Νέο διάγγελμα προς τον λαό της Ουκρανίας εξέδωσε ο πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ενώ οι ρώσικες στρατιωτικές μηχανές «χτυπόυν» με σφοδρότητα το Κίεβο.

«Το κακό προσωποποιημένο μας βομβαρδίζει και πρέπει να σταματήσει αμέσως, πρέπει να καταστραφεί η οικονομία της Ρωσίας για να δείξουμε ότι η ανθρωπότητα γνωρίζει πώς να υπερασπίζεται τον εαυτό της», είπε στο νέο του δραματικό διάγγελμα ο πρόεδρος Ζελένσκι. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ουκρανία δέχτηκε νέα πλήγματα από τις ρωσικές δυνάμεις, με 56 επιθέσεις με ρουκέτες και 113 βαλλιστικούς πυραύλους τύπου κρουζ.

«Σήμερα, οι ρωσικές δυνάμεις χτύπησαν βάναυσα το Χάρκοβο με μαχητικά αεροσκάφη. Ήταν ξεκάθαρα έγκλημα πολέμου. Το Χάρκοβο είναι μια ειρηνική πόλη, εκεί υπάρχουν ειρηνικές κατοικημένες περιοχές, όχι στρατιωτικές υποδομές. Δεκάδες μαρτυρίες αποδεικνύουν ότι αυτό δεν είναι μια τυχαία λανθασμένη ριπή, αλλά σκόπιμη καταστροφή ανθρώπινων ζωών: οι Ρώσοι ήξεραν πού χτυπούσαν», είπε ο Ζελένσκι.

Ο Ζελένσκι ζητεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων για τα πολεμικά αεροσκάφη της Ρωσίας

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε επίσης, στο διάγγελμά του, πως ήρθε η ώρα να εξεταστεί η δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων για τα αεροσκάφη, τα ελικόπτερα και τους πυραύλους της Ρωσίας, αφού οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν το Χάρκοβο.

Στο βιντεσκοπημένο μήνυμά του ο Ζελένσκι δεν προσδιόρισε πώς και από ποιον θα μπορούσε να επιβληθεί το συγκεκριμένο μέτρο. Τόνισε επίσης, ότι ένα κράτος που έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου δεν θα πρέπει να είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Κανείς σε όλον τον κόσμο δεν θα σας συγχωρέσει που σκοτώσατε ειρηνικούς Ουκρανούς», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος σε δραματικό τόνο.

Επισήμανε, δε, αναφερόμενος στη Ρωσία, ότι μια χώρα που έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου, δεν θα έπρεπε να είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Οι νέες αυτές δηλώσεις του Ουκρανού προέδρου έρχτοναι όσο το Κίεβο συνεχίζει να δέχεται βομβαρδισμούς και λίγες ώρες αφού υπεγράφη η αίτηση ένταξης της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία υποστηρίζουν αρκετοί ηγέτες της ΕΕ.

Зло, озброєне ракетами, бомбами та артилерією, треба зупинити негайно. Знищити економічно. Показати, що людяність уміє себе захищати.

Δημοσιεύτηκε από Володимир Зеленський στις Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2022

Σημειώνεται πως νωρίτερα η Ουκρανία και η Ρωσία έκατσαν στο ίδιο τραπέζι για τις διαπραγματεύσεις, με τον δεύτερο γύρο να προγραμματίζεται για το επόμενο 48ωρο και τη Ρωσία να εξαπολύει σφοδρή επίθεση στο Κίεβο αμέσως μόλις οι συνομιλίες ολοκληρώθηκαν.

Η νύχτα προβλέπεται δύσκολη για το Κίεβο, με Αμερικανούς αξιωματούχους να εκτιμούν νωρίτερα πως οι ρωσικές δυνάμεις περικυκλώνουν την πόλη και βρίσκονται πια κάποιες δεκάδες χιλιόμετρα από το κέντρο της.