Υπέρ του Εμανουέλ Μακρόν τάσσονται υγειονομικοί στο β' γύρο των εκλογών της Γαλλίας, παρά τις διαφωνίες που είχαν μαζί του.

 «Εμείς, οι παράγοντες της μάχης κατά του Covid, θα ψηφίσουμε χωρίς δισταγμό κατά της Μαρίν Λεπέν, βάζοντας το ψηφοδέλτιο του Εμανουέλ Μακρόν στην κάλπη στις 24 Απριλίου».

 Ομάδα γιατρών και προσωπικοτήτων από τον κόσμο της υγείας, που καταγγέλλουν ορισμένες κυβερνητικές επιλογές στη διαχείριση του Covid, ανακοινώνει πως παρά τις όποιες διαφωνίες θα κάνουν τα πάντα για να αποκλείσουν την ακροδεξιά υποψήφιο.

 «Η ψήφος μας θα είναι πρώτα ένας αγώνας κατά του αποκλεισμού, του σεχταρισμού, της μισαλλοδοξίας, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, στον οποίο δε χωράει καμία αποχή. Οι αγώνες που δώσαμε και θα συνεχίσουμε να δίνουμε έτσι ώστε οι αρχές της επιστημονικής εμπειρογνωμοσύνης, της δημόσιας αιτιολόγησης και των υγειονομικών προφυλάξεων να γίνονται καλύτερα σεβαστές από την εκτελεστική εξουσία δεν θα αποσπάσουν την προσοχή μας από τον μοναδικό στόχο που μας φαίνεται κυρίαρχος την ημέρα των εκλογών: την αναχαίτηση της ακροδεξιάς», αναφέρουν στην ανακοίνωση που υπογράφουν οι σχεδόν εκατό καθηγητές, γιατροί, και εργαζόμενοι στον υγειονομικό κλάδο.

 «Είμαστε στο πλευρό εκείνων των οποίων το όνομα είναι δύσκολο να προφερθεί και γνωρίζουμε ότι χωρίς τους ξένους υγειονομικούς, το γαλλικό σύστημα υγείας δεν θα άντεχε. Ξέρουμε τι τους χρωστάμε.»

 «Ναι, ο αγώνας μας ενάντια στον Covid μας οδήγησε συχνά να καταγγείλουμε ορισμένες κυβερνητικές επιλογές που θεωρήσαμε ασύνετες. Στο όνομα των 100 ανθρώπων που πεθαίνουν αυτή τη στιγμή στη Γαλλία καθημερινά από τον Covid, στο όνομα των 1.700 ασθενών που μπαίνουν καθημερινά στο νοσοκομείο, στο όνομα των 20.000 παιδιών που πολέμησαν με τον Covid στο νοσοκομείο από τον Μάρτιο του 2020 ή εκτέθηκαν σ' αυτόν στις τάξεις των σχολείων τους, όπως επίσης και για λογαριασμό όλων των συμπατριωτών μας που επηρεάζονται από επίμονα συμπτώματα του Covid, για τα οποία η κυβέρνηση φαίνεται να αγνοεί ακόμη πολλά πράγματα: πιστεύουμε ότι η αισιοδοξία που δείχνει τώρα ο Εμμανουέλ Μακρόν απέναντι σε αυτό ο ιός είναι επιπόλαιη», συνεχίζει η ανακοίνωση.

 «Στο όνομα των αντίστοιχων τομέων εμπειρογνωμοσύνης μας, ως φροντιστές και ως ερευνητές, καταγγέλλουμε την υπερβολικά αδύναμη αποφασιστικότητα που έδειξε η εκτελεστική εξουσία για την καταπολέμηση της δεισιδαιμονίας, συχνά ακούγοντας πρόθυμα όσους δυσφήμιζαν την επιστημονική γνώση και έντυναν τη μάσκα ή το εμβόλιο με φανταστικές κακίες. Για εμάς, το τέλος της υποχρέωσης να φοράμε μάσκα σε κλειστούς χώρους θα έπρεπε να συνοδεύεται από μια στιβαρή και αποφασιστική παιδαγωγική προσπάθεια που ενθαρρύνει όλους να συνεχίσουν να τη φοράνε από ενδιαφέρον για τον εαυτό τους και τους άλλους ενώ στεκόμαστε απέναντι στα ατομικιστικά μηνύματα που λένε στους πιο αδύναμους να φροντίσουν μόνοι τους για την υγεία τους. Επιπλέον, περιμένουμε μια ουσιαστική επένδυση στην βελτίωση του αέρα στους εσωτερικούς χώρους».

 «Οι αξίες μας της αλληλεγγύης με τους πιο εύθραυστους, η εμπιστοσύνη μας στην επιστήμη, τη φροντίδα και το Λόγο, η πίστη μας στη συλλογική δράση στην υπηρεσία του κοινού καλού καθοδηγούν τη δέσμευσή μας ενάντια στην επιδημία καθώς και ενάντια στην τρέχουσα στρατηγική κυκλοφορίας του ιού.

 Σε αυτούς τους αγώνες, σίγουρα δεν θα τα παρατήσουμε. Ανεξάρτητα όμως από αυτούς, δεν θα έχουμε κανένα δισταγμό να εμποδίσουμε την ακροδεξιά υποψήφιο βάζοντας ένα ψηφοδέλτιο για τον Εμανουέλ Μακρόν στην κάλπη στις 24 Απριλίου.»

 «"Αντικειμενικά, θεωρώ ότι η υγειονομική κρίση θα μπορούσε να είχε πολύ καλύτερη διαχείριση υπό τον Ντόναλντ Τραμπ", είχε δηλώσει η Λεπέν στο France Inter στις 10 Ιουνίου 2020. Όπως και ο φίλος της Μπολσονάρο, η Μαρίν Λεπέν, ερχόμενη αντιμέτωπη με την πανδημία, θα αποτελούσε μία ανοιχτή πόρτα για τους τσαρλατάνους, την ανικανότητα και την ασυνέπεια. Τη σοφιστική επίκληση της ατομικής ελευθερίας σε πείσμα των πιο ευάλωτων, τη μόνιμη απαξίωση της τεχνογνωσίας και της επιστημονικής προόδου προς όφελος συνωμοτικών γοητειών.

  «Οι αξίες της την οδήγησαν περισσότερο στο να τοποθετήσει, όπως επέμενε να λέει, μία κάρτα του Ντιντιέ Ραούλ στο χριστουγεννιάτικο δέντρο της και να αγοράσει ρωσικά εμβόλια που ποτέ δεν έδειξαν την αποτελεσματικότητά τους, παρά να προστατεύσει τα παιδιά μας, τους ηλικιωμένους μας, τους ανοσοκατεσταλμένους μας συμπολίτες μπροστά στα επόμενα κύματα.

 Και δεν είναι, φυσικά, μόνο οι αρχές της δημόσιας υγείας που η ακροδεξιά καταπατά. Για εμάς, τη στιγμή της ψηφοφορίας, δεν θα υπάρξει αλλαγή στάσης όσον αφορά την κυβέρνηση, όμως τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει την αποχή μπροστά σε έναν τέτοιου είδους κίνδυνο».