Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το ναυτικό θρίλερ στα ανοιχτά του περσικού κόλπου όπου εννιά Έλληνες ναυτικοί και ένας Κύπριος, κρατούνται αιχμάλωτοι από στρατιώτες της λεγόμενης «Φρουράς της επανάστασης» του Ιράν. Όλα ξεκίνησαν όταν οι Ιρανοί κομάντος έκαναν ρεσάλτο στα δυο πλοία ελληνικών συμφερόντων σαν αντίποινα για την δέσμευση ρωσικού πλοίου στην Κάρυστο από τις ελληνικές αρχές

Το πλοίο Delta Poseidon ξεκίνησε από το λιμάνι Μπασρά του Ιράκ με προορισμό την Ελλάδα. Είκοσι δύο μίλια από τις ακτές του του Ιράν ένα ελικόπτερο του ιρανικού πολεμικού ναυτικού προσγηώθηκε στο τάνκερ και 7 ένοπλοι αιχμαλώτισαν το πλήρωμα. Το prudent warrior που είχε ξεκινήσει από το ίδιο λιμάνι το προσέγγισαν 2 ταχύπλοα και άλλοι 7 Ιρανοί κομάντο το ακινητοποίησαν.

Σε επικοινωνία με το Υπουργείο Ναυτιλίας το πλήρωμα


Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το ΣΚΑΪ η επικοινωνία του υπουργείου Ναυτιλίας με τους ναυτικούς των δύο δεξαμενόπλοιων έχει αποκατασταθεί και οι εννέα Έλληνες και ο ένας Κύπριος ναυτικοί, οι οποίοι βρίσκονται στη γέφυρα και στις καμπίνες τους έχουν επικοινωνήσει με τους συγγενείς τους και είναι καλά στην υγεία τους. Πάντως, ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την επιχείρηση απελευθέρωσης των ναυτικών

Ωστόσο, σύμφωνα το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείων ειδήσεων Tasnim, που συνδέεται με τους Φρουρούς της Επανάστασης, προειδοποίησε ότι άλλα 17 δεξαμενόπλοια υπό ελληνική σημαία, που επιπλέουν αυτή τη στιγμή στον Περσικό Κόλπο, θα κατασχεθούν από το Ιράν, εάν το πετρέλαιο και το δεξαμενόπλοιο που κατάσχεσε η Ελλάδα τον περασμένο μήνα δεν επιστραφούν.

Το Ιράν έχει ιστορικό αντιποίνων κατάσχεσης πετρελαιοφόρων στον Περσικό Κόλπο και στο Στενό του Ορμούζ, ως απάντηση στα πλοία που μεταφέρουν το πετρέλαιο του που μπλοκαρίστηκαν ή κατασχέθηκαν. Ομως, το περιστατικό με τα ελληνικά πλοία σηματοδοτεί την πρώτη φορά εδώ και μήνες που πλοία υπό ξένη σημαία γίνονται στόχος του Ιράν.

Την ώρα που οι Ιρανοί κομάντος πάτησαν το πόδι τους στα ελληνικά πλοία, ακολούθησαν έντονοι διάλογοι μεταξύ των στρατιωτών και των Ελλήνων ναυτικών.

«Τους αφήνουν να κυκλοφορούν», αναφέρει ο πατέρας του Κρητικού μηχανικού 


Κορυφώνεται η αγωνία για την οικογένεια του 28χρονου β΄ μηχανικού από τη Σητεία, ο οποίος βρίσκεται στα χέρια των «Φρουρών της Επανάστασης» από χθες, Παρασκευή 27 Μαΐου, οπότε μέλη των Ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, μετά από καταδρομική επιχείρηση, κατέλαβαν δύο ελληνόκτητα δεξαμενόπλοια και έθεσαν υπό κράτηση τα πληρώματά τους.

Ο Μανόλης Δεδεάκης, αν και μόλις 28 ετών, κατάγεται από ναυτική οικογένεια και ταξιδεύει ήδη 6 χρόνια - «Eίναι ψύχραιμος και καλά στην υγεία του, όπως και τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος - Να λυθεί το πρόβλημα το συντομότερο δυνατό», εξηγεί ο πατέρας του, μιλώντας στο neakriti.gr

Μιλώντας στο κρητικό μέσο και αναφέροντας πως ζουν τις στιγμές αυτές, η οικογένεια του 28χρονου Κρητικού, με ψυχραιμία αλλά και εύλογη ανυπομονησία, περιμένει νέα από το υπουργείο Εξωτερικών και την πλοιοκτήτρια εταιρία για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων.

«Αυτό που βιώνει τώρα ο γιος μου, το έχω περάσει και εγώ»

Όπως εξηγεί ο πατέρας του, μιλώντας στο neakriti.gr, είναι ψύχραιμος και καλά στην υγεία του όπως και τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος. Η Ιρανική φρουρά που εγκαταστάθηκε στο πλοίο επέστρεψε τα κινητά τηλέφωνα στα μέλη του πληρώματος και ο 28χρονος κατάφερε παρά τις δυσκολίες σύνδεσης να επικοινωνήσει ήδη με τη σύντροφο του, καθησυχάζοντας την οικογένεια του: «Είναι ευδιάθετος. Όπως μας είπε στην αρχή όλα τα μέλη του πληρώματος, ταρακουνήθηκαν λίγο. Ήταν σε αμηχανία, αλλά μετά ηρέμησαν. Οι Ιρανοί τους συμπεριφέρονται πάρα πολύ καλά, και μας έχουν διαβεβαιώσει ότι όλα θα πάνε καλά. Έχω μιλήσει και με τον υπουργό Ναυτιλίας, από τον οποίο πήραμε επίσης θετικές επιβεβαιώσεις. Θέλω να πιστεύω πως το όλο ζήτημα θα έχει σύντομα αίσιο τέλος. Το πλοίο είναι αγκυροβολημένο έξω από το λιμάνι» είπε μεταξύ άλλων ο πατέρας του 28χρονου», αναφέρει ο πατέρας του Μανόλη.

Ερωτηθείς αν φοβάται για το τί μπορεί να συμβεί, ο κ. Δεδεάκης απάντησε ότι «στην τηλεφωνική επαφή που είχαμε, αν και ο γιος μου δεν μπορούσε να μιλήσει πολύ, μας είπε ότι απλώς τους δώσανε τα τηλέφωνα πίσω. καθώς τους τα είχαν πάρει απο την πρώτη μέρα, αλλά σύμφωνα με τα όσα μας είπε τα ξημερώματα της άπομενης μέρας του τα ξαναέδωσαν. Τους αφήνουν να κυκλοφορούν πάνω στο πλοίο και δεν υπάρχει η πίεση που υπήρχε την πρώτη μέρα. Τώρα τα πράγματα είναι πιο χαλαρά και όπως μας ενημέρωσε τους συμπεριφέρονται πάρα πολύ σωστά. Έχει μείνει μέσα μια μονάδα ασφαλείας, δηλαδή περίπου δέκα άτομα, όχι παραπάνω. Ευελπιστούμε το συντομότερο δυνατό το πρόβλημα να έχει αποκατασταθεί και να επέλθει η ηρεμία και η κανονικότητα».

Ο Μανόλης Δεδεάκης, ταξίδευε για πρώτη φορά με τη συγκεκριμένη εταιρία, όπως εξηγεί ο πατέρας του, έμπειρος ναυτικός που έχει ζήσει ανάλογες περιπέτειες στη θάλασσα: «Έχω ζήσει στον Περσικό Κόλπο και ξέρω πως είναι τα πράγματα εκεί. Εχω περάσει πολλά. Αυτό που βιώνει τώρα ο γιός μου, το έχω περάσει και εγώ», κατέληξε.




Ο συγκλονιστικός διάλογος μεταξύ των Ελλήνων ναυτικών και των Ιρανών κομάντος

Iρανοί: Μην κουνηθεί κάνεις. Αν έχετε όπλα παραδώστε τα τώρα.

Πλήρωμα: Δεν είμαστε οπλισμένοι. Είμαστε ένα εμπορικό πλοίο. Τι είστε εσείς; Κατά πατάτε τους νόμους.

Ιρανοί: Εμείς είμαστε ο νόμος εδώ. Συγκεντρωθεί τε όλοι στην γέφυρα και ακινητοποιήστε το πλοίο. Παραδώστε τα κινητά σας. Κλείστε τον ασύρματο.

Η μόνη επικοινωνία σας θα είμαστε εμείς.

Πλήρωμα: Έχουμε οικογένειες. Μη μας κάνετε κακό. Είμαστε νόμιμοι.

Ιρανοί: Δε θα πάθει κάνεις κακό. Αρκεί να μη δημιουργήσετε πρόβλημα. Είμαστε ο στρατός του Ιράν.