sunodos_korufis
Διεθνή

Ξεκίνησε η Σύνοδος Κορυφής: Η υποδοχή που επιφύλαξαν στον Μακρόν μετά την ήττα του στις βουλευτικές εκλογές

«Η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό των Δυτικών Βαλκανίων», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, Μητσοτάκης προσερχόμενος στη σύνοδο ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων

Ξεκίνησε η Σύνοδος ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων , κατά την οποία ηγέτες της ΕΕ και των Δυτικών Βαλκανίων συναντώνται στις Βρυξέλλες, σε μια Σύνοδο Κορυφής που θα επαναλάβει τη σημασία της περιοχής για την ΕΕ, καθώς η ενταξιακή τους διαδικασία καθυστερεί.

Η Σύνοδος ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων ξεκίνησε στις 10.30 π.μ. (ώρα Ελλάδας), ενώ στις 16:00 θα ακολουθήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με βασικά θέματα την έγκριση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ουκρανία και τη Μολδαβία, την επισιτιστική ασφάλεια, την κατάσταση στην Ουκρανία, αλλά και την Τουρκία.

Τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου, 24 Ιουνίου, θα συζητηθεί η μακροοικονομική κατάσταση στην ΕΕ και οι επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, παρουσία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ.


Ο αδύναμος Μακρόν μετά τις γαλλικές βουλευτικές εκλογές

O Εμανουέλ Μακρόν θα βρεθεί για δύο ημέρες στις Βρυξέλλες με τους 26 ηγέτες της ΕΕ για τη Σύνοδο, η οποία είναι κυρίως αφιερωμένη στην Ουκρανία.

Στη Γαλλία το ερώτημα που τίθεται είναι αν η πρόσφατη εκλογική υποχώρηση του Μακρόν μπορεί να αποδυναμώσει το διεθνές προφίλ του, ενώ εθεωρείτο ο ισχυρός άνδρας της ΕΕ, μετά την αποχώρηση της Άνγκελα Μέρκελ από την καγκελαρία.

Τα γαλλικά ΜΜΕ γράφουν γύρω από το τραπέζι της Συνόδου Κορυφής πως δεν αλλάζει κάτι, καθώς μόνο ελάχιστοι Ευρωπαίοι ηγέτες διαθέτουν απόλυτη πλειοψηφία στις χώρες τους. Στη Γαλλία, εξάλλου, ανεξάρτητα από το εκλογικό αποτέλεσμα στις βουλευτικές εκλογές, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι απόλυτα υπεύθυνος για την εξωτερική και αμυντική πολιτική.

Κανείς στις Βρυξέλλες, αναφέρουν τα γαλλικά ΜΜΕ, δεν αμφιβάλλει για τη δυνατότητα του Εμανουέλ Μακρόν να κυβερνήσει, παρά τη σχετική πλειοψηφία που διαθέτει.

Εξάλλου, σημειώνουν, για να υιοθετηθούν από τη γαλλική Βουλή κείμενα της ΕΕ παίρνει τουλάχιστον δύο χρόνια.

«Επομένως δεν υπάρχει κανένας αντίκτυπος στην εξουσία Μακρόν», αναφέρουν πηγές του Ευρωκοινοβουλίου.


Οι απειλές για μποϊκοτάζ της συνάντησης

Όπως ανέφερε πηγή της ΕΕ, είναι πιθανό η συζήτηση να είναι έντονη. Αρκεί να σημειωθεί ότι οι ηγέτες της Σερβίας, της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας απείλησαν να μποϊκοτάρουν τη συνάντηση για να διαμαρτυρηθούν για τους αργούς ρυθμούς της διαδικασίας ένταξης, επιβεβαιώνοντας τελικά τη συμμετοχή τους σχεδόν την τελευταία στιγμή.


Το προσχέδιο συμπερασμάτων

Σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να εκφράσουν την «πλήρη και αδιαμφισβήτητη δέσμευση της ΕΕ στην προοπτική ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων» και να ζητήσουν την επιτάχυνση της ενταξιακής διαδικασίας.

Επίσης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να καλέσει την Επιτροπή, τον Ύπατο Εκπρόσωπο και το Συμβούλιο να προωθήσουν περαιτέρω τη σταδιακή ολοκλήρωση μεταξύ της ΕΕ και της περιοχής, ήδη κατά τη διάρκεια της ίδιας της διαδικασίας διεύρυνσης, με αναστρέψιμο και αξιοκρατικό τρόπο.

Την ίδια στιγμή, η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία αναμένουν το «πράσινο φως» από την ΕΕ για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Τη διαδικασία συνεχίζει να μπλοκάρει η Βουλγαρία, η οποία έχει βυθιστεί σε νέα πολιτική κρίση, μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που έχασε η κυβέρνηση στη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή.

Ως εκ τούτου θεωρείται σχεδόν απίθανο ότι το ζήτημα θα λυθεί σήμερα, εκτιμούν διπλωματικές πηγές, αλλά γίνονται προσπάθειες να βρεθεί λύση ως τη λήξη της γαλλικής προεδρίας, δηλαδή μέχρι τα τέλη Ιουνίου.


Μητσοτάκης: Η Ελλάδα στο πλευρό των Δυτικών Βαλκανίων

«Πριν από 19 ακριβώς χρόνια, στη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης, είχε ανοίξει ο δρόμος για την είσοδο των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή οικογένεια. Δυστυχώς, από τότε, η πρόοδος η οποία έχει σημειωθεί, πρακτικά, είναι ελάχιστη. Και καταλαβαίνω απόλυτα γιατί στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων υπάρχει μία σχετική δυσπιστία γύρω από τις προθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πραγματικά, να εντάξει στην Ευρωπαϊκή οικογένεια τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη σύνοδο ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων.

«Είναι μία ευκαιρία να επανεκκινήσουμε αυτή τη διαδικασία με ακόμα μεγαλύτερη ένταση. Απαραίτητη προϋπόθεση για να συμβεί αυτό, είναι να λυθεί επιτέλους η διαφωνία μεταξύ Σόφιας και Σκοπίων, έτσι ώστε να ξεκινήσουν και επίσημα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας σχετικά με την ενταξιακή τους διαδικασία», συνέχισε.

«Η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό των Δυτικών Βαλκανίων, ως η μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής, ως μία χώρα η οποία έχει καρπωθεί τα οφέλη από την είσοδο στην Ευρωπαϊκή οικογένεια. Θα στηρίξει τα Δυτικά Βαλκάνια στην προσπάθειά τους να γίνουν και αυτά μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γνωρίζουμε ότι για τα κράτη αυτά, η διαδικασία είναι δύσκολη. Υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις οι οποίες πρέπει να τηρηθούν και αυτό είναι κάτι που τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει να γνωρίζουν. Όμως, η άποψή μου είναι ότι είναι πολύ σημαντικό να δοθεί ένα συγκεκριμένο χρονικό ορόσημο προκειμένου αυτή η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί», πρόσθεσε.