Τόσο η Φινλανδία όσο και η Σουηδία αναμένεται σήμερα να καταθέσουν επίσημα το αίτημά τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ παρά τις απειλές της Μόσχας ενώ την ίδια ώρα ο πόλεμος στην Ουκρανία δείχνει να περνά σε παρατεταμένη φάση που ως στόχο έχει τη διχοτόμηση στο ανατολικό κομμάτι της χώρας και την κατοχή στον νότο.

Από την πλευρά του ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολεξίι Ρέζνικοφ δήλωσε χθες Τρίτη ότι η Μόσχα επιδιώκει να κυριεύσει ολόκληρο το Ντονμπάς –το ανατολικό τμήμα της χώρας.

«Η Ρωσία προετοιμάζεται να διεξαγάγει μακροπρόθεσμη στρατιωτική επιχείρηση», δήλωσε ενώπιον των υπουργών Άμυνας των χωρών μελών της ΕΕ και του Γενικού Γραμματέα του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ. «Ο πόλεμος εισέρχεται σε παρατεταμένη φάση», πρόσθεσε, σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας του, που μεταφόρτωσε στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

Σύμφωνα με τον κ. Ρέζνικοφ, οι ρωσικές δυνάμεις οχυρώνουν τις θέσεις τους στις περιοχές που κατέχουν στη Ζαπορίζια και στη Χερσώνα για να «περάσουν στην άμυνα αν χρειαστεί».

Έντονες ανησυχίες για τους μαχητές στο Azovstal

Xωρίς ενημέρωση για την τύχη των στρατιωτών του Τάγματος του Αζόφ που υπερασπίζονταν σχεδόν επί τρεις μήνες τη χαλυβουργία Azovstal στη Μαριούπολη και άρχισαν να παραδίδονται πριν δύο 24ωρα φέρεται να είναι το Κίεβο, με τις ανησυχίες για την τύχη τους να είναι έντονες. Για την ουκρανική πλευρά οι μαχητές του Αζόφ είναι ήρωες και σύμβολα της αντίστασης στη ρωσική εισβολή και θεωρεί δεδομένο ότι θα συμπεριληφθούν στις όποιες ανταλλαγές αιχμαλώτων γίνουν με τους Ρώσους.

Ωστόσο στη Μόσχα εξετάζουν ακραία σενάρια για την τύχη των στρατιωτών αυτών. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Δούμας Βιτσισλάβ Βολόντιν τα μέλη του Αζόφ είναι ναζί εγκληματίες πολέμου, δεν πρέπει να περιληφθούν στις ανταλλαγές αιχμαλώτων και πρέπει να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.

Ο Λεονίντ Σλούτσκι, ένας από τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας με της Ουκρανία και επικεφαλής της επιτροπής διεθνών υποθέσεων της Δούμας, αποκάλεσε τους μαχητές του Αζόφ «ζώα με ανθρώπινη μορφή» και είπε ότι θα πρέπει να εκτελεστούν. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντιμίτρι Πεσκόφ διευκρίνισε ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εγγυήθηκε ότι όλοι θα τύχουν μεταχείρισης «σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα», χωρίς όμως να αποσαφηνίσει τι ακριβώς εννοεί με αυτή τη θέση.

Έτσι κι αλλιώς η Μόσχα θεωρεί πως το τάγμα Αζόφ είναι υπεύθυνο για διώξεις και εγκληματικές ενέργειες σε βάρος των ρωσόφωνων του Ντονμπάς, ενώ η Εισαγγελία της Ρωσίας ζητά να χαρακτηριστεί η συγκεκριμένη δύναμη που έχει ενταχθεί εδώ και χρόνια στον τακτικό ουκρανικό στρατό, ως «τρομοκρατική οργάνωση» κάτι που θα συζητήσει το Ανώτατο Δικαστήριο στις 26 Μαΐου.