Πυρηνικά υποβρύχια της Ρωσίας απέπλευσαν για ασκήσεις στη Θάλασσα του Μπάρεντς και κινητοί εκτοξευτές πυραύλων κινήθηκαν στα χιoνισμένα δάση της Σιβηρίας την Τρίτη.

Όλα αυτά μετά τη διαταγή του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, να τεθούν σε αυξημένο συναγερμό οι πυρηνικές δυνάμεις της χώρας λόγω των εντάσεων με τη Δύση για την εισβολή στην Ουκρανία.

Ειδικότερα, το Associated Press δημοσίευσε πως ο Βόρειος Στόλος της Ρωσίας ανέφερε σε δήλωση ότι πολλά από τα πυρηνικά υποβρύχιά του συμμετείχαν σε ασκήσεις που είχαν σχεδιαστεί για «εκπαίδευση σε ελιγμούς σε θυελλώδεις συνθήκες». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι στους ελιγμούς θα συμμετάσχουν πολλά πολεμικά πλοία που έχουν ως αποστολή την προστασία της Χερσονήσου Κόλα της βορειοδυτικής Ρωσίας, όπου βρίσκονται αρκετές ναυτικές βάσεις.

Στην περιοχή του Ιρκούτσκ της ανατολικής Σιβηρίας, μονάδες των Στρατηγικών Πυραυλικών Δυνάμεων διέλυσαν εκτοξευτές διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων Yars σε δάση για να εξασκηθούν στη μυστική ανάπτυξη, σύμφωνα με δήλωση του υπουργείου Άμυνας.

Οι στρατιωτικές δυνάμεις δεν διευκρίνισαν εάν οι ασκήσεις συνδέονται με την εντολή του Πούτιν, την Κυριακή, να τεθούν οι πυρηνικές δυνάμεις της χώρας σε αυξημένο συναγερμό, ενώ δεν ήταν σαφές και αν οι ασκήσεις συνιστούσαν μια αλλαγή στις συνήθεις δραστηριότητες πυρηνικής εκπαίδευσης ή στη στάση της χώρας.