Λίγες εβδομάδες έμειναν πριν τη διεξαγωγή των κρίσιμων βουλευτικών εκλογών που θα λάβουν χώρα στις 12 και 19 Ιουνίου και οι διαπραγματεύσεις στη γαλλική αριστερά, μεταξύ των διαφόρων κομμάτων, για κοινή κάθοδο στις εκλογές απέναντι στον Εμανουέλ Μακρόν, κορυφώνονται.

Την πρωτοκαθεδρία στο υπό διαμόρφωση μέτωπο της αριστεράς έχει ο ριζοσπάστης Ζαν Λικ Μελανσόν, ηγέτης του κόμματος «Ανυπότακτη Γαλλία», ο οποίος υπενθυμίζεται ότι πήρε σχεδόν 22% στην πρόσφατη προεδρική εκλογή και διεκδικεί να «συγκατοικήσει» με τον Εμανουέλ Μακρόν και να οριστεί πρωθυπουργός.

Ο Μελανσόν έχει ήδη υπογράψει προεκλογική συμφωνία με τους Οικολόγους-Πράσινους, ενώ βρίσκεται σε διεργασίες με το Σοσιαλιστικό κόμμα και το Κομμουνιστικό κόμμα Γαλλίας.

Ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων εκ μέρους του Σοσιαλιστικού κόμματος, Πιερ Ζουβέ, δήλωσε την Τρίτη ότι βρίσκονται «λίγα βήματα πριν από μια ιστορική συμφωνία» με την Ανυπότακτη Γαλλία, για τις βουλευτικές εκλογές και ανέφερε ότι «τα αριστερά κόμματα δεν είναι τόσο ασύμβατα μεταξύ τους». Οι διαπραγματεύσεις αφορούν ενδεχόμενες προγραμματικές συμφωνίες και την κατανομή εδρών.

«Θα είναι εντελώς φυσιολογικό να γίνει πρωθυπουργός ο Ζαν Λικ Μελανσόν», πρόσθεσε.

Ο ίδιος ο Μελανσόν, που όπως και οι άλλοι ηγέτες των αριστερών κομμάτων έλαβε μέρος στις εκδηλώσεις για την Πρωτομαγιά, επισήμανε ότι «πλησιάζουμε στον στόχο» και ότι «αν δεν φανούμε ανόητοι» και «δεν αναλωθούμε σε συζητήσεις περισσότερες από αυτές που η ανθρώπινη φύση μπορεί να αντέξει», μπορεί να υπάρξει κοινή κάθοδος στις βουλευτικές εκλογές.

Ένθερμος οπαδός της συμμαχίας Σοσιαλιστών και Ανυπότακτων είναι ο γραμματέας του Σοσιαλιστικού κόμματος Ολιβιέ Φορ. Τα κόμματα θα ενωθούν υπό την ονομασία «Νέα Λαϊκή, Οικολογική και Κοινωνική Ένωση», αλλά υπάρχουν διαφωνίες για τον αριθμό των εδρών που θα διεκδικήσει ο κάθε κομματικός σχηματισμός.

Κάθετα αντίθετοι στο ενδεχόμενο συγχώνευσης του Σοσιαλιστικού κόμματος με το κόμμα Μελανσόν είναι ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο πρώην γραμματέας Ζαν Κριστόφ Καμπαντελίς και άλλα κορυφαία στελέχη.

«Ο Ζαν Λικ Μελανσόν δεν μπορεί να ενώσει ούτε την αριστερά, ούτε τη Γαλλία», ανέφερε ο Καμπαντελίς, ο οποίος κάλεσε τον Ολιβιέ Φορ να παραιτηθεί και να μην τολμήσει τη συγχώνευση με τους Ανυπότακτους.

«Αυτό θα είναι μια προδοσία της ιστορίας των Σοσιαλιστών και ένα λάθος για το μέλλον», τόνισε.

Το επιχείρημά των κορυφαίων τενόρων του ΣΚ είναι ότι δεν πρέπει να θυσιαστεί μια σοσιαλδημοκρατική κληρονομιά πίσω από το ριζοσπαστικό κόμμα Ανυπότακτη Γαλλία, που αντιτίθεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει φιλορωσικές θέσεις.

Η πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλιστικού κόμματος, Βαλερί Ραμπό, αλλά και ο αντιπρόεδρος της βουλής, Νταβίντ Χαμπίμπ είναι επίσης αντίθετοι σε κάθε συμφωνία με τους Ανυπότακτους. Κατηγορούν, μάλιστα, τον Ολιβιέ Φορ για «περιφρόνηση» απέναντί τους και για απόρριψη των διαφορετικών απόψεων.

Μπροστά στο ενδεχόμενο του αφανισμού ενός πολιτικού κόμματος, του Σοσιαλιστικού, που κυριάρχησε στο πολιτικό σκηνικό επί πολλές δεκαετίες, τα στελέχη του κόμματος Μακρόν δεν θα έβλεπαν ως κάτι κακό τη διάσπασή του, που θα τους επέτρεπε να απορροφήσουν τα στελέχη που αντιτίθενται στη συμμαχία με τον Μελανσόν.