Στην εκτίμηση ότι οι χώρες της Δύσεις θέλουν να ωθήσουν τη Ρωσία με τις κυρώσεις στα αποθεματικά της κεντρικής της τράπεζα, σε «τεχνητή χρεωκοπία» προχώρησε ο Ρώσος υπουργός Οικουμενικών Άντον Σιλουάνοφ.

«Το πάγωμα των λογαριασμών της Τράπεζας της Ρωσίας και της ρωσικής κυβέρνησης σε ξένο συνάλλαγμα μπορεί να εκληφθεί ως επιθυμία ενός αριθμού ξένων κρατών να οργανώσουν μια τεχνητή χρεοκοπία χωρίς πραγματική οικονομική βάση», ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του ο Σιλουάνοφ.

«Αρκετές τράπεζες της Ρωσίας έχουν αποκλειστεί από το σύστημα SWIFT, μεταξύ άλλων κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη χώρα λόγω της εισβολής στην Ουκρανία. Η Ρωσία έχει χάσει ήδη πρόσβαση σε σχεδόν τα μισά αποθέματά της και διαβλέπει μεγαλύτερους κινδύνους στο θησαυροφυλάκιο με το οποίο χρηματοδοτεί ο Βλαντίμιρ Πούτιν τον πόλεμο λόγω της εντεινόμενης πίεσης της Δύσης στην Κίνα», διευκρίνισε ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών.

Έχει χάσει την πρόσβαση στα μισά συναλλαγματικά της αποθέματα

«Ο συνολικός όγκος των αποθεμάτων μας είναι περίπου 640 δισεκατομμύρια δολάρια και περίπου 300 δισεκατομμύρια εξ’ αυτών δεν μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε τώρα», δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη. «Βλέπουμε τι πίεση ασκούν δυτικές χώρες στην Κίνα» για να περιορίσουν την πρόσβαση σε αποθέματα σε γιουάν, δήλωσε επιπρόσθετα. «Αλλά θεωρώ ότι οι εταιρικοί δεσμοί μας με την Κίνα θα μας επιτρέψουν όχι μόνον να τα διατηρήσουμε, αλλά και να τα επεκτείνουμε», συμπλήρωσε.

Το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας επιβλήθηκε ως μέρος μιας σειράς οικονομικών κυρώσεων στη Μόσχα για την εισβολή στην Ουκρανία, που διανύει την τρίτη εβδομάδα. Τα στοιχεία της ίδιας της Ρωσίας που δημοσιεύθηκαν τον Ιανουάριο δείχνουν ότι 100 δισεκατομμύρια δολάρια από τα αποθεματικά διατηρούνταν σε δολάρια ΗΠΑ τον Ιούνιο, που ήταν το 16,4% του συνολικού αποθέματος μετρητών εκείνη την εποχή. Οι συμμετοχές σε ευρώ ήταν 32,2% και σε γιουάν στα 13,1% στα τέλη Ιουνίου 2021. Η Κίνα έχει δεσμευτεί να συνεχίσει τις κανονικές εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία, η οποία θεωρείται στρατηγικός εταίρος, παρά την έξοδο από πολλές ευρωπαϊκές και αμερικανικές εταιρείες.

Η Ρωσία θα ξεπληρώνει χρέη της σε ρούβλια

Όπως είπε ο Σιλουανοφ, η Ρωσία θα αποπληρώνει χρέη της σε ρούβλια, μέχρις ότου βγουν από τον πάγο τα αποθέματά της. Η Τράπεζα της Ρωσίας έθεσε σε ισχύ capital controls όταν ξένες κυβερνήσεις πάγωσαν τα αποθέματά της σε ξένο συνάλλαγμα, φέρνοντας πιο κοντά το φάσμα της πρώτης κρατικής χρεοκοπίας για τη χώρα από το 1998.

Το τίμημα από τις κυρώσεις που πληρώνει η Ρωσία εσωτερικά είναι ήδη συγκρίσιμο με τις χειρότερες περιόδους της ρωσικής οικονομίας στις δύο και πλέον δεκαετίες που βρίσκεται στην εξουσία ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Μια οικονομία που βρισκόταν σε τροχιά ανάκαμψης φέτος, αντιστράφηκε σε λίγες μέρες. Η αρχική πρόβλεψη του Bloomberg Economics είναι ότι το ΑΕΠ της Ρωσίας για ολόκληρο το έτος θα υποχωρήσει περίπου κατά 9% το 2022.

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας θα διατηρήσει κλειστό το χρηματιστήριο της Μόσχας τουλάχιστον μέχρι τις 18 Μαρτίου με στόχο την προστασία εγχώριων επενδυτών από τον αντίκτυπο των κυρώσεων. Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών δεσμεύτηκε ότι θα συνεχιστεί η στήριξη στις τράπεζες της χώρας που αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα.