λαβροφ
Διεθνή

Λαβρόφ: Η Ρωσία έλαβε τις γραπτές εγγυήσεις που ζητούσε από τις ΗΠΑ - Δεν επηρεάζεται η συνεργασία με το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα

Τη συμφωνία του 2015 υπέγραψε το Ιράν από τη μία πλευρά και από την άλλη οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ρωσία, η Γαλλία, η Βρετανία και η Γερμανία

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι έλαβε από την Ουάσινγκτον τις εγγυήσεις που ζητούσε σχετικά με το ότι οι κυρώσεις εναντίον της για την εισβολή της στην Ουκρανία δε θα επηρεάσουν τη συνεργασία της με την Τεχεράνη και πλέον φαίνεται ότι ήρθη ένα εμπόδιο για την αναβίωση της συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

«Λάβαμε γραπτές εγγυήσεις», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Ιρανό ομόλογό του Χοσεΐν Αμπιραμπντολαχιάν μετά τη συνάντησή τους στη Μόσχα.

Οι εγγυήσεις «περιλαμβάνονται στις συμφωνίες αναβίωσης του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης (ΚΟΣΔ) για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα», επισήμανε ο Λαβρόφ.

Την ίδια στιγμή, ο Ρώσος υπουργός απέρριψε τις κατηγορίες ότι η Μόσχα εμποδίζει τις προσπάθειες αναβίωσης της συμφωνίας του 2015 και τόνισε ότι η χώρα του επιθυμεί να επανέλθει σε ισχύ η συμφωνία το συντομότερο δυνατό.

Από την πλευρά του, ο Αμιραμπντολαχιάν υπογράμμισε ότι τίποτα δεν μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις συνομιλίες που διεξάγονται στη Βιέννη εδώ και 11 μήνες, εκτιμώντας ότι δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ των διαπραγματεύσεων αυτών και του πολέμου στην Ουκρανία.

«Η διακοπή των συνομιλιών μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για την επίλυση ζητημάτων και την επιστροφή όλων των πλευρών στις δεσμεύσεις τους βάσει της συμφωνίας», δήλωσε ο Ιρανός υπουργός, ενώ πρόσθεσε ότι κάλεσε τον Λαβρόφ να επισκεφθεί σύντομα το Ιράν.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από δέκα ημέρες γίνονταν αισιόδοξες δηλώσεις για επικείμενη επιτυχημένη κατάληξη των συνομιλιών για την αναβίωση της συμφωνίας του 2015, την οποία υπέγραψε το Ιράν και οι μεγάλες δυνάμεις.

Ωστόσο, στις 5 Μαρτίου η Ρωσία, εναντίον της οποίας η Δύση έχει επιβάλει κυρώσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ζήτησε από τις ΗΠΑ γραπτές εγγυήσεις ότι αυτές οι κυρώσεις δεν θα επηρεάσουν την οικονομική συνεργασία της με το Ιράν.

Τα αιτήματα αυτά είχε χαρακτηρίσει «εκτός θέματος» ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, όμως προκάλεσαν τη διακοπή των συνομιλιών.

Τη συμφωνία του 2015 υπέγραψε το Ιράν από τη μία πλευρά και από την άλλη οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ρωσία, η Γαλλία, η Βρετανία και η Γερμανία και είχε στόχο να εμποδίσει την Τεχεράνη να αποκτήσει ατομική βόμβα με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων εναντίον της.

Από τη συμφωνία αποσύρθηκαν μονομερώς οι ΗΠΑ το 2018 και έκτοτε το Ιράν σταδιακά αποδεσμεύεται από τους όρους της.

Οι συνομιλίες για την αναβίωση της συμφωνίας ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2021 μετά την εκλογή του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ.