«Δεν ξέρω πώς να πληρώσω, δεν ξέρω πώς να ζήσω», δήλωσε ο Ρώσος ολιγάρχης Μιχαήλ Φρίντμαν για τις κυρώσεις που του επιβλήθηκαν από ΕΕ και Ηνωμένο Βασίλειο.

 Ο Ρώσος ολιγάρχης Μιχαήλ Φρίντμαν μίλησε στο Bloomberg και δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως «οι δισεκατομμυριούχοι στους οποίους επιβλήθηκαν κυρώσεις δεν έχουν καμία επιρροή στον Βλαντιμίρ Πούτιν», υποστηρίζοντας παράλληλα ότι η τιμωρία των δισεκατομμυριούχων- όπως είναι ο ίδιος- «είναι μια ανησυχητική παρανόηση της εξουσίας στη Ρωσία».

 Ο Φρίντμαν, όπως δήλωσε, δεν πίστευε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα εξαπέλυε μια εισβολή πλήρους κλίμακας ενώ όπως φανέρωσε, στο παρελθόν ο Ρώσος ολιγάρχης είχε δηλώσει ότι δεν μπορούσε να φανταστεί τους Ρώσους να πολεμούν τους Ουκρανούς.

 Όπως περιέγραψε στη συνέντευξή του, την ημέρα που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Φρίντμαν βρισκόταν στη Μόσχα σε ένα επαγγελματικό ταξίδι ρουτίνας ενώ γρήγορα επέστρεψε στο Λονδίνο. Ο ίδιος και οι εταίροι του είναι ιδιοκτήτες μίας από τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας και κατέχουν μερίδιο στον μεγαλύτερο τηλεπικοινωνιακό φορέα της, την KyivStar.

 Το μήνυμά του προς τα στελέχη του ήταν: «Χρησιμοποιήστε όσα χρήματα της εταιρείας χρειάζεστε για να διασφαλίσετε την ασφάλεια των εργαζομένων και των οικογενειών τους». Στις 25 Φεβρουαρίου, την επομένη της εισόδου των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, έστειλε επιστολή στο προσωπικό του στη LetterOne, η οποία αργότερα δόθηκε στη δημοσιότητα, καταδικάζοντας τη σύγκρουση και χαρακτηρίζοντάς τη «τραγωδία», λέγοντας πως «ο πόλεμος δεν μπορεί ποτέ να είναι η απάντηση».

 Πάντως, όπως σημειώνεται και στο Bloomerg, για τον Φρίντμαν, ήταν μια σπάνια πολιτική δήλωση ενώ σταμάτησε να επικρίνει άμεσα τον Ρώσο πρόεδρο, καθώς «αυτή η δήλωση θα μπορούσε να καταστήσει επικίνδυνη την επιστροφή του στη Ρωσία». Μάλιστα, λίγες ημέρες αργότερα, η φιλανθρωπική του οργάνωση, η Genesis Philanthropy Group, ανακοίνωσε ότι θα δωρίσει 10 εκατομμύρια δολάρια σε εβραϊκές οργανώσεις που υποστηρίζουν τους πρόσφυγες στην Ουκρανία.


 Δεν κατάφερε να γλιτώσει από τις κυρώσεις σε ολιγάρχες της Ρωσίας

Και τίποτα από όσα είχε καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια δεν ήταν αρκετό για να γλιτώσει από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από ΕΕ και ΗΠΑ κατά των ολογαρχών της Ρωσίας. Ούτε καν οι επαφές του σε Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρώπη. Έτσι, λίγες μέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, έμαθε από τον δικηγόρο του για τις κυρώσεις στον ίδιο αλλά και στον συνεργάτη του, Πετρ Άβεν, ο οποίος ήταν επικεφαλής της Alfa-Bank, της μεγαλύτερης ιδιωτικής τράπεζας της Ρωσίας και βασικό μέρος της κοινοπραξίας Alfa Group του Φρίντμαν.

 Από την πλευρά του, ο δικηγόρος άρχισε να τού εξηγεί τι σήμαινε αυτό μιλώντας για ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και δεσμευμένους λογαριασμούς. Ο Φρίντμαν μόλις που μπορούσε να καταλάβει τις λέξεις. «Έπαθα σοκ. Σχεδόν δεν καταλάβαινα τι έλεγε», φανέρωσε στη συνέντευξή του στο Bloomberg. «Η ΕΕ δεν καταλαβαίνει πώς λειτουργεί στην πραγματικότητα η εξουσία στη Ρωσία. Αν το νόημα των κυρώσεων είναι να παρακινήσουν ανθρώπους σαν κι αυτόν να ασκήσουν πίεση στον Βλαντιμίρ Πούτιν, αυτό είναι κάτι χειρότερο από μη ρεαλιστικό», εξήγησε.

 Και προσέθεσε: «Ποτέ δεν ήμουν σε καμία κρατική εταιρεία ή κρατική θέση. Αν οι άνθρωποι που είναι υπεύθυνοι στην ΕΕ πιστεύουν ότι λόγω των κυρώσεων θα μπορούσα να πλησιάσω τον Πούτιν και να του πω να σταματήσει τον πόλεμο και αυτό να λειτουργήσει, τότε φοβάμαι ότι όλοι μας έχουμε μεγάλο πρόβλημα. Αυτό σημαίνει ότι αυτοί που παίρνουν αυτή την απόφαση δεν καταλαβαίνουν τίποτα για το πώς λειτουργεί η Ρωσία. Και αυτό είναι επικίνδυνο για το μέλλον».

  «Δεν ξέρω πώς να ζήσω μετά τις κυρώσεις»

Στη συνέντευξή του, ο Μιχαήλ Φρίντμαν δήλωσε ότι δεν έχει συναντήσει ποτέ τον Βλαντιμίρ Πούτιν και να είναι μόνοι τους, αλλά τον έχει συναντήσει μαζί με άλλους.

 Και παρότι που οι ΗΠΑ δεν έχουν επιβάλει κυρώσεις στον ίδιο, τα μέτρα της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου οδήγησαν στο πάγωμα των λογαριασμών του, την επομένη της ανακοίνωσης των κυρώσεων από τις Βρυξέλλες, διαπιστώνοντας ότι η τραπεζική του κάρτα δεν λειτουργούσε.

 Και τώρα προσπαθεί να βρει πώς να πληρώσει για μικρά πράγματα, όπως για παράδειγμα για την καθαρίστρια του σπιτιού. «Δεν ξέρω πώς να ζήσω, πώς να πληρώσω. Ίσως θα έπρεπε να καθαρίσω το σπίτι μόνος μου. Δεν πειράζει. Ζούσα σε ένα μικρό δωμάτιο κοιτώνα με τέσσερις άντρες όταν ήμουν φοιτητής, αλλά μετά από 35 χρόνια είναι απρόσμενο», ανέφερε, καθώς, όπως φαίνεται θα πρέπει να ζει με 2.500 λίρες τον μήνα, δηλαδή 3.000 ευρώ.

 Ωστόσο, ο Φρίντμαν είπε ότι έχει δύο μήνες για να αμφισβητήσει τις κυρώσεις της ΕΕ ενώ παράλληλα, συνεργάζεται με τον Ρότζερ Γκέρσον, έναν δικηγόρο στο Λονδίνο που είναι γνωστός για τη συνεργασία του με Ρώσους πελάτες σχετικά με τις βίζες, αν και όχι με τις κυρώσεις.

 Σημειώνεται πως ο Μιχαήλ Φρίντμαν έχει ισραηλινό διαβατήριο, αλλά στην ερώτηση για το αν μπορεί να μετακομίσει στο Ισραήλ, απέρριψε την ιδέα γιατί δεν έχει σπίτι εκεί και δεν έχει πρόσβαση σε χρήματα για να αγοράσει ένα. «Είμαι φυλακισμένος εδώ», δήλωσε.