Στην ομιλία του στη Γερουσία ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, τόνισε ότι ο εύθραυστος κυβερνητικός συνασπισμός μπορεί να ανοικοδομηθεί, κατευνάζοντας τις ανησυχίες περί παραίτησής του.

Τα κρατικά ομόλογα και οι μετοχές μεγάλων ιταλικών ομίλων δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις την περασμένη εβδομάδα μετά την ανακοίνωση από τον Ντράγκι της πρόθεσής του να παραιτηθεί επειδή δεν είχε τη στήριξη όλων των κομμάτων που μετέχουν στην κυβερνητική συμμαχία, ειδικά εκείνη του Κινήματος 5 Αστέρων, του Τζουζέπε Κόντε.

«Ο μόνος τρόπος, αν θέλουμε να παραμείνουμε μαζί, είναι να ανοικοδομήσουμε από την αρχή αυτή τη συμφωνία για την κυβερνητική συμμαχία με θάρρος, αλτρουισμό και αξιοπιστία», δήλωσε ο Ντράγκι στη Γερουσία, σηματοδοτώντας την πρόθεσή του να παραμείνει στο τιμόνι της κυβέρνησης.

Ο Μάριο Ντράγκι απηύθυνε μήνυμα προς το Κίνημα των 5 Αστέρων, που υπερασπίζεται το οικουμενικό ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα το οποίο απειλείται από την δεξιά, χαρακτηρίζοντάς το «σημαντικό για τον περιορισμό της φτώχειας, αν και μπορεί να βελτιωθεί». Αναφέρθηκε επίσης στο άλλο προσφιλές στο Κίνημα των 5 Αστέρων μέτρο, την θεσμοθέτηση κατώτατου μισθού. «Προς αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε μαζί με τους κοινωνικούς εταίρους», είπε.

Οι αγορές

Μετά τις δηλώσεις Ντράγκι, οι επενδυτές αντέδρασαν με ανακούφιση, με τις αποδόσεις των δεκαετών ιταλικών κρατικών ομολόγων να υποχωρούν κατά 13 μονάδες βάσης, στο 3,20%, και να μειώνεται το spread έναντι των γερμανικών ομολόγων -σημαντικός μετρητής κινδύνου στην ευρωζώνη- έως και 11 μ.β., στις 194 μονάδες βάσης, το χαμηλότερο σε περισσότερο από μια εβδομάδα. Ο δείκτης FTSE MIB αντέστρεψε το προηγούμενο αρνητικό κλίμα, σημειώνοντας άνοδο 0,5%.