Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπογράμμισε την Παρασκευή ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες διάσωσης στο χώρο του βομβαρδισμένου θεάτρου στη Μαριούπολης, από όπου μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί ζωντανοί 130 άνθρωποι.

Στο τελευταίο του διάγγελμα, ο Ζελένσκι τόνισε ότι εκατοντάδες άνθρωποι εξακολουθούν να είναι παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια του θεάτρου που βομβαρδίστηκε την Πέμπτη. 

Σε μια διαδικτυακή ομιλία, ο Ζελένσκι είπε επίσης ότι οι βομβαρδισμοί από τις ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να εμποδίζουν τις αρχές να δημιουργήσουν αποτελεσματικούς ανθρωπιστικούς διαδρόμους προς την περικυκλωμένη πόλη-λιμάνι στη νότια Ουκρανία. 

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας σχολίασε επίσης ότι οι δυτικές παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία είναι πολύ αργές. «Υπενθυμίζουμε ξανά σε ορισμένους δυτικούς ηγέτες ότι θα είναι μια ηθική ήττα για αυτούς... εάν η Ουκρανία δεν λάβει προηγμένα όπλα» διεμήνυσε.

I am confident that by attacking us, they will destroy everything that Russian society has achieved over the past 25 years. And they will return to where they once began to rise from, as they say, to the "the wicked 90's". But without freedom.

Δημοσιεύτηκε από Володимир Зеленський στις Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2022

Ο ρωσικός στρατός ανέφερε ότι οι μάχες έχουν φτάσει στο κέντρο της στρατηγικής σημασίας πόλης, όπου χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι. 


Τουλάχιστον 1300 οι παγιδευμένοι

Περίπου 130 άνθρωποι κατάφεραν να βγουν ζωντανοί από ένα καταφύγιο του Δραματικού Θεάτρου στη Μαριούπολη μετά το ρωσικό βομβαρδισμό, ωστόσο στα υπόγεια του θεάτρου, κάτω από τα συντρίμμια, παραμένουν παγιδευμένoι τουλάχιστον 1.300 άνθρωποι, δήλωσε την Παρασκευή η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ουκρανικού κοινοβουλίου, Λουντμίλα Ντενίσοβα.

«Από αυτήν την ώρα, γνωρίζουμε ότι έχουν βγάλει 130 άτομα, αλλά σύμφωνα με τα στοιχεία μας, υπάρχουν περισσότερα από 1.300 άτομα που βρίσκονται σε αυτά τα υπόγεια, σε αυτό το καταφύγιο» τόνισε χαρακτηριστικά. 

«Προσευχόμαστε να είναι όλοι ζωντανοί, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για αυτούς» ανέφερε η Ντενίσοβα στον αέρα τηλεμαραθώνιου για τους Ουκρανούς την Παρασκευή. Οι διασώστες συνεχίζουν τις προσπάθειες να βρουν αμάχους κάτω από τα συντρίμμια του θεάτρου.