Στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η Φινλανδία τάσσεται πλέον υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του think tank Finnhsh Business and Policy Forum (Eva), που διενεργήθηκε στο διάστημα 4 - 15 Μαρτίου το 60% των 2.074 συμμετεχόντων, ανέφερε ότι στηρίζει ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ποσοστό που αποτελεί μία τεράστια αύξηση του σχετικού ποσοστού σε σύγκριση με προηγούμενα χρόνια και παρά τις απειλές της Ρωσίας προς το το Ελσίνκι και τη Στοκχόλμη με «σοβαρές στρατιωτικές και πολιτικές συνέπειες» αν επιδιώξουν να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ.

Συγκεκριμένα, η Ρωσία έχει μεγάλη συνοριακή γραμμή με τη Φινλανδία και κάποτε αποτελούσε μέρος της επικράτειας της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, όπου μετά την ανεξαρτητοποίησή της δέχθηκε εισβολή από τον Κόκκινο Στρατό το 1939, όπου και αντιστάθηκε. Βέβαια, επί δεκαετίες το Ελσίνκι κρατούσε μια προσεκτική ισορροπία μεταξύ Δύσης και Ρωσίας κι απέφευγε μια ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Ενδιαφέρον έχει ότι περσινή δημοσκόπηση που διεξήγαγε το ίδιο think tank ανέδειξε ότι μόνο ένας στους τρεις (34%) επιθυμούσε την ένταξη στη Συμμαχία, με ένα πολύ μεγάλο ποσοστό να τάσσεται υπέρ της ουδετερότητας. Ωστόσο, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επέφερε μια δραματική αλλαγή με διπλασιασμό του ποσοστού εκείνων που θέλουν την ασφάλεια του ΝΑΤΟ, κρίνοντας ότι η Ρωσία έδειξε ότι δεν σέβεται την εδαφική ακεραιότητα των γειτόνων της, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του τμήματος ερευνών του Eva, Ίλκα Χααβίστο.

Πάντως, ο πρόεδρος της Φινλανδίας, Σάουλι Νιινίστο, είπε την Κυριακή ότι ένα αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ θα συνοδεύεται από «τεράστιο κίνδυνο» κλιμάκωσης στην Ευρώπη, αλλά η χώρα του θέλει να βρει τρόπους να βελτιώσει την ασφάλειά της. Νωρίτερα αυτό το μήνα η πρωθυπουργός της χώρας, Σάνα Μαρίν, είχε πει ότι οι Φινλανδοί πολιτικοί θα συζητήσουν για το θέμα: «προχωρούμε γρήγορα, αν και οι συζητήσεις θα είναι διεξοδικές», τόνισε.