Θέλοντας να αναδείξει τις θέσεις της η Τουρκία και διατηρώντας σταθερή την άκαμπτη στάση της προς το ΝΑΤΟ αναμένεται να επιδοθεί σε ταχύτατες διπλωματικές διαδικασίες που θα αποτελούνται από επισκέψεις υπουργών Εξωτερικών στην πρωτεύουσα της Άγκυρας. Μάλιστα η γειτονική χώρα αναμένεται να αναδείξει την υποψηφιότητα της Φινλανδίας και της Σουηδίας για το ΝΑΤΟ ως το όχημα προώθησης των δικών της διεκδικήσεων.

Την αρχή θα κάνει, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Χοσεϊν Αμίρ Αμπντολαχίαν, ο οποίος έφτασε στην Τουρκία τη Δευτέρα.

Χθες, επίσης, ο τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υποδέχτηκε τους ομολόγους του από τον Αζερμπαϊτζάν και τον Τουρκεμινστάν, χώρες που έχουν προνομιακές σχέσεις με την Τουρκία.

Θα ακολουθήσει την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Μπουχάρ Οσμάνι, αλλά και ο Ολλανδός Χόπκε Χόκστρα ο οποίος θα επισκεφθεί την Τουρκία για πρώτη φορά.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως θα έχει η επίσκεψη του Ρώσου ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ στην Άγκυρα για να συζητήσει, μεταξύ άλλων, το θέμα των διαδρόμων της Μαύρης Θάλασσας για τα ρωσικά πλοία.

Στη συνέχεια, η Γερμανίδα ΥΠΕΞ, Αναλένα Μπέρμποκ, η Νορβηγίδα ΥΠΕΞ Ανίκεν Χουίτφελντ και ο Ιρλανδός Σίμον Κόβενι θα κλείσουν αυτό το μπαράζ επισκέψεων στα μέσα του μήνα.