτης - μέσω Λευκορωσίας από τον Βορρά και Κριμαίας από τον Νότο - συνεχίζεται με ταχείς ρυθμούς από εδάφους και αέρος.

Σύμφωνα με τους χάρτες που παρουσιάζουν διεθνή μέσα, ο ρωσικός στρατός έχει αποκτήσει, πλέον, παρουσία περίπου στο 1/3 της Ουκρανίας.

Το μεγάλο ενδιαφέρον έχει επικεντρωθεί, πλέον, στο Κίεβο, με τις ρωσικές δυνάμεις να έχουν ήδη καταλάβει στρατιωτικό αεροδρόμιο περίπου 40 χιλιόμετρα δυτικά από την ουκρανική πρωτεύουσα, στην πόλη Χοστομέλ. Παράλληλα, οι Ρώσοι πολιορκούν με εναέριες και επίγειες δυνάμεις το Κίεβο, με εκτιμήσεις να αναφέρουν πως ως το βράδυ η μισή ουκρανική επικράτεια θα έχει πέσει στα χέρια τους. Μετά την (πιθανή) κατάληψη του Κιέβου, ένα τρίτο «κύμα» από τον ρωσικό στρατό ενδέχεται να κινηθεί σε άλλη περιφέρεια της Ουκρανίας, σύμφωνα με τους New York Times.
xartis1

Σύμφωνα με τον χάρτη που δημοσίευσε το Γαλλικό Πρακτορείο, μέχρι και τις 5 το απόγευμα ώρα Ελλάδας, οι μεγάλες μάχες μέχρι εκείνη την ώρα γίνονταν στα βόρεια, στο Τσερνομπίλ και και στο Χοστομέλ, στην ευρύτερη περιοχή του Κιέβου, με τον ρωσικό στρατό να έχει πατήσει ήδη πόδι στα ανατολικά, σε Χάρκοβο, Λουχάνσκ, Ντονέτσκ (με τη συνδρομή των περίπου 15.000 φιλορώσων αυτονομιστών) και στα νότια, σε Μαριούπολη και Χερσώνα.
xartis2

«Η εκτίμησή μας είναι ότι οι Ρώσοι έχουν πρόθεση να ρίξουν την ουκρανική κυβέρνηση και να εγκαταστήσουν τη δική τους μέθοδο διακυβέρνησης» ανέφερε αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου.

Μάχες μαίνονται επίσης στη Χερσώνα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Γαλλικού πρακτορείου, ενώ πολύ μεγάλες εκρήξεις και ρωσικά «χτυπήματα» έχουν καταγραφεί, με βάση την ενημέρωση του BBC και πέρα από τις περιοχές που προαναφέρθηκαν, στο Μπρόβαρι, στην Οδησσό, στο Λβιβ, στο Ιβάνο Φράνκιβεσκ, στη Ζαπορίζια, στη Μελιτόπολη και στο Ντνίπρο.
xartis3
4444

Σφοδρά πυρά και εκατοντάδες ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν νωρίς το βράδυ της Πέμπτης και στα περίχωρα της Μαριούπολης, ανέφερε μια διπλωματική πηγή στο πρακτορείο Reuters, την ώρα που οι ουκρανικές δυνάμεις μάχονται με τους Ρώσους εισβολείς σε τρία μέτωπα.

Το Πεντάγωνο ανέφερε ότι 75 ρωσικά αεροσκάφη εισήλθαν στην Ουκρανία τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης και 100 πύραυλοι εκτοξεύτηκαν στα εδάφη της χώρας, προκαλώντας πλήγματα.