Σε νέο κρεσέντο εμπρηστικών δηλώσεων κατά της χώρας μας προχωρά η τουρκική πλευρά, με τη σκυτάλη να παίρνει αυτή τη φορά ο πρόεδρος της τουρκικής Βουλής, Μουσταφά Σεντόπ.

 Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, ο πρόεδρος της Βουλής της Τουρκίας εξαπέλυσε τα βέλη του κατά της Ελλάδας, συμπληρώνοντας μία ημέρα γεμάτη από επιθετικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων κατά της χώρα μας.

 «Η ρητορική και οι προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας, που πρόσφατα κλιμάκωσαν την ένταση στο Αιγαίο πέλαγος και την Ανατολική Μεσόγειο, έχουν πλέον μετατραπεί σε απειλή για την ασφάλεια για τη χώρα μας. Η επιθυμία της Ελλάδας να μετατρέψει το Αιγαίο σε μια ελληνική λίμνη είναι κάτι που δεν μπορούμε να δεχθούμε», τόνισε ο Μουσταφά Σεντόπ.

 Σεντόπ: Η Τουρκία έχει τη δύναμη να λύσει τα προβλήματά της με κάθε μέσο

Τις δηλώσεις αυτές έκανε κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Μάλτας και πρόσθεσε:

 «Το ''κλείδωμα'' των αεροσκαφών μας στα ραντάρ είναι παρενόχληση. Από αυτή την άποψη, έχουμε επιδείξει τη γνώμη μας και την αποφασιστικότητά μας να επιλύσουμε αυτά τα προβλήματα μέσω διαπραγματεύσεων, τόσο ως μέλη του ΝΑΤΟ όσο και ως γειτονικές χώρες. Αλλά αν αυτό δεν συμβεί, η Τουρκία έχει τη δύναμη να λύσει τα προβλήματά της και αυτές τις προκλήσεις με κάθε μέσο».

 Τσαβούσογλου: Μη στρατιωτικοποιείτε τα νησιά, μη γίνεστε εργαλεία άλλων

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε προχωρήσει σε νέο παραλήρημα κατά της Ελλάδας από την Άγκυρα, επαναλαμβάνοντας τις απειλές εναντίον της χώρας μας και ισχυριζόμενος ότι η Ελλάδα είναι «εργαλείο άλλων», αλλά δεν πρέπει να ξεχνά ότι «έχει προκαλέσει» την Τουρκία και στο παρελθόν και «έχει πάρει απάντηση».

 «Οι συμφωνίες είναι σαφείς. Δεν μπορείς να στρατιωτικοποιείς αυτά τα νησιά, αδελφέ. Όταν τα στρατιωτικοποιείς, παραβιάζεις τη συμφωνία που δόθηκε υπό αυτόν τον όρο. Μιλήστε μου στη γλώσσα του νόμου. Μην πας και συκοφαντείς δεξιά και αριστερά, μη λες ψέματα, μη γίνεσαι εργαλείο των άλλων. Όταν το είπα αυτό, δυστυχώς, η μεγαλύτερη κριτική ήρθε από το εσωτερικό. Είπαν ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκικής Δημοκρατίας δεν πρέπει να μιλάει σε τέτοιο τόνο, ότι δεν πρέπει να πληγώνουμε την Ελλάδα. Θέλω να πω, είπαμε ότι η Ελλάδα δημιουργεί προβλήματα. Αυτός ο τόνος δεν ήταν κατάλληλος…» είπε, μεταξύ άλλων, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.