Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκιδήλωσε σήμερα ότι είχε συνάντηση με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόσι, στο Κίεβο, ενώ ανάρτησε και ένα βίντεο σχετικά με την επίσκεψή της Αμερικανίδας αξιωματούχου.

«Πιστεύουμε ότι σας επισκεπτόμαστε για να πούμε ένα ευχαριστώ για τον αγώνα σας για την ελευθερία... Ο αγώνας σας, είναι ένας αγώνας για τον καθένα μας. Η δέσμευσή μας είναι να είμαστε εδώ για εσάς μέχρι το τέλος αυτού του αγώνα», δήλωσε η Πελόσι σε ένα βίντεο που ανάρτησε ο Ζελένσκι στο Twitter.


Το «ευχαριστώ» της Πελόζι

«Σας επισκεπτόμαστε για να σας πούμε ευχαριστώ για τον αγώνα σας για την ελευθερία. Βρισκόμαστε στα σύνορα της ελευθερίας και ο αγώνας σας είναι αγώνας για όλους. Η δέσμευσή μας είναι να είμαστε δίπλα σας μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος», δήλωσε η Πελόζι από το Κίεβο.

Aπό την πλευρά του ο Ζελένσκι, χαιρέτισε τα «πολύ σημαντικά μηνύματα» που έδωσαν η Ουάσινγκτον και ο Αμερικανός πρόεδρος, συμπεριλαμβανομένου του νόμου εκμισθώσεων- δανεισμού (Lend-Lease) για την Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, το Κοργκρέσο υιοθέτησε νομοθεσία η οποία επικαλείται τον νόμο Lend-Lease του 1941 τον οποίο είχε προτείνει αρχικά ο πρώην πρόεδρος Φραγκλίνος Ρούζβελτ για να βοηθήσει τον βρετανικό στρατό που μαχόταν εναντίον των ναζί. Στόχος είναι να επιτραπεί στην κυβέρνηση Μπάιντεν να προσφέρει όπλα με τη μορφή δανείου στην Ουκρανία. «Αυτές είναι σημαντικές πρόσφατες εξελίξεις για τη στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη στην Ουκρανία, καθώς και την απόφαση για το (Lend-Lease) - είμαστε ευγνώμονες για αυτό», δήλωσε ο Ζελένσκι σύμφωνα με ανακοίνωση της ουκρανικής προεδρίας.

Παράλληλα, η επίσκεψη των μελών του αμερικανικού Κοινοβουλίου έγινε μια εβδομάδα μετά το ταξίδι του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν και του Αμερικανού υπουργού Άμυνας Λόιντ Όστιν στο Κίεβο.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψή τους, οι δύο ανώτατοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν τη σταδιακή επιστροφή της αμερικανικής διπλωματικής παρουσίας στην Ουκρανία και την πρόσθετη άμεση και έμμεση βοήθεια αξίας άνω των 700 εκατομμυρίων δολαρίων.