Την ώρα που οι μάχες σε περιοχές της Ουκρανίας συνεχίζονται για πέμπτη μέρα και ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι συνομιλίες στο Γκόμελ της Λευκορωσίας ανάμεσα στις δύο πλευρές με την ελπίδα ότι θα βρεθεί λύση για να σταματήσει ο πόλεμος, οι πληροφορίες από το στρατόπεδο της Μόσχας… αγριεύουν. Και μάλιστα οι πληροφορίες αυτές, έχουν να κάνουν με τα πυρηνικά.

Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο υπουργός Άμυνας στη Ρωσία Σεργκέι Σοϊγκού είπε στον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η επιθυμία του να τεθούν σε επιφυλακή οι ρωσικές πυρηνικές αποτρεπτικές δυνάμεις, έγινε πράξη.

Σημειώνεται ότι η Ρωσία διαθέτει -όπως και οι ΗΠΑ- μια «πυρηνική τριάδα», δηλαδή μπορεί να εκτοξεύσει πυρηνικά όπλα από εδάφους, αέρος και θαλάσσης με διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους, υποβρύχια και στρατηγικά βομβαρδιστικά.



Τι υποστηρίζει η Μόσχα σχετικά με το αίτημα Πούτιν για τα πυρηνικά

Ο Πούτιν είχε ζητήσει να τεθούν σε κατάσταση υψηλού συναγερμού οι πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας μετά τις επιθετικές δηλώσεις των χωρών – μελών του ΝΑΤΟ, όπως είχε μεταδώσει ο Guardian, επικαλούμενο το Reuters.

Σε συνάντησή του με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου και τον Γενικό Επιτελάρχη Βαλερι Γκερασίμοφ, ο Πούτιν υπογράμμισε ότι η Δύση όχι μόνον προβαίνει σε μη φιλικές κινήσεις στον τομέα της οικονομίας, αλλά ηγέτες κρατών μελών του ΝΑΤΟ προβαίνουν σε επιθετικές δηλώσεις κατά της Ρωσίας.

Όπως είχε αναφέρει το Sputnik, «οι ανώτατοι αξιωματούχοι κορυφαίων χωρών του ΝΑΤΟ επιδίδονται σε επιθετικές δηλώσεις για τη χώρα μας. Ως εκ τούτου, διατάζω τον υπουργό Άμυνας και τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου να θέσουν τις πυρηνικές δυνάμεις αποτροπής του ρωσικού στρατού σε ειδική κατάσταση μάχης», δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, μιλώντας σε ενημέρωση με τον υπουργό Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, και τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Ρωσίας, Βαλέρι Γκερασίμοφ.



Σφοδρές οι αντιδράσεις από τη Δύση

Απαράδεκτη κλιμάκωση χαρακτήρισαν την εξέλιξη αυτή οι ΗΠΑ, μέσω της πρέσβειράς τους στα Ηνωμένα Έθνη, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ.

Αυτό σημαίνει «ότι ο πρόεδρος Πούτιν συνεχίζει να κλιμακώνει αυτόν τον πόλεμο με έναν απολύτως απαράδεκτο τρόπο και πρέπει να συνεχίσουμε να ανακόπτουμε τις ενέργειές του με τον σθεναρότερο δυνατό τρόπο», είπε η Γκρίνφιλντ σε μια συνέντευξη με την εκπομπή του CBS “Face the Nation”.

Τη σοβαρότητα της κατάστασης και την απειλή για την Ευρώπη αλλά και για την παγκόσμια ασφάλεια επισήμανε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, δίνοντας έμφαση στην κλιμάκωση από τη Ρωσία, και με την κίνηση Πούτιν να θέσει σε ύψιστο συναγερμό τα αποτρεπτικά πυρηνικά όπλα.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρι Κουλέμπα, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με πυρηνικές επιθέσεις, είπε ότι εάν η Ουκρανία δεχόταν επίθεση με πυρηνικά όπλα θα ήταν «καταστροφή», αλλά είπε ότι δεν θα κάμψει το ηθικό της χώρας. Σημείωσε ότι η εντολή του Πούτιν να τεθεί σε κατάσταση συναγερμού η πυρηνική αποτροπή είναι μια στρατηγική πίεσης ενόψει των συνομιλιών.