Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η Δύση τις εξελίξεις με φόντο τον πόλεμο στην πολύπαθη Ουκρανία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις διεθνών αναλυτών, η Μόσχα ετοιμάζει τα επόμενα βήματά της, που αναμένεται να φέρουν σε δύσκολη θέση τόσο την Ευρώπη, όσο και χώρες που βρίσκονται μια ανάσα από τα πεδία των μαχών.

Μάλιστα χθες, Τρίτη 10 Μαΐου, η επικεφαλής των Υπηρεσιών Πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άβριλ Χέινς, εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο Πούτιν δεν πρόκειται να σταματήσει τον πόλεμο, ακόμα και αν κατακτήσει το Ντονμπάς.

Εκτίμησε επίσης ότι η Μόσχα σχεδιάζει να επιτεθεί και στην Υπερδνειστερία, την περιοχή της Μολδαβίας με το ιδιότυπο καθεστώς και το ισχυρό ρωσόφωνο στοιχείο, για το οποίο το Κρεμλίνο έχει ισχυριστεί ότι «καταπιέζεται από την κυβέρνηση του Κισινάου».

Παράλληλα, η Χέινς εκτίμησε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να κάνει χρήση του πυρηνικού της οπλοστασίου στο άμεσο μέλλον και πρόσθεσε ότι δεν αποκλείεται ο Πούτιν να επιβάλει στρατιωτικό νόμο στη χώρα του.


Πακέτο «μαμούθ»

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Κογκρέσο των ΗΠΑ δρομολογεί τις τελευταίες ώρες τις διαδικασίες για να εγκρίνει πακέτο μαμούθ 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς ενίσχυση της Ουκρανίας.

Έκτακτα μέτρα και σοκ

Την ίδια ώρα η Ευρώπη ετοιμάζεται να υποστεί ενεργειακό σοκ και οι εξελίξεις είναι ραγδαίες. Η ανακοίνωση της ουκρανικής εταιρείας που διαχειρίζεται το σύστημα μεταφοράς αερίου, GTSOU, ότι διακόπτει από σήμερα, «λόγω ανωτέρας βίας» τη ροή ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του σταθμού της Σοχρανίφκα, αιφνιδίασε τις Βρυξέλλες.

Επιπλέον, τρόμο προκαλούν τα σενάρια για «ενεργειακή καραντίνα» που κυκλοφόρησαν εσχάτως και φέρεται να εξετάζει η ΕΕ, με περιορισμούς στις μετακινήσεις και τηλεργασία. Σύμφωνα με την El Pais και Τα Νέα, ένα από τα σχέδια καλύπτει, θεωρητικά, το ενδεχόμενο ενός blackout στην ενέργεια και βασίζεται στον κανονισμό για την εφοδιαστική αλυσίδα που έχει τεθεί σε ασφάλεια από το 2017 και υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να επεκταθεί, εκτός από το φυσικό αέριο και στο πετρέλαιο.