Η ώρα της συνειδητοποίησης και του αποχαιρετισμού έφτασε. Ξεκίνησε στις 19:00 (ώρα Ελλάδας) το απόγευμα της Τετάρτης το λαϊκό προσκύνημα της βασίλισσας Ελισάβετ στο Γουέστμινστερ

Χιλιάδες άνθρωποι περιμένουν σε ουρά χιλιομέτρων. Το Λονδίνο έχει βυθιστεί στο πένθος, οι δρόμοι κατακλύζονται από την ανάγκη και την επιθυμία όλων εκείνων, των εκτοντάδων χιλιάδων, που σπεύδουν στο Ουέστμνιστερ Χολ για το λαϊκό προσκύνημα, για το δικό τους τελευταίο «αντίο» στη μακροβιότερη μονάρχη, την Ελισάβετ Β', που έχει συνδεθεί με την ταυτότητα του αγγλικού έθνους.


Οι πολίτες έχουν ενημερωθεί ότι η αναμονή μπορεί να διαρκέσει ακόμα και 30 ώρες. Η ουρά είναι επί του παρόντος μήκους άνω των 4 χιλιομέτρων και εκτείνεται κατά μήκος της γέφυρας Lambeth και μέχρι τη Νότια Όχθη, προς τη Γέφυρα του Λονδίνου.

klmlkllkm
lkkllk
lklmlk
lkmkllk

Σημειώνεται πως το Ουέστμινστερ Χολ, εκεί όπου βρίσκεται το φέρετρο της βασίλισσας, θα είναι ανοιχτό 24 ώρες το 24ωρο μέχρι τις 06:30 (τοπική ώρα) της Δευτέρας, ενώ μέχρι τώρα η ουρά έξω από τον χώρο ξεπερνά τα τέσσερα χιλιόμετρα.

kmlklklknkl
lklklklkm

Περνώντας από τις δύο πλευρές του φερέτρου, το οποίο έχει τοποθετηθεί πάνω σε ένα επιβλητικό βάθρο, οι πολίτες, εμφανώς συγκινημένοι, έσκυβαν το κεφάλι σε ένδειξη σεβασμού -τα μάτια κάποιων ήταν κόκκινα από το κλάμα.

vasss

Υπολογίζεται πως υπό κανονικές συνθήκες και χωρίς κάποιο απρόοπτο, το τετραήμερο θα μεταβούν για το λαϊκό προσκύνημα εκατομμύρια πολίτες.

Τα μέτρα ασφαλείας είναι πολύ αυστηρά: αστυνομία και στρατός είναι σε ετοιμότητα, ενώ υπάρχουν ελεύθεροι σκοπευτές και έλεγχοι ασφαλείας τύπου αεροδρομίου κοντά στο παλάτι του Γουέστμινστερ.

Εκατοντάδες εθελοντές και πολλοί αστυνομικοί βοηθούσαν να τηρηθεί η τάξη στην ουρά των πολιτών, ενώ εκατοντάδες είναι και οι τουαλέτες που στήθηκαν σε σημεία της διαδρομής και κάποιες επιχειρήσεις προσέφεραν νερό και φαγητό στους ανθρώπους.

_ll_lll

Αξίζει να σημειωθεί, πως στα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας συμβάλλουν 10.000 αστυνομικοί και πάνω από 1800 στρατιωτικοί. Οι πολίτες που θα μπαίνουν στο κοινοβούλιο θα περνoύν από εξονυχιστικούς ελέγχους ασφαλείας όπως στους ελέγχους ασφαλείας των αεροδρομίων.




Νωρίτερα, η σορός της εκλιπούσης βασίλισσας μεταφέρθηκε στην αίθουσα σε μια πομπή από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, συνοδευόμενη από μέλη του βασιλικού ιππικού, ενώ πεζή ακολούθησαν ο βασιλιάς Κάρολος, τα παιδιά του πρίγκιπες Γουίλιαμ και Χάρι, καθώς και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας.


Το φέρετρο είναι σκεπασμένο με το βασιλικό λάβαρο και πάνω του είναι τοποθετημένο το Αυτοκρατορικό Στέμμα, το οποίο μεταξύ άλλων κοσμείται από πετράδι κομμένο από το μεγαλύτερο διαμάντι του κόσμου, γνωστό ως Cullinan.
elisa_1_2
Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης, χιλιάδες άνθρωποι παρακολούθησαν, νωρίτερα, την πένθιμη πομπή.

Ουρά χιλιομέτρων για το τελευταίο αντίο στη βασίλισσά τους

Νωρίτερα, εναέρια πλάνα παρουσίαζαν ανθρώπους σε ουρά στη γέφυρα Lambeth και κατά μήκος του ποταμού Τάμεση για να αποτίσουν τα σέβη τους στο Westminster Hall.



Η ουρά, ήδη, στις 19:00 περίπου, όταν άνοιξαν οι πύλες για το λαϊκό προσκύνημα, είχε φτάσει περίπου τα 4.5 χιλιόμετρα.


Το μήκος της ουράς μειώθηκε λίγο σε σχέση με εκείνο που είχε νωρίτερα σήμερα το απόγευμα, όταν έφτανε περίπου τα 4.6 χιλιόμετρα. Μερικοί άνθρωποι έμειναν σε σκηνές μια νύχτα πριν από το λαϊκό προσκύνημα στη βασίλισσα Ελισάβετ, για να βεβαιωθούν ότι θα έχουν την ευκαιρία να αποτίσουν τα σέβη τους.

Δείτε ζωντανά 
Πηγή φωτογραφιών: AP