Για τον πόλεμο στην Ουκρανία που μαίνεται για σχεδόν δύο μήνες αλλά και για την Ελλάδα τοποθετήθηκε μιλώντας στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Παράλληλα μίλησε για τον εαυτό του και την ιεράρχηση των αξιών, με τον πόλεμο να μαίνεται «έξω από το παράθυρο», έναν πόλεμο που απειλεί την ειρήνη όχι μόνο στην Ανατολική Ευρώπη αλλά σε όλο τον κόσμο.

Ξεκινώντας την συνέντευξη ο Ουκρανός πρόεδρος αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις με την Ρωσία, λέγοντας πως δεν έχει υπάρξει καμιά συμφωνία μέχρι στιγμής.

«Ο πόλεμος θα τελειώσει όταν νικήσει η Ουκρανία» διαμήνυσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι
στην αποκλειστική του συνέντευξη στην ΕΡΤ.

Ο κ. Ζελένσκι μίλησε για τη σθεναρή αντίσταση του ουκρανικού λαού και ταυτόχρονα απηύθυνε έκκληση για την ασφαλή απομάκρυνση του άμαχου πληθυσμού από τις εμπόλεμες περιοχές.

Κάνοντας μια αναδρομή, είπε πως από το 2014 ξεκίνησε αυτό που γίνεται σήμερα με την προσάρτηση της Κριμαίας, και πως οι κυρώσεις τότε της ΕΕ ήταν λίγες και δεν έφταναν για να τα αποτρέψουν όσα αυτά.

«Στις 24 Φεβρουαρίου ξεκίνησε δραματικά η πλήρους κλίμακας επίθεση της Ρωσίας, ο πλήρους κλίμακας πόλεμος, η πλήρους κλίμακας κατοχή από την πλευρά της Ρωσίας στην επικράτεια της Ουκρανίας. Αυτός ήταν ο λόγος που επιβλήθηκαν οι σκληρές κυρώσεις: δολοφονίες, κατοχή, παράνομη εισβολή. Ο πόλεμος ακόμα δεν έχει τελειώσει, δεν έχουμε επιστρέψει στις περιοχές μας, δυστυχώς ακόμα η Ρωσία παραμένει στη γη μας, συνεχίζει να ασκεί πίεση. Τίποτα δεν έχει τελειώσει. Μένω έκπληκτος μόνο και μόνο που τίθεται το θέμα άρσης κυρώσεων» υπογράμμισε ο Ουκρανός πρόεδρος.

«Για τις ζωές που χάθηκαν δεν υπάρχει τίμημα» δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος, καταγγέλλοντας δολοφονίες από τις ρωσικές δυνάμεις.

«Δεν εμπιστευόμαστε τη Ρωσία» είπε ο Ουκρανός πρόεδρος, προσθέτοντας πως οι Ρώσοι «άλλα λένε και άλλα πράττουν», ενώ επεσήμανε ότι «χτύπησαν» το Κίεβο ακόμα και όταν ήταν εκεί ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

Ακόμη σημείωσε ότι οι άμαχοι στο εργαστάσιο χάλυβα Αζοφστάλ στη Μαριούπολη «φοβούνται να βγουν γιατί τους σκοτώνουν», ενώ τόνισε ότι ο γ.γ. του ΟΗΕ τον διαβεβαίωσε ότι οι άμαχοι της Μαριούπολης θα φτάσουν σε ουκρανικό έδαφος.

Τι είπε για την εμφάνιση των στρατιωτών Αζόφ στην ελληνική Βουλή

Σχετικά με το στρατιώτη του Αζόφ που μίλησε στο ελληνικό κοινοβούλιο, είπε πως ήταν εθελοντές που πολεμούν για την Ουκρανία και που εντάχθηκαν στον στρατό και πλέον αποτελούν μέρος του.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σημείωσε ότι το Τάγμα Αζόφ σήμερα «είναι μέρος των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας», ενώ σημείωσε ότι τη Μαριούπολη δεν την προστατεύει μόνο το Τάγμα Αζόφ.

«Αυτό που πράττουν οι Ρώσοι στρατιώτες είναι ναζισμός»
υπογράμμισε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Η απάντηση Ζελένσκι για το βίντεο που προβλήθηκε στην ελληνική Βουλή

«Από την αρχή του πολέμου υπήρχαν πάρα πολλές πληροφορίες από την πλευρά της Ρωσίας σχετικά με ομάδες εθελοντών και εθελοντικά ουκρανικά τάγματα. Αυτό ήταν το 2014, όταν οι εθελοντές από διάφορες γωνίες του κράτους μας ενώθηκαν για να προστατέψουν την Ουκρανία. Τότε δεν είχαμε τόσο δυνατό στρατό όπως έχουμε σήμερα. Πράγματι ήταν εθελοντές, πολεμούσαν απλοί άνθρωποι και οι ένοπλες δυνάμεις. Και πράγματι ποίκιλαν οι αντιδράσεις σχετικά με τις δηλώσεις των εν λόγω εθελοντικών ταγμάτων. Διότι πολλές από αυτές τις δηλώσεις ήταν αρκετά ριζοσπαστικές όσον αφορά τη Ρωσική Ομοσπονδία. Ήταν εθελοντές. Ήταν η προσωπική τους άποψη και τα προσωπικά τους βήματα.

Υπάρχουν και οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, και θέλω να καταλάβουμε όλοι τη διαφορά. Υπάρχει και το Τάγμα Αζόφ, το οποίο δεν αποτελείται από εθελοντές, αλλά είναι μέρος της Εθνικής Φρουράς του κράτους μας. Σήμερα είναι μέρος των ενόπλων δυνάμεων και όλοι τους είναι επίσημος στρατός του κράτους μας. Κάποιοι από αυτούς που υπήρξαν εθελοντές στην αρχή του πολέμου στράφηκαν προς την πολιτική και έμειναν εκεί. Εκείνοι που πήραν την απόφαση να συνεχίσουν στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, έγιναν στρατιωτικοί και αποτελούν μέρος των ένοπλων δυνάμεων της Ουκρανίας. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα.

Τη Μαριούπολη την προστατεύουν οι επαγγελματίες στρατιώτες, την προστατεύει όχι μόνο το Τάγμα Αζόφ. Εκεί είναι και εθνική φρουρά, φύλακες συνόρων, καταδρομείς, εκεί είναι οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας. Και με όλο το σεβασμό για οποιουσδήποτε εθελοντές, οι οποίοι έκαναν πάρα πολλά από την αρχή του πολέμου, πρέπει να κατανοήσουμε ότι κανένας δεν μπορεί να πολεμήσει έτσι, όπως το κάνουν οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας.
Όπως και να ήταν οι εθελοντές – τους είμαστε ευγνώμονες, αλλά με τόσο θάρρος να προστατεύει το Αζοφστάλ και τη Μαριούπολη μπορούν μόνο οι επαγγελματίες στρατιώτες.

Εμείς θεωρούμε ότι αυτό που πράττουν στο κράτος μας οι Ρώσοι στρατιώτες – αυτός είναι ο ναζισμός. Από την άλλη πλευρά θέλω να σας πω ότι εγώ, ως Πρόεδρος και η ομάδα μας, παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά όλες τις εξελίξεις. Και εάν υπάρχουν προκλήσεις ή εκκλήσεις για ριζοσπαστισμό, πιστεύω ότι στο κράτος μας είναι πολύ λιγότερες σε σύγκριση με άλλα κράτη του κόσμου. Θεωρώ ότι εμείς δεν τις έχουμε σχεδόν καθόλου. Παρά το γεγονός ότι έχουμε πόλεμο και θα μπορούσαμε να το καταλάβουμε. Σε περίπτωση που λαμβάνουν χώρα τέτοιου είδους ριζοσπαστικές δηλώσεις, πιστέψτε, τις παρακολουθούμε, τις βλέπουμε πολύ σοβαρά, σταματάμε και ξεκόβουμε αμέσως τέτοια βήματα».

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε ότι η Ουκρανία χρειάζεται εταίρους και φίλους, «αλλιώς δεν θα νικήσουμε τη Ρωσία».

«Ο λαός της Ελλάδας μας υποστηρίζει και είμαι ευγνώμων»