Τηλεφωνήματα από μέλη ρωσικών δυνάμεων ασφαλείας που δε θέλουν να μεταβούν στην Ουκρανία για να πολεμήσουν δέχεται ο Μιχαήλ Μπενιάς, δικηγόρος στην πόλη του Κράσνονταρ στη νότια Ρωσία, όπως ο ίδιος δηλώνει στους Financial Times.

 Ο κ. Μπενιάς γίνεται δέκτης αυτών των τηλεφωνημάτων αφού ανακοίνωσε ότι εκπροσωπεί 12 μέλη ρωσικής εγχώριας ένοπλης δύναμης που αρνήθηκαν διαταγή μετάβασης στο μέτωπο, λέγοντας ότι η ανάπτυξη στο εξωτερικό δεν περιλαμβάνεται στις υποχρεώσεις τους. Ο δικηγόρος τούς εκπροσωπεί στην αγωγή κατά του κράτους, για αδικαιολόγητη απόλυση.

 Ιδιωτικός στρατός του Πούτιν

Όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ, πρόκειται για 12 μέλη της Rosgvardia, της εγχώριας δύναμης επιβολής της τάξης και πάταξης του εγκλήματος που συστήθηκε το 2016, ως διακριτή δύναμη από τον ρωσικό στρατό, και συχνά χαρακτηρίζεται από διεθνείς παρατηρητές ως «ιδιωτικός στρατός του Πούτιν».

 Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ρωσικής οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Agora, Πάβελ Τσίκοφ, οι συγκεκριμένοι 12 φρουροί είχαν αναπτυχθεί στην Κριμαία για συμμετοχή σε στρατιωτικές ασκήσεις. Την επομένη της ρωσικής εισβολής έλαβαν διαταγή να περάσουν στην εμπόλεμη Ουκρανία, αλλά αρνήθηκαν.

 Υποστήριξαν ότι η διαταγή ήταν παράνομη, καθώς οι ίδιοι δεν είναι στρατιώτες αλλά μέλη μιας εγχώριας δύναμης τα καθήκοντα της οποίας περιορίζονται εντός των ρωσικών συνόρων.

 Πάντως το δημοσίευμα αναφέρει πως έχουν κυκλοφορήσει βίντεο από το ουκρανικό μέτωπο που δείχνουν εγκαταλελειμμένα οχήματα, κράνη και εξαρτύσεις με διακριτικά της Rosgvardia, μία σαφής ένδειξη ότι μέλη της δύναμης αυτής τελικά έχουν σταλεί να πολεμήσουν στην πρώτη γραμμή του μετώπου.

 Αναλυτές εκτιμούν ότι η αποστολή των μελών της Rosgvardia στην Ουκρανία ίσως είναι κυρίως να συνδράμουν την επιχείρηση κατοχής πόλεων και κατάπνιξης διαδηλώσεων από τους ντόπιους.

 Πάντως ο Βλάντιμιρ Πούτιν απένειμε την Τετάρτη τιμητικούς τίτλους σε μέλη της συγκεκριμένης δύναμης που τραυματίστηκαν σε μάχες γύρω από το Κίεβο, κάτι που ερμηνεύεται ως παραδοχή εμπλοκής τους στην πρώτη γραμμή.

 «Περίπου 1.000 άτομα δεν θέλουν να πάνε να πολεμήσουν»

Ο δικηγόρος Μπενιάς λέει στους FT πως πλέον έχει μιλήσει «με πολλούς που δεν θέλουν να πάνε να πολεμήσουν», υπολογίζοντας ότι περίπου χίλια άτομα έχουν επικοινωνήσει μαζί του.

 Η βρετανική εφημερίδα τονίζει ότι ο κ. Μπενιάς έχει οδηγήσει στα δικαστήρια την υπόθεση των 12 αρχικών πελατών του, σε μια νομική υπόθεση που είναι η πρώτη η οποία αποκαλύπτει επισήμως την «ανταρσία» εντός των κόλπων των ρωσικών δυνάμεων ασφαλείας.

 Το δημοσίευμα παραθέτει και τη χθεσινή δήλωση του αρχηγού των βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων ναυάρχου σερ Τόνι Ραντάκιν ότι πλέον υπάρχει «αναστάτωση σε όλα τα επίπεδα εντός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας».

 Πάντως ο Ρώσος δικηγόρος λέει πως εννέα από τους 12 πελάτες του απέσυραν την αγωγή τους υπό καθεστώς τεράστιας πίεσης και απειλών, αλλά και αντιδράσεων από συγγενείς τους.