Σχεδιο_χωρις_τιτλο_-_2022-03-10T154222_649
Διεθνή

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Θεωρούμε πως οι Ουκρανοί κάνουν show για τα κοινωνικά μέσα στις διαπραγματεύσεις» είπε ο Λαβρόφ

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να οριστεί συνάντηση Πούτιν - Ζελένσκι

Για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας μίλησε ο Σεργκέι Λαβρόφ, στις δηλώσεις που έκανε μετά το τέλος της συνάντησής του με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Μόσχα.

 Ξεχώρισε η επισήμανσή του πως η ουκρανική πλευρά «κάνει show για να τροφοδοτήσει τα κοινωνικά μέσα», κατά συνέπεια το Κρεμλίνο «παραμένει επιφυλακτικό».

 «Η Άγκυρα δεν συμμετέχει στις οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας και διατηρεί ισορροπημένη θέση ανάμεσα στις δυο χώρες. Οι διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία γίνονται πάνω σε κάποια βάση, μεταξυ ποιών γίνονται, πότε γίνονται κλπ. Και οι δυο πλευρές συνεχιζουν να βρίσκονται σε επαφή, συζητούν και έχουμε μια αίσθηση πως η ουκρανική πλευρά κάνει show για να τροφοδοτήσει τα κοινωνικά δίκτυα. Υπαναχωρούν σε συγκεκριμνένες δεσμεύσεις και αυτό είναι μάθημα που πήραμε, οπότε είμαστε επιφυλακτικοί» ανέφερε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, ενώ όταν ρωτήθηκε για πιθανή νέα συνάντηση με τον Ντμίτρο Κουλέμπα, είπε: «Δεν έχουμε κάποιο νεότερο για νέα υπουργική συνάντηση. Στην Αττάλεια είπαμε πως νέα συνάντηση θα είναι θετική, αλλά δεν είδαμε απτές ενέργειες από την ουκρανική πλευρά».

 «Ο Πούτιν δεν απορρίπτει συνάντηση με τον Ζελένσκι, αλλά δεν θέλουμε να είναι μια συνάντηση που θα γίνει... για να γίνει. Θα πρέπει να επισφραγιστούν συγκεκριμένες συμφωνίες που επεξεργάζονται αυτή τη στιγμή οι δύο αντιπροσωπείες» απάντησε ο Λαβρόφ σε ερώτηση για πιθανή συνάντηση των προέδρων Ρωσίας και Ουκρανίας.

 Τσαβούσογλου: Ίσως γίνει νέα υψηλόβαθμη συνάντηση Ουκρανίας - Ρωσίας στην Τουρκία στις 9 Απριλίου

 Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, είπε: «Οι διαπραγματεύσεις θα κρίνουν τις εξελίξεις. Ο Ερντογάν έχει μιλήσει με τους προέδρους των δυο χωρών και είναι έτοιμος να τους φιλοξενήσει στην Τουρκία, όποτε το θελήσουν. Ως τώρα, δεν έχουν καρποφορήσει οι συζητήσεις. Ίσως να μην χρειαστεί νέα συνάντηση υπουργών, αλλά απλά να ευοδωθούν οι προσπάθειές μας ως διαμεσολαβητών. Ίσως οι ηγέτες των δυο χωρών να συμφωνήσουν σε κατάπαυση του πυρός. Είμαστε ανοικτοί να φιλοξενήσουμε οποιαδήποτε συνάντηση, αλλά δεν το θεωρούμε απολύτως απαραίτητο. Μια τέτοια συνάντηση, πάντως, μπορεί να γίνει στις 9 Απριλίου, σε νέο περιφερειακό συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στην Τουρκία».