Σοκάρουν οι εικόνες από την καταστροφή της Μαριούπολης. Χαλάσματα, ερείπια, πέτρες, και πτώματα, βρίσκονται εκεί που άλλοτε η πόλη ασφυκτιούσε από ζωή.

 Εκατοντάδες σοροί αμάχων στοιβάζονται έξω και μέσα σε ένα από τα ασφυκτικά γεμάτα νεκροτομεία της πόλης.

 Όσοι δεν έχουν ταφεί σε αυλές και μαζικούς τάφους στο κέντρο της Μαριούπολης συγκεντρώνονται από τις τοπικές αρχές σε χώρους που αδυνατούν να διαχειριστούν το ανθρωπιστικό δράμα…

 Μέσα στα χαλάσματα της Μαριούπολης, τακτικές δυνάμεις των ρωσόφωνων μαζί με Ρώσους στρατιώτες προσπαθούν να εξαλείψουν τις δυνάμεις των Ουκρανών. Η Μαριούπολη όμως εξακολουθεί να αντιστέκεται σθεναρά.

 «Η κατάσταση έχει ως εξής: μπήκαμε στο διαμέρισμα και αρχίσαμε να το ψάχνουμε. Οι ντόπιοι που έφευγαν μας είπαν ότι στο διπλανό σπίτι υπάρχει οικογένεια με μικρά παιδιά. Γι’ αυτό δεν ψάξαμε το συγκεκριμένο σπίτι. Αρχίσαμε να προωθούμαστε και από το σπίτι στο οποίο υπήρχαν γυναίκες και παιδιά πέταξαν χειροβομβίδα στα πόδια μας. Kαι τώρα από την πλευρά του πάρκου μας σημαδεύει ελεύθερος σκοπευτής», αναφέρει Ρώσος στρατιώτης.

 Τις λυσσαλέες προσπάθειες των ρωσικών δυνάμεων να καταλάβουν την Μαριούπολη με οποιοδήποτε κόστος συνδράμουν και Τσετσένοι μαχητές.

 Ρεπορτάζ της ρωσικής τηλεόρασης αναφέρει μάλιστα, πως μαζί με τους πολεμιστές και τα τσετσενικά τάγματα στην Μαριούπολη πλέον βρίσκεται και ο Ραμζάν Καντίροφ, Πρόεδρος της Τσετσενίας.

 «Στην Μαριούπολη βρέθηκε ο ηγέτης της δημοκρατίας της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ. Εκεί συναντήθηκε με τον αντιστράτηγο των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας Αντρέι Μορντβιτσόφ, τον οποίο η ουκρανική πλευρά είχε ανακηρύξει ως νεκρό. Όμως σύμφωνα με αυτές τις εικόνες ο διοικητής της 8ης στρατιάς εθνοφρουρών της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας είναι ζωντανός», αναφέρει το ρεπορτάζ της κρατικής ρωσικής τηλεόρασης.

 Το ρωσικό πρακτορείο Ρία Νοβοστι μετέδωσε εικόνες από το βομβαρδισμένο θέατρο της Μαριούπολης, όπου έφτασαν οι ρωσικές δυνάμεις μετά από σκληρές οδομαχίες.

 Ο πολεμικός ανταποκριτής επανέλαβε το ρωσικό αφήγημα ότι το θέατρο χτυπήθηκε από τους Ουκρανούς, αποφεύγοντας όμως να μιλήσει για τους νεκρούς που σύμφωνα με τη δημοτική αρχή ανέρχονται σε τριακόσιους…

 Στην Μαριούπολη σήμερα φαίνεται πως είναι εγκλωβισμένοι περισσότεροι από 150.000 άμαχοι. Προσπαθούν να ζήσουν χωρίς νερό, τροφή και με το 90% των υποδομών κατεστραμμένες… Όσοι δεν έχουν συναντηθεί με τον θάνατο καλούνται να ζήσουν κάτω από άθλιες συνθήκες.

 «Αυτό είναι το σπίτι μας… Ό,τι έχει μείνει. Μας χτύπησαν εδώ και διέλυσαν τα πάντα. Εδώ βλέπετε… μία βόμβα χτύπησε εδώ…», δήλωσε μία κάτοικος της Μαριούπολης.

 Οι Ουκρανοί ισχυρίζονται πως γυναίκες και παιδιά με την βία μεταφέρονται σε ρωσικά εδάφη από τους εισβολείς. Οι μαρτυρίες των μικρών παιδιών αποκαλυπτικές του δράματος της πόλης:

 «Με τη μαμά πηγαίναμε στο σπίτι της γειτόνισσας. Βομβάρδισαν κοντά μας. Έπεσαν θραύσματα και με τραυμάτισαν στο μηρό. Η μαμά σκοτώθηκε. Είχε πολύ μεγάλο τραύμα στο μέτωπο».

 Με την Μαριούπολη να έχει μετατραπεί σε έναν σωρό από συντρίμμια η διεθνής κοινότητα κινητοποιείται για να σωθούν όσοι περισσότεροι άμαχοι από την πόλη. Η Γαλλική πρωτοβουλία για εκκένωση των αμάχων με την συνδρομή Ελλάδας και Τουρκίας αναμένεται να αποτελέσει άμεσα αντικείμενο συζήτησης ανάμεσα στον Γάλλο Πρόεδρο και τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

 Από την αρχή του πολέμου περισσότεροι από 5.000 άμαχοι έχουν χάσει την ζωή τους ανάμεσά τους και 210 παιδιά, αναφέρει ο Δήμος της Μαριούπολης.