Σε μια νέα μελέτη, ένας ιερέας -που εργαζόταν παλιότερα ως γιατρός- συγκέντρωσε επιστημονικά στοιχεία, για να επισημάνει τον πιο εύλογο λόγο για το πώς ο Υιός του Θεού άφησε την ανθρώπινη μορφή του.

Ο Πάτρικ Πουλιτσίνο ήταν ο ειδικός που ηγήθηκε της νέας μελέτης για το θάνατο του Χριστού. Ο ιερέας ήταν πρώην σύμβουλος Νευρολογίας στο East Kent Universities Hospitals NHS Trust.

Όταν ο Πουλιτσίνο αποσύρθηκε από την ιατρική του καριέρα, στράφηκε στην ιεροσύνη. Ο Πουλιτσίνο συνεργάστηκε στην έρευνα με τους ιατρούς και τους ιατροδικαστές που ανέλυσαν τη «Σινδόνη του Τορίνο».

Αυτό το κομμάτι ύφασμα πιστεύεται ότι είναι μέρος ενός λινού υφάσματος που κάλυπτε το σώμα του Χριστού κατά την ταφή Του. Το ύφασμα περιελάμβανε πολλά σημάδια που σχηματοποιούν κάτι που μοιάζει με τα φυσικά χαρακτηριστικά του Μεσσία πάνω στο ύφασμα.

Ο γιατρός με έδρα το Λονδίνο, που έγινε ιερέας, διατύπωσε τη θεωρία ότι το ύφασμα, το οποίο είχε διατηρηθεί από τον 16ο αιώνα, είχε μια μορφή ενός ατόμου με τον έναν από τους ώμους του εξαρθρωμένο. Με βάση τον τρόπο που αυτό το «σχήμα σώματος» είναι στο ύφασμα, ο Χριστός είχε βγάλει με κάποιο τρόπο το χέρι του από την υποδοχή του ώμου (εξάρθρωση ώμου).

Η μετατόπιση ήταν εμφανής στο δεξί χέρι, το οποίο εκτεινόταν τουλάχιστον 10 εκατοστά χαμηλότερα από το αριστερό χέρι. Ο Πουλιτσίνο εξήγησε ότι το υπερβολικό τέντωμα του χεριού για τη σταύρωση πιθανότατα προκάλεσε ρήξη της υποκλείδιας αρτηρίας. Η υποκλείδια αρτηρία είναι ένα μεγάλο αιμοφόρο αγγείο που βρίσκεται στο θώρακα. Χρησιμεύει ως μονοπάτι για την παροχή αίματος προς το κεφάλι, το λαιμό, τα χέρια και τον ώμο. Όταν αυτή η αρτηρία διαρραγεί, το άτομο μπορεί να παρουσιάσει εσωτερική αιμορραγία. Η περίπτωση αυτή συνήθως οδηγεί σε διακοπή των κυκλοφορικών λειτουργιών και ακόμη και θάνατο.

Σύμφωνα με τη σχετική έρευνα, ο Πουλιτσίνο ισχυρίζεται ότι μια ρήξη υποκλείδιας αρτηρίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια περίπου 1,7 λίτρων αίματος από το θώρακα προς το άνω μέρος του κορμού, μεταξύ του θώρακα και του οργάνου του πνεύμονα.

Αυτό θα εξηγούσε τις αφηγήσεις από τις Γραφές που έδειχναν το υπερβολικό αίμα και νερό που έβγαινε από το σώμα του Χριστού, αφότου ένας Ρωμαίος στρατιώτης Τον τρύπησε στο σώμα, λέει ο Πουλιτσίνο. Κατά τη διάρκεια των πρώτων τριών ωρών της Σταύρωσης, η έρευνα διαπιστώνει ότι η υποκλείδια αρτηρία του Χριστού υπέστη τριβή, τραυματίστηκε και έχασε τις λειτουργίες της, προτού τελικά σπάσει και διαρρεύσει από αυτή μεγάλος όγκος αίματος.


Δημοσιεύτηκε στην ΟΝ ΤΙΜΕ στις 20 Απριλίου 2022