Η Ρωσία έχει δώσει «τελική» πρόταση στην Ουκρανία για να δώσει τέλος στις πολεμικές επιχειρήσεις. σύμφωνα με την μεγάλη ισραηλινή εφημερίδα «Jerusalem Post». Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ μεσολάβησε μεταξύ των δύο πλευρών μετά από αίτημα του Ζελένσκι και μάλιστα επισκέφθηκε την Μόσχα το περασμένο Σάββατο.

Σύμφωνα με το ρεποσρτάζ, η πρόταση της Ρωσίας είναι «δύσκολη» για την Ουκρανία, αλλά όχι «αδύνατη» - και σημειώνεται ότι οι δύο πλευρές «δεν έχουν πλέον μεγάλες διαφορές». Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με την εφημερίδα, η Ρωσία έχει ξεκαθαρίσει ότι σε περίπτωση που δεν γίνει δεκτή πρότασή της, θα γενικεύσει τον πόλεμο

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Jerusalem Post, η πρόταση Πούτιν προβλέπει ότι η Ουκρανία θα διασφαλίσει την ανεξαρτησία της και ο Ζελένσκι θα παραμείνει πρόεδρος, θα πρέπει ωστόσο να αποδεχθεί την απόσχιση της περιοχής του Ντονμπάς, όπως και την κυριαρχία της Ρωσίας στην περιοχή της Κριμαίας.

Παράλληλα, ο Ζελένσκι θα πρέπει να διακηρύξει την ουδετερότητα της Ουκρανίας, να δεσμευτεί ότι δεν πρόκειται να επιδιώξει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ - κάτι για το οποίο εχει άλλωστε κάνει σχετικές δηλώσεις - αλλά και να συρρικνώσει τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, προκειμένου να μην νιώθει απειλούμενη η Ρωσία.