Έκκληση για εθελοντές από την κοινότητα χάκερ σε μια προσπάθεια να προστατεύσει κρίσιμες υποδομές από κυβερνοεπιθέσεις και να αντλήσει πληροφορίες από το αντίπαλο στρατόπεδο έκανε η κυβέρνηση του Κιέβου.

Ειδικότεα, το αίτημα αυτό εμφανίστηκε σε φόρουμ χάκερ την ώρα που αρκετοί κάτοικοι του Κιέβου εγκαταλείπουν τα σπίτια τους από το πρωί της Πέμπτης. «Ουκρανική κυβερνοκοινότητα! Είναι ώρα να συμμετάσχετε στην κυβερνοάμυνα της χώρας μας» έγραφε το μήνυμα, το οποίο ζητούσε από τους χάκερ να υποβάλουν αιτήσεις μέσω του Google Docs και να αναφέρουν ποιες είναι οι ειδικότητές τους.

Ο συνιδρυτής της εταιρείας κυβερνοασφάλειας Cyber Unit στο Κίεβο, Γιέγκορ Άουσεφ, ανέφερε στο Reuters ότι έγραψε το μήνυμα κατόπιν αιτήματος που έλαβε την Πέμπτη από ανώτερο αξιωματούχο του υπουργείου Άμυνας. Η εταιρεία είναι γνωστό ότι συνεργάζεται με την ουκρανική κυβέρνηση για την προστασία κρίσιμων υποδομών. Το αίτημα του υπουργείου επιβεβαίωσε δεύτερη πηγή που δεν κατονομάζεται.

Χωρίς ομάδα κυβερνοάμυνας ο στρατός

Όπως ανέφερε ο ίδιος, οι εθελοντές θα χωριστούν σε δύο ομάδες, μια αμυντική και μια επιθετική Η ομάδα άμυνας θα αναλάβει την προστασία υποδομών όπως συστήματα υδροδότησης και ηλεκτροδότησης. Το 2015, μία κυβερνοεπίθεση που αποδίδεται στη Ρωσία άφησε χωρίς ρεύμα 225.000 Ουκρανούς.

Η ομάδα που οργανώνει αναμένεται να βοηθήσει σε επιχειρήσεις ηλεκτρονικής κατασκοπείας εναντίον των ρωσικών δυνάμεων που επιχειρούν στη χώρα. «Έχουμε στρατό μέσα στη χώρα μας. Πρέπει να γνωρίζουμε τι κάνουν» είπε.

«Δουλειά μας είναι να την δημουργήσουμε φέτος» δήλωσε στην Washington Post ο Άουσεφ, αφού νωρίτερα προέβη στην παραδοχή ότι η ομάδα του κυβερνοστρατού σχεδιάστηκε πολύ αργά.