Ελληνοφρένεια
Ελληνοφρένεια Θύμιος Καλαμούκης Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης
rouketa_kourdistan
Διεθνή

Ιράκ: Έξι ρουκέτες εκτοξεύτηκαν εναντίον της αυτόνομης περιφέρειας του Κουρδιστάν - «Χτύπησαν διυλιστήριο»

Δεν υπήρξαν θύματα σύμφωνα με μαρτυρίες

Έξι ρουκέτες τύπου Κατιούσα έπεσαν χθες Κυριακή στην αυτόνομη περιφέρεια του ιρακινού Κουρδιστάν, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές. Οι δύο ρουκέτες μάλιστα έπληξαν διυλιστήριο και προκάλεσαν «μικρές ζημιές», όπως τόνισαν πηγές προσκείμενες στα σώματα ασφαλείας, που διαβεβαίωσαν πάντως ότι η επίθεση δεν προκάλεσε «ούτε θύματα, ούτε ζημιές».

Πηγή προσκείμενη στις τοπικές δυνάμεις ασφαλείας και πηγή στον τομέα του πετρελαίου ανέφεραν πως μέρος διυλιστηρίου του Καουεργκόσκ χτυπήθηκε από «δύο ρουκέτες», που προκάλεσαν «μικρές ζημιές» και πυρκαγιά που «τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο».

Τοπικός αξιωματούχος, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, διαβεβαίωσε από την πλευρά του ότι οι ρουκέτες έπεσαν περίπου πέντε χιλιόμετρα από το διυλιστήριο, ένα από τα σημαντικότερα σε αυτή την πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή, βορειοδυτικά της Αρμπίλ, της πρωτεύουσας του Κουρδιστάν.

Από την Μπαρτέλα

Σύμφωνα με την αντιτρομοκρατική υπηρεσία των Κούρδων, οι ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από την τοποθεσία Μπαρτέλα, στη γειτονική επαρχία Νινευή. Δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής ανάληψη ευθύνης για τα πυρά αυτά.

Η Νινευή, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Μοσούλη, υπόκειται διοικητικά στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Βαγδάτης.

Ο τομέα αυτός, άλλοτε οχυρό των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), ανακαταλήφθηκε το 2017 από τον ιρακινό στρατό, την ομοσπονδιακή αστυνομία και τους παραστρατιωτικούς των Χασντ αλ Σάαμπι (των «Μονάδων Λαϊκής Κινητοποίησης»). Την 6η Απριλίου, τρεις ρουκέτες έπεσαν κοντά στο ίδιο διυλιστήριο, χωρίς πάντως να αναφερθούν θύματα ή ζημιές.

«Άνανδρη επίθεση»

Ο ιρακινός πρωθυπουργός Μουστάφα αλ Καντίμι δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις θα καταδιώξουν τους δράστες αυτής που αποκάλεσε «άνανδρη επίθεση», κατά τη διάρκεια συνδιάλεξής του με τον κούρδο ηγέτη Μασούντ Μπαρζανί.