Ακόμα μια δύσκολη νύχτα θα ζήσουν όσοι έχουν παραμείνει στο Κίεβο, την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, η οποία περιμένει την τελική επίθεση της Ρωσίας.

Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν προετοιμαστεί όσο καλύτερα μπορούν, για να την αντιμετωπίσουν.

Μάλιστα, περίπου στις 20:00 έγινε γνωστό ότι χτυπήθηκε κονβόι αμάχων, την ώρα που χρησιμοποιούσε τον ανθρωπιστικό διάδρομο, σύμφωνα με καταγγελία των ουκρανικών αρχών.

Η Ρωσία προσπαθεί να «σφίξει» ολοένα και περισσότερο τον κλοιό γύρω από το Κίεβο.


Οι ρωσικές δυνάμεις πλησιάζουν το Κίεβο

Δημοσιογράφοι του CNN στο Κίεβο ανέφεραν ότι άκουσαν εκρήξεις τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, καθώς η πρωτεύουσα δέχεται πιέσεις.

Το μεγαλύτερο μέρος των ρωσικών χερσαίων δυνάμεων απέχει περίπου 25 χιλιόμετρα από το κέντρο του Κιέβου, σύμφωνα με Βρετανούς αξιωματούχους άμυνας. Τα ρωσικά πλήγματα συνεχίζουν να πλήττουν πολιτικές υποδομές.

Ένα γνωστό ξενοδοχείο, ορόσημο για τη βόρεια πόλη Τσερνίχιφ, έγινε ερείπια κατά τη διάρκεια της νύχτας, όπως και το τοπικό δίκτυο ηλεκτροδότησης.


Η «πρώτη γραμμή» είναι παντού, λέει ο Ζελένσκι

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι η χώρα του είναι πιο ενωμένη από ποτέ καθώς αντιμετωπίζει τη ρωσική εισβολή, ενώ πρόσθεσε ότι «λίγες μικρές πόλεις απλά δεν υπάρχουν πια».

Ο Ουκρανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι οι διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία «πρέπει να ξεκινήσουν με κατάπαυση του πυρός».

Ακόμα, ζήτησε την άμεση απελευθέρωση του Ιβάν Φεντόροφ, του δημάρχου της πόλης της Μελιτόπολης που συνελήφθη από ένοπλους την Παρασκευή.

Μάλιστα, οι πολίτες συγκεντρώθηκαν για να ζητήσουν την απελευθέρωσή του από τους Ρώσους.


Αίτημα για άμεση κατάπαυση του πυρός

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προέτρεψαν τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να κηρύξει άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, κατά τη διάρκεια συνομιλίας 75 λεπτών σήμερα Σάββατο.

Οι εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός έρχονται καθώς ο ΟΗΕ αναφέρει ότι τουλάχιστον 1.500 άμαχοι έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου.

Ρώσοι αξιωματούχοι έφτασαν στο μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ουκρανίας, απαιτώντας να πάρουν τον έλεγχο της εγκατάστασης, σύμφωνα με δήλωση της Energoatom, της κρατικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας.


Επιθέσεις σε πόλεις «κλειδιά»

Δημοσιογράφοι του CNN στην πόλη Ντνίπρο της κεντρικής Ουκρανίας ένιωσαν τουλάχιστον δύο εκρήξεις και είδαν κάτι που έμοιαζε με τα απομεινάρια των αντιαεροπορικών πυρών τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Οι πόλεις Χάρκοβο, Μαριούπολη, Μικολάιβ και Σούμι βρίσκονται επίσης υπό συνεχή ρωσική επίθεση.

Αυτή η εξέλιξη έρχεται, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις επέκτειναν την επίθεσή τους προς τα δυτικά της Ουκρανίας για πρώτη φορά την Παρασκευή, με επιδρομές που στοχεύουν στρατιωτικά αεροδρόμια, συμπεριλαμβανομένου ενός στο Βασίλκιβ, νότια του Κιέβου, το Σάββατο.

Στα ανατολικά, υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η πόλη Βολνοβάκα έχει περιέλθει στις ρωσικές δυνάμεις και τους συμμάχους τους στην αυτοανακηρυχθείσα Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ.

Η νότια πόλη Χερσώνα φαίνεται να έχει καταληφθεί, σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες άμυνας.