Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, «περισσότεροι από πεντακόσιοι μισθοφόροι εγκατέλειψαν την Ουκρανία».

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία τις τελευταίες δύο εβδομάδες, περίπου 600 ξένοι μισθοφόροι έχουν εξουδετερωθεί και περισσότεροι από 500 έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «συνεχίζονται οι στοχευμένες ενέργειες για τον εντοπισμό και την εξουδετέρωση ξένων μισθοφόρων».

«Ως αποτέλεσμα χτυπημάτων με όπλα υψηλής ακρίβειας σε κέντρα εκπαίδευσης μισθοφόρων, καθώς και απωλειών μάχης, καταγράφεται μείωση του αριθμού τους στο έδαφος της Ουκρανίας», ανέφερε ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας σε τηλεδιάσκεψη την Τρίτη.

Ενδεικτικό είναι ότι στα μέσα Μαρτίου, η λαϊκή πολιτοφυλακή των ρωσόφωνων στο Ντονέτσκ ανακοίνωσε ότι κατέλαβε την πόλη, απωθώντας τα ουκρανικά στρατεύματα, ενώ στα χέρια τους έπεσαν ξένα όπλα, και προσωπικά αντικείμενα Αμερικανών εκπαιδευτών μισθοφόρων που συμμετείχαν στις εχθροπραξίες στο πλευρό των ουκρανικών δυνάμεων.

«Σε ένα σακίδιο δίπλα στη σορό ενός από τους μαχητές, βρέθηκε μια σημαία του Τενεσί των ΗΠΑ καθώς και άλλα αντικείμενα που επέτρεψαν την ταυτοποίηση των νεκρών ως Λοχαγό Μάικλ Χόκερ, Υπολοχαγό Λόγκαν Σρουμ και Υπολοχαγό Κρουζ Τόμπλιν που ήρθαν στο Ντονμπάς το 2018», σημείωσαν οι ρωσόφωνοι στην ανακοίνωσή τους.

Ζελένσκι σε Ρώσους μισθοφόρους: «Θα είναι η χειρότερη απόφαση της ζωής σας»

Από την πλευρά τους οι Ουκρανοί έχουν προειδοποιήσει τη Ρωσία για τη μεταφορά μισθοφόρων στο έδαφός της, με τον πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε ένα από τα πολλά διαγγέλματά του να στέλνει μήνυμα σε όσους έχουν ενταχθεί στα ρωσικά στρατεύματα.

«Θα είναι η χειρότερη απόφαση της ζωής σας. Η μεγάλη διάρκεια ζωής είναι καλύτερη από τα χρήματα που σας προσφέρουν για μία πολύ σύντομη ζωή», τόνισε ο Ζελένσκι απευθυνόμενος στους ξένους μαχητές που έχουν στρατολογηθεί για να ενίσχυση της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Έχουμε πληροφορίες ότι ο ρωσικός στρατός στρατολογεί μισθοφόρους από άλλες χώρες και προσπαθεί να εξαπατήσει όσο το δυνατόν περισσότερους νέους εντός των στρατιωτικών του υπηρεσιών», ανέφερε ο Ουκρανός πρόεδρος στο διάγγελμά του.