Εντολή να καθαρίσουν γρήγορα τα πτώματα από τους δρόμους της Μαριούπολης, ούτως ώστε να πραγματοποιηθεί η παρέλαση στις 9 Μαΐου, έχουν λάβει οι Ρώσοι στρατιώτες, σύμφωνα με το BBC.

«Τα ρωσικά στρατεύματα διόρισαν έναν ηγέτη-μαριονέτα σε περιοχές της Μαριούπολης υπό τον έλεγχό τους, λέει ο βοηθός του δημάρχου Petro Andryushchenko», αναφέρει στην ανάρτησή του ο ανταποκριτής του BBC.

Kαι προσθέτει: «Λέει ότι είπαν στον αξιωματούχο “να καθαρίσει ένα μέρος της κεντρικής συνοικίας της πόλης από ερείπια και πτώματα για να διασφαλιστεί ότι θα πραγματοποιηθεί η παρέλαση στις 9 Μαΐου”».

Εξάλλου, αρκετοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα επιδιώξει μια νίκη στο Ντονμπάς για την 9η Μαΐου, την επέτειο της συνθηκολόγησης της ναζιστικής Γερμανίας το 1945.


Η αναφορά αυτή έρχεται να προστεθεί σε έναν όλο και μακρύτερο κατάλογο με καταγγελίες για απάνθρωπη συμπεριφορά από τα στρατεύματα της Μόσχας, με βιασμούς, βασανισμούς και δολοφονίες εν ψυχρώ. Παράλληλα, ξεκινούν έρευνες από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και άλλους φορείς, σχετικά με το αν προκύπτουν αποδείξεις για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

Οι Ουκρανοί δεν παραδίδουν τα όπλα, οχυρώνονται για τη ρωσική επίθεση

Στο ρεπορτάζ του BBC μιλούν αρκετοί Ουκρανοί μαχητές και δείχνουν πως δεν είναι διατεθειμένοι να παραδώσουν τα όπλα. Η πόλη περιμένει μια ύστατη μάχη, όσο οι Ρώσοι ισχυρίζονται ότι έχουν καταλάβει το λιμάνι, αλλά οι Ουκρανοί διαψεύδουν, λέγοντας ότι δεν θα τα παρατήσουν και ότι θα πολεμήσουν μέχρι το τέλος.

Ανεπιβεβαίωτα βίντεο δείχνουν Ουκρανούς μαχητές να παραδίδονται, αλλά οι μαχητές της χώρας απορρίπτουν τις πληροφορίες αυτές και τονίζουν ότι, όσο κι αν είναι σε δύσκολη θέση, θα συνεχίσουν τη μάχη τους απέναντι στον κατακτητή.


Οι Ουκρανοί οχυρώνονται περιμένοντας την επίθεση, όπως κάνουν άλλωστε και στο Ντονμπάς, έχοντας στην κατοχή τους όπλα της σοβιετικής εποχής αλλά και πιο σύγχρονα, δυτικά οπλικά συστήματα. Ωστόσο, για να καταφέρουν να κερδίσουν τις δύσκολες μάχες της νέας αυτής φάσης του πολέμου, ζητούν περισσότερη ενίσχυση από τη Δύση.

Η Μόσχα απειλεί να χτυπήσει και πάλι το Κίεβο

Ο ρωσικός στρατός απείλησε απόψε να πλήξει κέντρα διοίκησης στο Κίεβο, κάτι που η Μόσχα δεν έχει κάνει προς το παρόν, κατηγορώντας την Ουκρανία για επιθέσεις και δολιοφθορές σε ρωσικό έδαφος.

Συγκεκριμένα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι αν οι επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος συνεχίσουν, τότε οι ρωσικές δυνάμεις θα πλήξουν τοποθεσίες στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου του Κιέβου, όπου βρίσκονται κέντρα λήψης τέτοιων αποφάσεων.

“Βλέπουμε απόπειρες δολιοφθοράς και πλήγματα από ουκρανικές δυνάμεις σε στόχους στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Εάν συνεχιστούν τέτοια γεγονότα, θα πραγματοποιηθούν πλήγματα από τον ρωσικό στρατό σε κέντρα λήψης αποφάσεων, συμπεριλαμβανομένου του Κιέβου, τα οποίο ο ρωσικός στρατός έχει αποφύγει μέχρι στιγμής”, δήλωσε ο Ιγκόρ Κονασένκοφ, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Παράλληλα το υπουργείο ανέφερε ότι το λιμάνι της Μαριούπολης είναι υπό πλήρη έλεγχο και πως όλοι οι “όμηροι” από πλοία έχουν απελευθερωθεί.