Περισσότερο από 30 χιλιόμετρα βορείως του Κιέβου παραμένει ο κύριος όγκος των ρωσικών χερσαίων δυνάμεων, επισημαίνει σε πρωινή ενημέρωση το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η προέλασή τους έχει επιβραδυνθεί λόγω της υπεράσπισης του αεροδρομίου Χοστόμελ από τις ουκρανικές δυνάμεις, αεροδρόμιο που αποτελούσε βασικό ρωσικό στόχο για την πρώτη ημέρα του πολέμου.

Σε πρωινές δηλώσεις του ο Βρετανός Υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας, δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις είναι 20 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Κιέβου και ότι ο ρωσικός στρατός έχει αποδιοργανωθεί.

Ο πρόεδρος Πούτιν βάσισε αυτήν την εισβολή στην παράξενη υπόθεση ότι οι Ουκρανοί θα καλωσόριζαν τους Ρώσους ως απελευθερωτές, κάτι που δημιουργεί επιμελητειακά προβλήματα.

Ακόμα, αναφέρει συνεχίζονται οι βαριές μάχες στο Τσερνίχιβ και στο Χάρκοβο, ωστόσο και οι δύο πόλεις παραμένουν υπό ουκρανικό έλεγχο.

Τέλος, σημειώνεται ότι παρά την προσπάθεια κατάπνιξης πληροφοριών για τη σύρραξη στη Ρωσία, οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας υποχρεώθηκαν για πρώτη φορά παραδεχθούν απώλειες.

Μάλιστα, νέα επικοινωνία είχε τη νύχτα ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ, ο κ. Ζελένσκι είπε ότι οι επόμενες 24 ώρες θα είναι «κρίσιμες», ενώ ο κ. Τζόνσον διαβεβαίωσε ότι η Βρετανία θα κάνει ό,τι μπορεί για να φτάσει στις ουκρανικές δυνάμεις ο αμυντικός οπλισμός από τη χώρα του και τους συμμάχους.

Την εκτίμηση ότι η εντολή αυξημένης επιφυλακής για το πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας είναι ένας αντιπερισπασμός, εξέφρασε και ο Μπόρις Τζόνσον που το βράδυ της Κυριακής παρέστη σε λειτουργία σε ουκρανικό ναό στο κεντρικό Λονδίνο.

Απευθυνόμενος στους Ουκρανούς πιστούς που είχαν συγκεντρωθεί στο ναό είπε επίσης ότι δεν έχει δει τίποτα στη συμπεριφορά του Ρώσου Προέδρου που να τον κάνει να πιστεύει ότι μιλά ειλικρινά για διαπραγματεύσεις για επίλυση της κρίσης.

Σχολίασε επιπλέον ότι ο ίδιος ποτέ στη ζωή του δεν έχει δει μία τόσο ξεκάθαρη διάκριση μεταξύ σωστού και λάθους ή καλού και κακού όσο αυτή που συνιστά η εισβολή στη Ρωσία έναντι της μάχης που δίνουν οι Ουκρανοί.

Άλλωστε, υπενθυμίζεται ότι η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσθετη ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 40 εκατομμυρίων λιρών για την Ουκρανία.