Συνεχίζει να οργανώνεται πιο έντονα στο μέτωπο του πολέμου με την Ουκρανία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος μεταφέρει 1.300 μισθοφόρους της Wagner από την Λιβύη στην Ουκρανία.

Την παραπάνω είδηση έκανε γνωστή με δηλώσεις του ο στρατιωτικός και στρατηγικός εμπειρογνώμονας – συνταγματάρχης Αντέλ Αμπντέλ Κάφι, στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

 Σύμφωνα με τον Κάφι, «ο συνολικός αριθμός των των Ρώσων μισθοφόρων που βρίσκονται στο λιβυκό έδαφος είναι περίπου 2.200. Λόγω του πολέμου της με την Ουκρανία, η Ρωσία αποφάσισε να αποσύρει 1.300 στελέχη της Wagner, αφήνοντας μόνο 900».

 Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι άνδρες της παραστρατιωτικής ομάδας, αποσύρθηκαν από τις θέσεις τους κατά μήκος ενός αυτοκινητόδρομου που συνδέει τις περιοχές της Σύρτης και της Τζάφρα στην κεντρική Λιβύη, ενώ ενίσχυσαν τις θέσεις τους στις στρατηγικές αεροπορικές βάσεις Al-Jufra και Brak Al-Shati.

 Δεν είναι η πρώτη φορά

Αυτός δεν είναι ο πρώτος ισχυρισμός σχετικά με την εμπλοκή της  Wagner στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, ο οποίος ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου και έχει εισέλθει πλέον στον δεύτερο μήνα του.

 Λίγες μέρες μετά την έναρξη του πολέμου, ο Ihor Ostash, πρεσβευτής της Ουκρανίας στον Λίβανο, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι έστειλε 400 μισθοφόρους Wagner στο Κίεβο για να δολοφονήσουν τον Ζελένσκι και ηγέτες και άλλους κορυφαίους αξιωματούχους.

 Ο αριθμός των μισθοφόρων Wagner στη Λιβύη ποικίλλει ανάλογα την πληροφόρησης, αλλά ο επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου του Κράτους Khaled Al-Mishri υπολόγισε τον αριθμό τους σε περίπου 7.000, μαζί με 30 αεροσκάφη.

 Η ομάδα αυτή έχει στοχοποιηθεί στη σειρά κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία από δυτικές χώρες.

 Οι τελευταίες κυρώσεις που ανακοίνωσε η Βρετανία την Πέμπτη αφορούσαν «εκείνους που βοηθούν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου της Ομάδας Wagner».