Για 18η ημέρα συνεχίζονται οι εχθροπραξίες στην Ουκρανία, με το Κίεβο να είναι περικυκλωμένο, την ώρα που η Ρωσία βομβαρδίζει μεγάλες πόλεις.

«Ανεύθυνοι μύθοι συνωμοσίας» τα περί βιολογικών όπλων 

Οι χώρες της Δύσης κατηγόρησαν τη Ρωσία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι διαδίδει «ανεύθυνους μύθους συνωμοσίας» σχετικά με τα υποτιθέμενα βιολογικά όπλα στην Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία είχε συγκαλέσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ισχυριζόμενη ότι η Ουκρανία έχει βιολογικά όπλα. Στη συνεδρίαση ο Ρώσος πρέσβης, Βασίλι Νεμπένσια, δέχθηκε σφοδρή επίθεση, από την πρέσβη της Βρετανίας στον ΟΗΕ, Μπάρμπαρα Γούντγουορντ, η οποία δήλωσε ότι η Ρωσία ζήτησε τη συνάντηση για τα υποτιθέμενα βιολογικά όπλα στην Ουκρανία, μόνο για να εκφράσει «μια σειρά από εντελώς αβάσιμες και ανεύθυνες θεωρίες συνωμοσίας».

Αναλυτικότερα, ο Ρώσος πρεσβευτής του ΟΗΕ ισχυρίστηκε ότι η Ουκρανία διαθέτει ένα δίκτυο 30 εργαστηρίων που διεξάγουν «πολύ επικίνδυνα βιολογικά πειράματα με στόχο τη μετάδοση παθογόνων ιών από τις νυχτερίδες στον άνθρωπο», χωρίς ωστόσο να παρουσιάσει στοιχεία.

«Επιτρέψτε μου να το θέσω διπλωματικά: Είναι εντελώς ανοησίες», απάντησε η Γούντγουορντ στους ρωσικούς ισχυρισμούς, προσθέτοντας ότι «Δεν υπάρχει η παραμικρή αξιόπιστη απόδειξη ότι η Ουκρανία έχει πρόγραμμα βιολογικών όπλων».

Ανάλογη δήλωση έκανε και η πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, η οποία σημείωσε ότι «Η Ρωσία ζήτησε τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας με αποκλειστικό σκοπό να πει ψέματα και να διαδώσει ψευδείς πληροφορίες».

Πούτιν: Απρόθυμος να κηρύξει το τέλος του πολέμου εκτιμά το Παρίσι

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν δεν επέδειξε προθυμία για τον τερματισμό του πολέμου με την Ουκρανία, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Εμανουέλ Μακρόν και τον Όλαφ Σολτς, είπε ένας αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, Μακρόν και Σολτς επανέλαβαν την έκκλησή τους για την άμεση εφαρμογή μιας κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανίας ως προϋπόθεση για την πλήρη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων.

Επιπλέον, οι κατηγορίες του Βλαντίμιρ Πούτιν σχετικά με «κατάφωρες παραβιάσεις» του ανθρωπιστικού δικαίου από τις ουκρανικές δυνάμεις είναι «ψέματα», αντέδρασε το Ελιζέ, έπειτα από την τηλεφωνική συνδιάλεξη μεταξύ του Ρώσου προέδρου με τους Μακρόν και Σολτς.

Κατά τη διάρκεια αυτής της τηλεφωνικής επικοινωνίας, διάρκειας μιάμισης ώρας, ο Γάλλος πρόεδρος και ο Γερμανός καγκελάριος κάλεσαν επίσης τη Ρωσία να «άρει την πολιορκία» της Μαριούπολης, όπου η κατάσταση είναι «ανθρωπίνως αβάστακτη», επισήμανε η γαλλική προεδρία.

Washington Post: Οι Αμερικανοί ψάχνουν τρόπο να στείλουν αντιπυραυλικά συστήματα στην Ουκρανία

Την ίδια ώρα, η Washington Post έγραψε πως ο Τζο Μπάιντεν επιθυμεί να στείλει στην Ουκρανία αντιπυραυλικά συστήματα, με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να επισημαίνει πως μεταξύ αυτών πρέπει να είναι και S-300, συστήματα πυραύλων που κατέχουν ορισμένες χώρες του ΝΑΤΟ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.