Το Κίεβο είναι έτοιμο να αρχίσει συνομιλίες με τη Ρωσία για την Μαριούπολη και μάλιστα, χωρίς να θέτει όρους. Αυτό ανέφερε την Τετάρτη ο Μιχαήλο Ποντόλιακ, ένας από τους συμβούλους του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και διαπραγματευτής στις συνομιλίες με τη Ρωσία.

«Ναι. Χωρίς όρους. Είμαστε έτοιμοι να πραγματοποιήσουμε έναν «ειδικό γύρο διαπραγματεύσεων» στη Μαριούπολη. Ενας με έναν. Δύο με δύο. Για να σώσουμε τα παιδιά μας, το Αζόφ, τους στρατιωτικούς, τους πολίτες, τα παιδιά, τους ζωντανούς και τους τραυματίες. Ολοι. Γιατί είναι δικά μας. Γιατί είναι στην καρδιά μας. Για πάντα», σημείωσε χαρακτηριστικά στο tweet του, ο Ποντόλιακ.


Νωρίτερα, το Κίεβο ανέφερε πως ο ανθρωπιστικός διάδρομος για την απομάκρυνση των αμάχων από την πολιορκημένη Μαριούπολη, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, «δεν λειτούργησε».

Αυτή τη δήλωση έκανε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Ιρίνα Βέρεσουκ, κατηγορώντας τους Ρώσους ότι παραβίασαν για άλλη μια φορά την κατάπαυση του πυρός και εμπόδισαν τα λεωφορεία.

«Δυστυχώς, ο ανθρωπιστικός διάδρομος (για την απομάκρυνση των αμάχων από το χαλυβουργείο Αζοφστάλ) δεν λειτούργησε όπως ήταν σχεδιασμένο σήμερα», είπε η Βέρεσουκ. Όπως εξήγησε, τα λεωφορεία που έστειλε η Ρωσία δεν κατάφεραν να μεταφέρουν τους αμάχους εγκαίρως στο σημείο όπου τους περίμεναν τα ουκρανικά λεωφορεία και ασθενοφόρα για να τους παραλάβουν.

Οι άμαχοι προσπαθούν να φύγουν από την βομβαρδισμένη πόλη, καθώς το ρωσικό τελεσίγραφο «παραδοθείτε αλλιώς θα πεθάνετε» έχει λήξει.

Σημειώνεται πως οι ουκρανικές αρχές εκτιμούν ότι περίπου 1.000 άνθρωποι είχαν βρει καταφύγιο στα υπόγεια του αχανούς εργοστασίου, του τελευταίου θύλακα αντίστασης των Ουκρανών στη Μαριούπολη

Μαριούπολη: Πέντε Ουκρανοί στρατιώτες παραδόθηκαν -140 άμαχοι απομακρύνθηκαν από την πόλη

«Πέντε Ουκρανοί στρατιωτικοί κατέθεσαν τα όπλα και εγκατέλειψαν οικειοθελώς το εργοστάσιο της Azovstal», όπου έχουν οχυρωθεί οι τελευταίοι υπερασπιστές της Μαριούπολης, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι Αρχές της αυτοανακηρυχθείσας αυτονομιστικής δημοκρατίας του Ντονέτσκ, η οποία δεν έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα.

Σε άλλη ανακοίνωσή τους, που δόθηκε το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης στη δημοσιότητα, οι φιλορώσοι αυτονομιστές ανακοίνωσαν ότι 140 άμαχοι απομακρύνθηκαν από την πόλη. Οι πληροφορίες αυτές δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητη πηγή.

Οι τελευταίοι Ουκρανοί που υπερασπίζονται τη Μαριούπολη βρίσκονται οχυρωμένοι στο Αζοφστάλ

Ο ρωσικός στρατός και οι φιλορώσοι αυτονομιστές προσπαθούν εδώ και σχεδόν δύο μήνες να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τη Μαριούπολη, τη στρατηγικής σημασίας πόλη-λιμάνι στη νοτιοανατολική Ουκρανία που έχει υποστεί μεγάλες ζημιές από τους βομβαρδισμούς και αντιμετωπίζει ανθρωπιστική καταστροφή.

Οι τελευταίες ουκρανικές δυνάμεις που υπερασπίζονται τη Μαριούπολη βρίσκονται τώρα οχυρωμένες στο συγκρότημα της χαλυβουργίας Αζοφστάλ, ένα σύνολο εργοστασίων και υπογείων απ' όπου οι ρωσικές δυνάμεις αγωνίζονται να τις απομακρύνουν.

Σε ένα βίντεο, ο κυβερνήτης Σερχί Βολίνα, της 36ης ταξιαρχίας του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού, μια από τις τελευταίες μονάδες που κρατούν αντίσταση στη Μαριούπολη, ζήτησε διεθνή στρατιωτική βοήθεια.

«Αυτή είναι η έκκλησή μας στον κόσμο. Μπορεί να είναι η τελευταία μας. Μπορεί να μας απομένουν μόνο λίγες μέρες ή ώρες», είπε ο Σέρχι Βολίνα σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Facebook. «Οι εχθρικές μονάδες είναι δεκάδες φορές περισσότερες από τις δικές μας, κυριαρχούν στον αέρα, σε πυροβολικό, σε χερσαίες δυνάμεις, σε εξοπλισμό και σε άρματα μάχης».

Ο Βολίνα μιλούσε μπροστά από έναν τοίχο από λευκό τούβλο σε κάτι που ακουγόταν σαν γεμάτο από κόσμο δωμάτιο. Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει πού ή πότε γυρίστηκε το βίντεο ή ποιος άλλος μπορεί να ήταν μέσα στο δωμάτιο.