Η Ρωσία θα συνεχίσει να τηρεί τις αρχές του διεθνούς δικαίου και τον Χάρτη του ΟΗΕ, τους οποίους η Δύση παραβιάζει, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Σεργκέι Λαβρόφ.

Ειδικότερα, «το ΝΑΤΟ έχει αρνηθεί να σεβαστεί τις ρωσικές πρωτοβουλίες ασφάλειας, σε μια προσπάθεια να κυβερνήσει τον κόσμο», δήλωσε την Τρίτη ο Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνέντευξη Τύπου μετά από συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών του Μπαχρέιν, Αμπντέλ Λατίφ μπιν Ρασέντ αλ Ζαγιάνι.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ο Λαβρόφ μίλησε στην ηγεσία του Μπαχρέιν για τις προσπάθειες που έχει κάνει η Ρωσική Ομοσπονδία τα τελευταία 15 χρόνια προκειμένου να διασφαλίσει αξιόπιστα την ασφάλεια στην ευρωπαϊκή ήπειρο και στην ευρωατλαντική περιοχή συνολικά, καθώς και για τις «πολυάριθμες πρωτοβουλίες της Μόσχας» που «δεν έχουν λάβει σεβασμό» από το ΝΑΤΟ και ιδιαίτερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Αυτή η κατάσταση έχει δείξει την επιθυμία των δυτικών εταίρων μας να διεξάγουν επιχειρηματικές δραστηριότητες όχι με βάση την ισότητα, όχι με βάση τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένης της αρχής του σεβασμού της κυριαρχίας της ισότητας των κρατών, αλλά βάσει της απολυταρχικής, της ανεπανόρθωτης πεποίθησής τους ότι είναι προορισμένοι να κυβερνήσουν ολόκληρο τον κόσμο», τόνισε ο Ρώσος υπουργός.

Λαβρόφ: Η Δύση παραβιάζει με κάθε μέσο τις αρχές του διεθνούς δικαίου

Ο Λαβρόφ πρόσθεσε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να τηρεί τις αρχές του διεθνούς δικαίου και τον Χάρτη του ΟΗΕ, τον οποίο η Δύση παραβιάζει με κάθε μέσο, προωθώντας την έννοια της μονοπολικότητας.

«Σύμφωνα με αυτή την αντίληψη, η Δύση αποφασίζει τα πάντα. Την ίδια στιγμή, το ΝΑΤΟ παίζει τον ρόλο ενός παγκόσμιου αστυνομικού -δεν είναι μια αμυντική συμμαχία. Παίζει το ρόλο της διασφάλισης της παγκόσμιας ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης και της περιοχής του Ινδο-Ειρηνικού, για την οποία δηλώνει ανοιχτά την ανάγκη αποτροπής της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και φυσικά της Ρωσίας. Και η έννοια μιας τάξης βασισμένης σε κανόνες υποδηλώνει ότι αυτή η κυριαρχία της Δύσης συμβαίνει με την πρωτοκαθεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών έναντι των πάντων», κατέληξε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.