Έπειτα από μια σειρά αποτυχιών να διχάσει την Ευρώπη για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δύο μικρές διπλωματικές νίκες αυτό το Σαββατοκύριακο.

Τόσο στην Ουγγαρία όσο και στη Σερβία, τις βουλευτικές εκλογές κέρδισαν άνετα τα δύο κόμματα που υποστηρίζουν ανοιχτά τη Ρωσία, παρέχοντας στον Πούτιν μια ευπρόσδεκτη υπενθύμιση ότι, παρά τη σταθερή και εν πολλοίς ενωμένη απάντηση της διεθνούς κοινότητας στην εισβολή, έχει μερικούς φίλους στα δυτικά.

Σημαντικότερη για τον Πούτιν η νίκη Ορμπάν στην Ουγγαρία

Σύμφωνα με την ανάλυση του CNN, η πιο σημαντική νίκη ήρθε από τον Ούγγρο πρωθυπουργό, Βίκτορ Όρμπαν, και το εθνικιστικό κόμμα του, Fidesz, που κέρδισαν με συντριπτικά ποσοστά. Η Ουγγαρία είναι μέλος τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και του ΝΑΤΟ, πράγμα που σημαίνει ότι ο Πούτιν μπορεί να ισχυριστεί ότι έχει έναν φίλο με θέσεις στο τραπέζι δύο εκ των πιο μισητών θεσμών.

Ο Πούτιν συγχαίρει τον Βούτσιτς και κάνει λόγο για ενίσχυση της «στρατηγικής σύμπραξης» μεταξύ Ρωσίας-Σερβίας

Το βράδυ της Κυριακής, κατά τη διάρκεια της επινίκιας ομιλίας του, ο Όρμπαν αναφέρθηκε όχι μόνο στην ΕΕ αλλά και στην Ουκρανία.

«Έχουμε μια νίκη που φαίνεται από το φεγγάρι, οπότε μπορεί να φανεί από τις Βρυξέλλες» είπε, προσθέτοντας ότι το κόμμα θα μνημονεύει αυτή τη νίκη για χρόνια, «επειδή έπρεπε να παλέψουμε εναντίον ενός τεράστιου αριθμού αντιπάλων». Σε αυτόν τον κατάλογο των αντιπάλων περιλαμβάνονταν γραφειοκράτες των Βρυξελλών, διεθνή μέσα ενημέρωσης και, προφανώς, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Ζελένσκι επέκρινε ευθέως τον Όρμπαν για την αποτυχία να υποστηρίξει την Ουκρανία με τον ίδιο ενθουσιασμό, όπως πολλοί από τους Ευρωπαίους ομολόγους του τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο Πούτιν, από την πλευρά του, έσπευσε να συγχαρεί τον Όρμπαν για τη νίκη του.

Βεβαίως, λίγοι είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι όλο αυτό ισοδυναμεί με κάτι παραπάνω από μια συμβολική νίκη, που επηρεάζει ελάχιστα την αποφασιστικότητα της ΕΕ για την Ουκρανία.

Η στάση Όρμπαν στον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία

Η πραγματικότητα είναι ότι ο Όρμπαν ήταν αναμενόμενο να κερδίσει και η ΕΕ επεξεργάζεται την ηγεσία του εδώ και χρόνια. Παρά το γεγονός ότι δείχνει σχετική απροθυμία, ο Όρμπαν έχει συμβιβαστεί με τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας και έχει ευθυγραμμιστεί σε μεγάλο βαθμό με την υπόλοιπη δυτική συμμαχία. Το κύριο εμπόδιο της Ουγγαρίας όσον αφορά την υποστήριξη της Ουκρανίας ήταν η απροθυμία του Όρμπαν να επιτρέψει τη μεταφορά όπλων από τη χώρα του για την υποστήριξη των ουκρανικών στρατευμάτων.

Επίσης, η Ουγγαρία αντιπροσωπεύει το σημαντικότερο εμπόδιο στις συνομιλίες της ΕΕ για την απαγόρευση των εισαγωγών ενέργειας από τη Ρωσία.

Η Γερμανία είπε το Σαββατοκύριακο ότι η Ευρώπη θα πρέπει να εξετάσει την απαγόρευση του ρωσικού φυσικού αερίου μετά τις αναφορές για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, μια κίνηση που ο Όρμπαν έχει επανειλημμένα αποκλείσει.

«Τριγμοί» στον άξονα Ουγγαρίας-Πολωνίας με αφορμή τον πόλεμο

Η εμμονή της Ουγγαρίας ενόχλησε τον βασικό της σύμμαχο και εξίσου σημαντικό «παραβάτη» του κράτους δικαίου στην Ευρώπη, την Πολωνία, η οποία πολλάκις έχει χρησιμοποιήσει το δικαίωμα αρνησικυρίας, για να προστατεύσει τον Όρμπαν από τις τιμωρίες της ΕΕ τα τελευταία χρόνια.

Το αν η Πολωνία θα το κάνει μετά το τέλος του πολέμου είναι ασαφές. Η Ουγγαρία έχει απομακρυνθεί πολύ από τις αξίες της ΕΕ για το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα, καταπιέζοντας τους πολιτιστικούς θεσμούς και καταστέλλοντας την ελευθερία του Τύπου.

Οι περισσότερες απόπειρες τιμωρίας της Ουγγαρίας σε επίπεδο ΕΕ απέτυχαν, κυρίως επειδή η ουσιαστική δράση θα απαιτούσε από όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ να συμφωνήσουν σε ψηφοφορία.

Η Πολωνία και η Ουγγαρία συνήψαν πρόσφατα ένα είδος συμφωνίας, μέσω της οποίας ουσιαστικά ασκούν βέτο στην ΕΕ για να προστατεύσουν η μία την άλλη. Ωστόσο, η Πολωνία είναι αναμφισβήτητα το πιο αντιρωσικό τμήμα της ΕΕ και μέχρι στιγμής είναι ασαφές πώς αυτό θα επηρεάσει τον άξονα Πολωνίας-Ουγγαρίας μόλις τελειώσει ο πόλεμος.

Από την αρχή του πολέμου, οι αξιωματούχοι της ΕΕ μιλούν σιωπηλά για να προσφέρουν στην Πολωνία δέλεαρ για να πλησιάσει το υπόλοιπο μπλοκ, αντί να αντιμετωπίζουν την Πολωνία και την Ουγγαρία ως δύο παραβάτες.

Σε άβολη θέση η Σερβία με την εισβολή Πούτιν στην Ουκρανία

Η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική στη Σερβία, καθώς δεν είναι μέλος ούτε της ΕΕ ούτε του ΝΑΤΟ. Αυτή τη στιγμή, η χώρα βρίσκεται στη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ, με τις διαπραγματεύσεις να αναμένεται να ολοκληρωθούν τα επόμενα δύο χρόνια.

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, βρίσκεται σε δύσκολη θέση λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Για χρόνια, προσπαθούσε να εξισορροπήσει τη διατήρηση ισχυρών διπλωματικών και οικονομικών δεσμών με τη Ρωσία (και μια ιδιαίτερη συμπάθεια για τον Πούτιν) με τη δυτική αγκαλιά, που θα «έκλεινε» με την πλήρη ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Βούτσιτς δεν παρέκκλινε από αυτή την ισορροπία και ακολούθησε έναν δρόμο ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή, ανέφερε το Reuters.

Η Σερβία εξαρτάται σχεδόν εξ ολοκλήρου από το ρωσικό αέριο, ενώ ο στρατός της διατηρεί δεσμούς με τον ρωσικό στρατό. Αν και υποστήριξε δύο ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών που καταδικάζουν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Σερβία αρνήθηκε να επιβάλει κυρώσεις κατά της Μόσχας, ανέφερε το Reuters. Το Κρεμλίνο υποστηρίζει επίσης την αντίθεση του Βελιγραδίου στην ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, εμποδίζοντας την ένταξή του στα Ηνωμένα Έθνη.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα εκλογικά αποτελέσματα του Σαββατοκύριακου, ιδιαίτερα στην Ουγγαρία, έχουν κάνει τον Πούτιν να χαμογελάει και τους ηγέτες στις Βρυξέλλες να «πονοκεφαλιάζουν». Για την ΕΕ, ωστόσο, περισσότερος Όρμπαν σημαίνει ουσιαστικά περισσότερα από τα ίδια και τα ίδια, καθώς αυτός μπορεί να προσφέρει στον Πούτιν κάποιες νίκες μέσω της προπαγάνδας και να βάλει φρένο σε ευρύτερα σχέδια της ΕΕ στο μέλλον. Όμως, η ΕΕ εργάζεται γύρω από τον Όρμπαν εδώ και χρόνια και γνωρίζει ότι όταν η πίεση πλησιάζει τον Όρμπαν, είναι πιο χαρούμενος μέσα στο κλαμπ προκαλώντας προβλήματα παρά σχεδιάζοντας να φύγει.