Ο τέταρτος γύρος διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία είναι προγραμματισμένος για τις 10:30 το πρωί της Δευτέρας.

Όμως, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει δώσει σαφή εντολή να του κλείσουν ραντεβού με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Δεν είναι η πρώτη φορά, από την ημέρα που άρχισε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζητά συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Αυτήν τη φορά, όμως, έχει δώσει εντολή στους διαπραγματευτές να πείσουν τη ρωσική πλευρά να δεχτεί ο Ρώσος πρόεδρος να τον δει.

Ο Ουκρανός πρόεδρος ήταν εκείνος που ανέφερε ότι έδωσε εντολή στους διαπραγματευτές να «κάνουν τα πάντα», προκειμένου να κλειστεί «συνάντηση» του ιδίου με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε διάγγελμά του ο Ζελένσκι ζήτησε ξανά από το ΝΑΤΟ να δημιουργηθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία γιατί, σε αντίθεση περίπτωση, προειδοποίησε ότι ρωσικές ρουκέτες μπορεί να πέσουν σε σπίτια πολιτών σε χώρες μέλη της Συμμαχίας!

Σε δηλώσεις του στη ρωσική κρατική τηλεόραση το βράδυ της Κυριακής, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνει πράγματι συνάντηση των προέδρων Πούτιν και Ζελένσκι.

Διαπραγματευτές των δύο κρατών θα έχουν σήμερα συνομιλίες ψηφιακά, αλλά και αυτή τη φορά εν μέσω των εχθροπραξιών, με το Κίεβο να εκφράζει φόβους πως η Ρωσία θα κλιμακώσει τις επιθέσεις της σε πόλεις - κλειδιά.


Νέες συνομιλίες Μακρόν με Μπάιντεν και Ζελένσκι

Την ίδια στιγμή που οι μάχες στην Ουκρανία συνεχίζονται και στη σκιά τους γίνονται οι διαπραγματεύσεις Ρωσίας – Ουκρανίας, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Mακρόν είχε και την Κυριακή τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Οι τηλεφωνικές αυτές επικοινωνίες ακολούθησαν αυτήν που είχε ο Γάλλος πρόεδρος το Σάββατο με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Όπως ανακοινώθηκε από το μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας Μακρόν-Μπάιντεν συμφωνήθηκε να ενισχυθούν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας, να αυξηθεί η βοήθεια στην Ουκρανία και να αναληφθούν όλες οι απαραίτητες πρωτοβουλίες για να υπάρξει κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία. Οι δύο άντρες συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή.

Στην επικοινωνία του με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι ο πρόεδρος Μακρόν του εξέφρασε εκ νέου την υποστήριξη της Ευρώπης και τον ενημέρωσε για τις αποφάσεις που υιοθετήθηκαν στη σύνοδο κορυφής των Βερσαλλιών. Οι δύο πρόεδροι αντάλλαξαν επίσης απόψεις για τις επικείμενες διαβουλεύσεις της Ρωσίας με την Ουκρανία. Συμφώνησαν επίσης να παραμείνουν σε διαρκή επαφή.