Στις Βρυξέλλες για την έκτακτη σύνοδο του ΝΑΤΟ και των ηγετών της ΕΕ θα βρεθεί την επόμενη εβδομάδα ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, σε μια στιγμή που η ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία κλιμακώνεται και οι Ευρωπαίοι πιέζουν για άμεση κατάπαυση του πυρός.

Ο Μπάιντεν θα συμμετάσχει και στις δυο Συνόδους στις 24 Μαρτίου. Ο Αμερικανός πρόεδρος θα στείλει μήνυμα προς τον Πούτιν για τις κόκκινες γραμμές της Δύσης, θα διαβεβαιώσει τους Ευρωπαίους για το αραγές του Δυτικού κάσμου και θα επαναλάβει την ακλόνητη υποστήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία στον πόλεμο που δέχεται από το καθεστώς του δικτάτορα Βλαντιμίρ Πούτιν.

Όπως τόνισε και ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, σε αυτή την περίοδο είναι πιο κρίσιμο από ποτέ Ευρώπη και ΗΠΑ να παραμείνουν ενωμένες.

Σε επίπεδο ΝΑΤΟ θα συζητηθεί η ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας της Συμμαχίας δη υπό το φως των πυραυλικών επιθέσεων της Μόσχας στα δυτικά της Ουκρανίας, δηλαδή, κοντά στα σύνορα με Πολωνία που είναι μέλος της Συμμαχίας.

Στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ θα συζητηθεί το θέμα της ενεργειακής απεξάρτησης από τη Μόσχα και εδώ να πούμε ότι η εισαγωγή LNG από τις ΗΠΑ θα παίξει καθοριστικό ρόλο.